Українців найбільше непокоїть війна на Донбасі – опитування IRI

Український морський піхотинець на Донбасі, 22 червня 2018 року

Українців все більше непокоїть збройний конфлікт на Донбасі, йдеться в результатах опитування Міжнародного республіканського інституту США (IRI), проведеного протягом періоду з кінця травня до початку червня. Опитування також виявило, що людей дуже непокоїть дезінформація в традиційних ЗМІ, а також соціальних медіа.

Більше половини респондентів назвало «війну/розширення конфлікту в Україні» найбільшою загрозою для їхнього способу життя та для майбутнього їхніх дітей. Частка людей, які вважають конфлікт одним із трьох найбільш важливих питань, що стоять перед країною, зросла з 41% в березні 2018 року до 53%, йдеться в повідомленні IRI.

Читайте також: Досьє для Гааги: що роблять російські військові на Донбасі

Більшість опитаних (71%) переконані, що влада має «покласти край війні на Донбасі», щоб довіра до центрального уряду зросла.

Your browser doesn’t support HTML5

Українська армія протистоїть російським танкам і артилерії – відео

Опитування також виявило низький рівень розуміння політичних та інших реформ і низький рівень обізнаності в тому, які політики просувають ті чи інші реформаторські ініціативи. Наприклад, 59% повідомили, що вони не достеменно розуміють або взагалі не розуміють реформи охорони здоров'я, яку втілює міністр Уляна Супрун.

Читайте також: Супрун назвала безоплатні послуги, які можна отримати у сімейного лікаря

«В Україні починається рік виборів, однак громадськість залишається непоінформованою про той прогрес, якого було досягнуто у втіленні політичних та інших реформ», – зазначив директор євразійських програм IRI Стівен Нікс.

По всій Україні респонденти повідомляють про високий рівень дезінформації як в традиційних ЗМІ, так і в соціальних мережах. Більше ніж в інших регіонах, жителі сходу України повідомляють про наявність невірної або викривленої інформації в ЗМІ щоденно або майже щоденно.

Читайте також: Військовий викрив гучний фотофейк: я повертався з АТО додому

До того ж, українці, які вважають, що телевізійні канали подають викривлену інформацію, також переконані, що російські канали найбільш часто вдаються до такого викривлення.