Таборування цілий рік. Як живе дитячий центр «Молода гвардія»

Корпус табору «Зоряний», УДЦ «Молода гвардія»

До окупації Криму Росією потужні українські рекреаційні дитячі центри – «Артек» у Гурзуфі та «Молода гвардія» в Одесі – співпрацювали і певною мірою конкурували між собою. Коли кілька років тому державне підприємство під брендом «Артек» розпочало роботу в Пущі-Водиці поблизу Києва, партнерські стосунки відновились: педагоги з Київщині приїжджають до Одеси і навпаки. Утім, нині саме «Молода гвардія» – єдиний в Україні дитячий центр на узбережжі Чорного моря, що працює протягом цілого року.

8 серпня в «Молодій гвардії» відкрилася чергова оздоровча зміна тривалістю три тижні. Коли йдеться про оздоровлення, стверджують фахівці, то це 21 день. Все, що менше, то просто відпочинок.

Влітку тільки відпочинок, взимку – ще й навчання в школі при таборі

Зустріли 1100 дітей та підлітків з усіх куточків України. Понад двісті із них приїхали з так званої «сірої зони» Луганської і Донецької областей
Андрій Юрченко

«Зустріли 1100 дітей та підлітків з усіх куточків України. Понад двісті із них приїхали з так званої «сірої зони» Луганської і Донецької областей. Ще майже дві сотні – юні спортсмени, переможці Всеукраїнських змагань. Є діти, хворі на цукровий діабет», – розповів методист Українського дитячого центру «Молода гвардія» Андрій Юрченко.

Кожна зміна в «Молодій гвардії» – тематична. Нинішня збігається зі святами Державного Прапора (23 серпня) і Дня Незалежності (24 серпня). Тому і назва відповідна: «Україна – це ми».

«У ці дні ми запланували низку заходів, в тому числі перегляд і обговорення старшими дітьми історичної драми «День Незалежності. Григорій Піпський» (фільм про одного з героїв бою під Крутами з циклу «Нескорені» – ред.)», – каже Андрій Юрченко.

У 2014-му протистояли сепаратистським настроям

Про перші оздоровчі зміни у буремному 2014-му, коли Росія анексувала Крим і розв’язала війну на сході України, директор «Молодої гвардії» Едуард Лебединський згадує як про часи надважкі – і з педагогічної точки зору в тому числі.

«Треба було відтягувати дітей від пропагандистського впливу російського телебачення, яке розділяло Україну на Захід і Схід, на «Україну» і «не зовсім Україну». Тоді по таборах ми свідомо розміщували поруч дітей зі східних областей, де все ж таки домінували переконання «нам лучше будет с Россией», із дітьми центральних або західних регіонів. Тобто об’єднували за принципом «країна – єдина», – каже він.

«В Одесі в той час також ширились сепаратистські настрої. Певною мірою вони зачіпали співробітників «Молодої гвардії». Припиняли таке. Проводили бесіди. Роз’яснювали. Врешті-решт, ми вистояли, залишившись українським за духом дитячим центром», – розповідає директор.

Путівки від держави

Для оздоровлення дітей-пільговиків 100% путівок до Українського дитячого центру «Молода гвардія» викуповує держава. Через Міністерство соціальної політики їх розподіляють ​серед дітей-сиріт, тих, хто позбавлений батьківського піклування або зростає в багатодітних чи малозабезпечених сім’ях, серед дітей із інвалідністю, переможців різноманітних олімпіад, конкурсів, змагань тощо.

За останні понад чотири роки дітей так званих «соціально вразливих категорій» в «Молодій гвардії» суттєво побільшало.

На відпочинок й оздоровлення приїздять ті, хто втратив батька в зоні бойових дій на сході України, діти із прифронтових районів Донбасу. Для їхньої адаптації розроблені психологічні й оздоровчі програми. Відповідні тренінги проходять і педагоги-організатори – в цьому «Молодій гвардії» допомагають фахівці Одеського Південноукраїнського національного педагогічного університету.

