​Допомагати українцям – мій обов’язок – канадський хірург Джеймс Рутка

Львів – Приїхати в Україну з допомогою для канадського лікаря українського походження Джеймса Рутки є обов’язком. Його називають найкращим у світі дитячим нейрохірургом, до якого вишиковується довжелезна черга на консультації і операції звідусіль. Але у щільному графіку голова кафедри хірургії Торонтського університету, практикуючий лікар SickKids Hospital (Торонто), редактор «Нейрохірургічного журналу», керівник Дослідницького інституту онкології Джеймс Рутка знаходить час, щоб раз на рік приїхати у Львів і врятувати життя кількох важкохворих українських дітей. Цього разу відомий нейрохірург приїхав із цілою командою лікарів із Канади.

Your browser doesn’t support HTML5

Відомий дитячий нейрохірург Джеймс Рутка рятує життя українським дітям (відео)

Сімох дітей, які були прооперовані цими днями у Львові канадськими і українськими нейрохірургами під керівництвом Джеймса Рутки, об’єднує пережитий біль, численні візити до лікарів, обстеження у різних шпиталях, діагнози: пухлина мозку, епілепсія, – а ще вони бачили сумні обличчя своїх татів і матерів. Рідні не приховують радості, що їхніх дітей оперувала команда канадських лікарів.

У 12-річної Іванни Шкітки з Турківщини була пухлина мозку, як з’ясувалось, від народження, але лише у 5-му класі у дівчинки почались запаморочення і втрата пам’яті. Поруч з нею після операції лежить восьмирічний Онисим Шарагов із Червонограда. У грудні минулого року у нього виявили пухлину. Також у палаті десятирічна Софія Долинська з Івано-Франківська. Торік у жовтні у дівчинки почались судоми.

«Я дуже хочу додому. Хочу плавати. Боялась операції, але мені мама все пояснила. Ще трішки мене болить», – каже Софія, яка з мамою об’їздила різні шпиталі, результати її обстеження дитячий нейрохірург Міської дитячої клінічної лікарні Львова Тарас Микитин скерував у SickKids Hospital, що в Торонто. Джеймс Рутка повідомив про необхідність операції. Таким було його рішення і щодо Іванни Шкітки.

Дуже файний лікар із Канади мене оперував, говорив зі мною англійською, втішав
Іванна Шкітка

«Мені робили операцію на голові, в неділю, а в понеділок привезли у палату. Вже мене нічого не болить. Лише уколи роблять. Мені крутилась голова. До 5-го класу нічого не хвилювало. Але в 6-му класі, коли бігала, скакала – у голові паморочилось. Дуже файний лікар із Канади мене оперував, говорив зі мною англійською, втішав», – говорить Іванна.

Батьки Онисима Шарагова від своєї єдиної дитини не відходять. Страшна вістка про пухлину у сина прийшла у їхню родину наприкінці минулого року.

«Це просто чудо, що сина прооперував найкращий нейрохірург у світі, і безкоштовно. Зараз чекаємо результати дослідження пухлини. Ми не можемо натішитись, що операція пройшла добре. Її проводили троє лікарів. Це була найдовша операція, яка тривала понад 5 годин», – розповів тато хлопчика Юрій Шарагов.

Найважче змінити менталітет лікаря

Щодня канадські та українські лікарі проводили по дві операції. Джеймс Рутка спеціалізується на дослідженні і оперуванні мозкових пухлин у дітей, а також хірургічного лікування дитячої епілепсії. Шість років тому до нього звернулась лікар із Канади українського походження Мирослава Ромах із проханням долучитись до спільного проекту з Міською дитячою клінічною лікарнею Львова, щоб консультувати і оперувати важкохворих українських дітей і водночас вчити українських лікарів. Попри свою зайнятість, Джеймс Рутка відгукнувся на прохання і щороку знаходить час у своєму графіку для України. На цей раз канадський лікар приїхав на два тижні у Львів, Київ, Одесу, Дніпро.

Джеймс Рутка

Я за походженням українець. Мої батьки українці. Я відчував своїм обов’язком повернутись в Україну і допомогти якнайкраще українським дітям і лікарям. Мені важливо, щоб у подальшому українські нейрохірурги могли проводити такі операції самостійно
Джеймс Рутка

«Я за походженням українець. Мої батьки українці. Я відчував своїм обов’язком повернутись в Україну і допомогти якнайкраще українським дітям і лікарям. Я вважаю це неймовірним досвідом – кожного року повертатись сюди і допомагати все більше, навчати нейрохірургів, як проводити такого плану операції, які раніше неможливо було робити. Я намагаюсь допомогти українським лікарям під час операцій покроково, щоб вони розуміли процес перед операцією, під час і опісля, щоб якнайкраще доглядати пацієнта. Мені важливо, щоб у подальшому українські нейрохірурги могли проводити такі операції самостійно», – говорить Джеймс Рутка Радіо Свобода.

Разом із Джеймсом Руткою в Україну приїхали канадські лікарі-нейрохірурги і неонатологи. У Міській дитячій клінічній лікарні Львова вони оглянули понад півсотню хворих дітей і хірурги прооперували 7 дітлахів із дуже важкими діагнозами.

Це шостий візит канадських медиків у рамках співпраці між SickKids Hospital і львівським дитячим шпиталем. Торік лікарі почали оперувати і важкі форми епілепсії у дітей. Цього року вперше застосували новітню технологію – двом дітям із важкою формою епілепсії, яка не піддавалась медикаментозному лікуванню, вживили імплантати – спеціальні стимулятори.Тепер у львівській лікарні тепер можуть постійно обслуговувати таких дітей.

Найважливіше, що змінили психологію лікарів у ставленні до пацієнта і своєї роботи. Ще б українська держава гідно оплачувала працю лікарів
Дмитро Квіт

«Маємо повний комплекс підтримки вживленого імплантату. Це прогрес у лікуванні дітей, і це завдяки канадським партнерам, які так багато доклались до підвищення фаховості українських лікарів, які двічі були на стажуванні в канадській клініці. Міській дитячій клінічній лікарні канадські партнери подарували новітнє обладнання на понад 600 тисяч доларів. Найважливіше, що змінили психологію лікарів у ставленні до пацієнта і своєї роботи. Ще б українська держава гідно оплачувала працю лікарів», – наголосив головний лікар Міської дитячої клінічної лікарні Дмитро Квіт.

20 молодих лікарів із різних міст України приїхали у Львів, щоб спостерігати за перебігом операції під керівництвом Джеймса Рутки і послухати його лекції.

Для психіатра з Канади українського походження Мирослави Ромах важливо змінити менталітет українського лікаря, зокрема у ставленні до пацієнта, до своєї праці.

«Важливо, щоб лікар переймався пацієнтом, а не посадою, грішми, пишався тим, що є найкращим лікарем. Що я бачу в Україні? Що хочуть вирватись на вищі посади, а не звертають увагу на свій фаховий рівень, на ставлення до батьків і пацієнтів. Найважче змінити менталітет, але молоді лікарі, які подорожують, стажуються в Канаді, бачать інше ставлення там до пацієнтів, до колег, які працюють злагоджено одною командою. Треба змінити ставлення старших лікарів до студентів і пацієнтів, навчати з повагою і бажанням», – зауважила Мирослава Ромах.

Мирослава Ромах не лише ініціювала співпрацю між медичними закладами Канади і України, залучила до неї славетного дитячого нейрохірурга, але й знайшла серед української діаспори Канади людей, які фінансують проект. Уже у жовтні група канадських лікарів знову приїде у Львів, щоб навчати українських лікарів і подарувати надію на життя важкохворим дітям.