«Кейс Савченко» або війна з символами

Надія Савченко

(Рубрика «Точка зору»)

Надія Савченко в березні 2018-го в Шевченківському суді Києва – у майці з тризубом на грудях – так само упевнено говорить на камери, як і в Басманному суді Москви два роки тому. Так само «тролить» прокурорів і суддю, кидає виклик владі, так само звертається до аудиторії.

«Картинка» та сама, от тільки перевернута», адже цього разу судять Савченко в Україні, і звинувачення їй висовують українські прокурори.

Людину, яку показували всі світові медіа й до звільнення якої залучали чи не всі впливові міжнародні інституції, тепер знову звинувачують у важких злочинах, але вже у власній країні, що так прагнула «витягнути її з полону».

Винувата чи ні Надія Савченко, ще мають довести в суді, а от реакцію глядача, посадженого на інформаційну голку Russia today на цю «картинку», передбачити неважко. Вкласти її можна у давно поширювану агентами Кремля тезу: «З Україною краще не мати справи, бо вона є faіled state». Мовляв, ви ж бачите, яка країна – такі герої, і не варто йти проти послідовної і логічної у своїх діях Москви, бо виглядатиме смішно.

«Кейс Савченко» й справді показовий. Він, можливо, як ніякий інший, демонструє, що Росія цілеспрямовано намагається розмити всі орієнтири не лише для України, а й для всього західного світу.

Головне завдання розв’язаної Росією проти Заходу гібридної війни – зруйнувати всі межі між правдою і кривдою, «повалити» всіх героїв і стерти всі символи, за якими визначають демократичні суспільства. Адже, коли людина втрачає орієнтири, вона не розуміє, де небезпека і не може ефективно захищати свої цінності – від культури до визнаної міжнародним правом суверенної території.

У 2014 році за витатуйований на руці тризуб, підтримувані Росією бойовики, відрубували руки добровольцям. І тепер, коли Надія Савченко з тризубом на майці, посміхаючись, говорить у суді про «політичну провокацію з розстрілами», за її словами чується: «ви так носились із своїм гербом – нате вам герб, ви так носились із своїми добровольцями – ось вам і добровольці, ви так носились зі своєю Савченко – ось вам і ваша героїня».

От тільки героїня дійства, як виглядає, переграє…І переграла вона саму себе ще задовго до того, як знову потрапила у об’єктиви всіх камер.