З історії

За понад 90 років своєї історії «Молода гвардія» існувала в різних виглядах – від наметового містечка у 1920-і роки до дитячого табора республіканського значення.

Те, що на величезній площі в курортному районі Одеси продовжує повноцінно працювати дитяча оздоровча установа, – приклад, який тішить
Євген Волокін

Як розповідає краєзнавець, засновник інтернет-проекту «Стара Одеса у фото»Євген Волокін, у 1935–1955 роках там працював дитячий санаторій під назвою «Український Артек». Кілька фотознімків і поштових листівок тих часів йому вдалося знайти. Під час оборони Одеси в серпні – жовтні 1941-го на території оздоровниці дислокувався підрозділ морської піхоти.

«Те, що на величезній (понад 30 гектарів – ред.) площі в курортному районі Одеси продовжує повноцінно працювати дитяча оздоровча установа, – приклад, який тішить», – зауважує Євген Волокін.

Оздоровчі зміни тривають три тижні

В таборі розповідають, що в 1986-му, після аварії на Чорнобильській АЕС, для прийому сотень евакуйованих із Чорнобиля дітей довелося пристосувати частину школи «Молодої гвардії». Їх розселяли просто в класах. Так з’явився табір «Прибережний», найближчий до моря – якихось 30 метрів.

Мріють про табір інклюзивного підходу

Чотири літні зміни «Молода гвардія» працює трьома таборами («Зоряний», «Сонячний», «Прибережний»). Решта року, а це ще 9 оздоровчих змін, дітей приймають лише в «Зоряному» і «Сонячному».

Загалом за 13 змін протягом року Український дитячий центр здатний прийняти 11,5 тисячі дітей.

В цілому протягом року «Молода гвардія» може прийняти 11,5 тисяч дітей

Якщо відновити роботу ще одного табору – «Морського» (найстаріший, його було відкрито в 1963 році., а приблизно 10 років тому законсервовано – ред.), то максимальне завантаження вдасться збільшити до 15,4 тисячі дітей за рік, стверджує директор УДЦ «Молода гвардія» Едуард Лебединський.

Не знаю кращої терапії для душі дитини, яка має повносправність, ніж її контактування із дитиною з інвалідністю
Едуард Лебединський

«Технічну частину проекту реконструкції табору «Морський» ми передали на експертизу. Від її висновків будуть залежати подальші робочі проекти та їхні кошториси. На сьогодні йдеться про будівництво «з нуля» головного житлового корпусу і реконструкцію старих споруд для подальшого використання в ролі, зокрема, творчих майстерень, допоміжних приміщень тощо», – каже він.

«Плануємо, що «Морський» матиме повністю інклюзивний підхід, тобто буде обладнаним для проживання дітей, зокрема, з вадами слуху, зору, опорно-рухового апарату. Але жодної «резервації» – поряд з дітьми з інвалідністю житимуть усі інші. Скажу як психолог: не знаю кращої терапії для душі дитини, яка має повносправність, ніж її контактування із дитиною з інвалідністю. Діти мають оздоровлюватись і водночас вчитися спілкуватись. В нашому суспільстві ми повинні долати це дикувате ставлення до людей з інвалідністю», – каже Лебединський.

Чи будуть перейменовувати?

Під нинішнім ім’ям «Молода гвардія» працює з 1956 року. Сучасне покоління (і багато хто із батьків дітей також) вже не асоціює назву із пропагандистським романом радянського письменника Фадєєва про вигадану історію комсомольців-підпільників із Краснодона.

Проте, щоб уникнути небажаних асоціацій і на виконання законів про декомунізацію, в дитячому центрі оголосили конкурс на сучасне найменування. Директор УДЦ Едуард Лебединський сподівається, що осучаснене ім’я вдасться знайти, що воно буде влучним, дозволить «перезапуститися», хоча як керівник визнає: юридичне перейменування буде процесом тривалим.