Меркель обговорює з Путіним конфлікти в Україні, Сирії та «Північний потік-2»

Лідери Росії та Німеччини Володимир Путін та Анґела Меркель під час заяви для преси в замку Месеберг в Берліні. 18 серпня 2018 року.

Німецький канцлер Анґела Меркель сказала, що темами її переговорів з російським президентомВолодимиром Путіним 18 серпня є конфлікти в Україні та Сирії, а також проект газогону «Північний потік-2».Промовляючи до журналістів біля замку Масеберг в Берліні, який є резиденцією німецьких канцлерів, Меркель також сказала, що підніме питання прав людини та двосторонніх відносин з Росією.

«Я дотримуюсь думки, що суперечливі питання можуть бути вирішені в діалозі і через діалог», – сказала Анґела Меркель перед переговорами з Володимиром Путіним.

Також Меркель заявила про намір обговорити розміщення місії ООН на Донбасі і констатувала відсутність там стабільного перемир'я.

Основа є і залишається – це мінські домовленості. Хоча потрібно констатувати, що у нас поки немає стабільного перемир'я
Анґела Меркель

«Ми маємо працювати над тим, щоб знайти рішення. Це стосується, по-перше, питання України. Над цим уже досить довго працюємо. Основа є і залишається – це мінські домовленості. Хоча потрібно констатувати, що у нас поки немає стабільного перемир'я», – заявила Меркель перед початком переговорів з Путіним.

«Я сподіваюся, що зараз, до початку нового навчального року, зробити нову спробу забезпечити перемир'я. І сьогодні поговоримо і про заснування ООНівської місії, яка змогла б грати свою роль у мирному процесі. Німеччина готова нести тут відповідальність», – зазначила канцлер.

Тема «Північного потоку-2»

Канцлер ФРН також додала, що вони обговорять поставки газу в ЄС через Україну.

Україна має продовжити грати свою роль у газовому транзиті до Європи
Анґела Меркель

«У контексті України ми поговоримо і про транзит газу. Я вважаю, що навіть після запуску «Північного потоку-2» Україна має продовжити грати свою роль у газовому транзиті до Європи", - сказала Меркель.

У свою чергу Путін заявив, що Росія «готова і далі працювати над врегулюванням української кризи", повідомляють російські агенції нговин.

Також Путін зазначив, що «Північний потік-2» - виключно економічний проект і він не закриває можливості продовження транзитних поставок російського газу через територію України.

«Головне – щоб цей транзит український, він традиційний для нас, відповідав економічним вимогам, був економічним у всіх сенсах цього слова»- заявив він.

Проти «Північного потоку-2» активно виступають США, а також Україна, Польща та Балтійські країни. Вашингтон вважає, що цей газогін лише посилить залежність Німеччини і ЄС від російського газу і що він є радше політичним, а не економічним проектом.

Путін також сказав, що обговорить з Меркель іранську ядерну угоду 2015 року, яку він назвав «важливою угодою». Президент США Дональд Трамп вийшов з цієї угоди у травні цього року.

Що стосується сирійської тематики, то Німеччина хоче аби Путін встановив тривале перемир’я за згодою зі США у Сирії. Меркель сказала, що чотиристоронні переговори щодо Сирії за участі Німеччини, Росії, Туреччини та Франції є можливими.