Запальні вечірки, ді-джейські сети і благодійність

Ілюстративне фото

Марина Стельмах

Щороку 9 березня відзначають Міжнародний день ді-джея. Ініціаторами виступили фонд World DJ Fund та британська некомерційна організація Nordoff Robbins Music Therapy, що використовує музику для лікування різних захворювань.

Спочатку задумом було не свято, а закриття благодійної тижневої акції. Така ідея святкування прижилася у світі, і зараз уже існує традиція перераховувати на благодійність кошти, отримані за різні заходи цього дня.

В Україні декілька разів проводили такі акції. Були й інтернет-аукціони, де представляли речі відомих українських ді-джеїв, і доброчинні виступи, і вечірки. Долучаються до цих заходів ЗМІ, клуби та громадські організації. Такі події відбуваються не лише в Києві, а й в інших містах країни. Та чи збережеться ця практика надалі, і загалом на якому рівні перебуває DJ-культура в Україні, Радіо Свобода розпитало українських ді-джеїв.

DJ Omnia (Євген Смирнов) – український музикант, композитор, DJ і саунд-продюсер. Двічі найкращий DJ України за версією TopDJ.ua (у 2012–2013 та 2014 роках). Двічі входив до рейтингу британського журналу DJ Mag – Top 100 DJs (100 кращих ді-джеїв у світі).

DJ Omnia

Євгеній Гриневич, відомий як DJ Burzhuy, на клубній сцені вже понад 15 років. У своїх сетах поєднує музику і відео, багато уваги приділяє роботі з публікою та ефектами. Переможець та призер конкурсів від PromoDJ, DJsounds, Global Gathering. Співвласник проекту Radio Intense, резидент KAFFEIN.

Костянтин Озеров (DJ Konstantin Ozeroff) – український реміксмейкер і саунд-продюсер. Його кредо – ретельно відібрана музика, яка запалює танцмайданчик. Спільно з DJ Sky в 2010 створив лейбл «UA HOUSE RECORDS».

– Чи займаєтеся Ви благодійністю?

Omnia: Так, і намагаюся це робити регулярно. Ми з дружиною активно допомагаємо дітям та бездомним тваринам.

Burzhuy: Так, займаюсь, але зовсім не публічно.

Konstantin Ozeroff: Так, займаюся, але співпрацюю тільки з перевіреними людьми, оскільки багато хто з нечесних на руку людей під словом «благодійність» бачить просто бізнес.

– Чи надходили Вам пропозиції взяти участь у благодійному ді-джей-сеті?

O: Поки що ні, але особисто у мене є мета організовувати благодійні заходи.

B: Так, епізодично бувають заходи, коли пропонують взяти у них участь на благодійних засадах. На жаль, не завжди є можливість долучитися.

K. O.: За час своєї кар’єри я багато разів брав участь у благодійних вечірках, кошти з яких надходили, наприклад, на допомогу хворим дітям, або на купівлю якогось обладнання.

– Чи приживеться, на Вашу думку, традиція з благодійними ді-джей-парадами в Україні?

O: Так звичайно. Я вважаю, що в кожної людини є можливість хоч трохи допомогти тим, хто цього потребує. Потрібно лише правильно донести це нашій аудиторії. Таким чином, благодійний ді-джей-парад – це чудова можливість знайти підтримку в молоді.

B: Уже понад 10 років радіостанція KISS FM проводить благодійні аукціони до Дня ді-джея, і я, коли був її резидентом, постійно брав у них участь. Крім того, вечірки, метою яких є збір коштів для допомоги, проводяться регулярно. Тому можна з упевненістю сказати, що така традиція започаткована.

Ілюстративне фото

K. O.: На жаль, тенденція зараз скорочуєтеся: організаторам це не завжди цікаво, а люди, які хочуть щось зробити, можуть не знати, як це втілити. Заклади також не постійно погоджуються.

– Чи сприятлива в Україні ситуація для розвитку DJ-культури?

O: Мені складно говорити про всю Україну, бо ж останнім часом я мало виступав у регіонах. Але якщо говорити про Київ, то ситуація досить непогана. Загалом, DJ-культура в Україні останніми роками все більше прагне до андеграунду, але це й непогано. Ми бачимо все більше невеликих вечірок у затишних місцях, які готові запропонувати цікавих ді-джеїв якогось конкретного жанру, тож аудиторія все більше об’єднується в невеликі групи за інтересами в музиці. Проте хотілося б бачити масштабніші музичні фестивалі, які, мабуть, об’єднали б усіх цих людей.

Dj Burzhuy

B: Зараз через економічну ситуацію багато людей залишили цю професію, адже гонорари значно зменшилися, а кількість майданчиків, які регулярно запрошують ді-джеїв, скоротилася. До того ж, багато людей поїхали до Китаю на заробітки. Тим не менше, як мінімум у Києві ситуація, з точки зору розвитку клубного життя, набагато краща, ніж декілька років тому.

K. O.: Останніми роками я спостерігаю прогрес у розвитку клубної сфери: відкриваються нові клуби, ресторани, party-бари, де грають ді-джеї. Взагалі рівень професіоналізму ді-джеїв з України на досить хорошому рівні. Багато моїх колег успішно виступають в усьому світі.

– Чи модно бути ді-джеєм в Україні?

O: Безумовно, індустрія електронної музики розвивається і досягає величезних масштабів. Але, коли я починав свою кар’єру, зовсім не замислювався над тим, чи модно це. Вся справа в любові і пристрасті до музики. Тільки так можна досягти успіху. Думаю, мої колеги погодяться зі мною.

B: Якщо порівнювати з ажіотажем 10–12 років тому – зовсім не модно.

Dj Konstantin Ozeroff

K. O.: Я вважаю, що модні, навіть краще сказати, «в тренді», багато професій, головне, щоб тебе шанували, цінували твою працю.

Благодійність не за розкладом

Варто додати, що українські ді-джеї займаються благодійністю не тільки з нагоди професійного свята. Не оминають і тему АТО. Варто лише згадати Анатолія Топольського, більш відомого як DJ Tapolsky, який, окрім того, що виступав на підтримку українських бійців, сам пішов добровольцем у лави армії на Донбасі, де відслужив відведений йому термін. Також ді-джей, разом з громадською організацією «Лінія згоди» і харківським театром «Прекрасні квіти», виступив організатором театрального проекту для підтримки учасників конфлікту на сході України. У виставі, крім професійних акторів, взяли участь і бійці АТО. За словами музиканта, він ще від 2014 року займається соціально-психологічною допомогою людям, які були на війні.

Анатолій Топольський (Фото з його сторінки у Facebook)

Загалом, незважаючи на те, що в Україні благодійність зовсім не рідкість, Міжнародний день ді-джея – ще один привід для проведення масштабних акцій з метою допомогти тим, хто цього потребує. А сам формат заходів, приурочених до цього свята, допомагає організаторам залучити досить широку аудиторію, а учасникам – отримати максимальне задоволення від дійства.