Радіо Свобода Daily: презентація зброї від Путіна не здивувала США

Володимир Путін, Москва, 1 березня 2018 року

Розпочнемо з найбільш очікуваних подій сьогодні.

Як анонсував президент України Петро Порошенко, сьогодні очікується звільнення двох громадян України, які утримуються на території Росії. «Ми готові передати «заблудших» росіян РФ, яка направила їх на Донбас воювати проти українців, в обмін за звільнення бранців Кремля (Сенцова, Кольченка, Сущенка, Гриба, Панова, Карпюка, Клиха, інших бранців)», – підтвердила і представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

Слідкуватимемо також і за прес-конференцією у Москві екс-президента Віктора Януковича. А поки розповімо про промову президента Росії – Володимира Путіна.

Презентація зброї від Путіна

Російський президент Путін виступив із посланням до Федеральних зборів Російської Федерації. Цей виступ вважався плановим, ніхто особливих сенсацій від нього не очікував. Однак це дійсно сенсаційна промова, яку зараз вже порівнюють із так званою «мюнхенською промовою» Путіна. Тому що, з точки зору рівня мілітаризму і загроз, ця промова не має собі рівних у новітній російській історії.

Майже половину часу послання президента Росії Володимира Путіна до Федеральних зборів – парламенту Російської Федерації – зайняли розповіді і відеопрезентації новітніх систем озброєння, майже всі вони здатні нести ядерні заряди. Деяке з показаного російським президентом озброєння демонструвалося вперше. Його технічні характеристики і ступінь готовності неможливо незалежно підтвердити. За цим лінком Ви знайдете перелік нової зброї, якою похвалився Путін.

Your browser doesn’t support HTML5

Нас ніхто не хотів слухати, послухайте зараз – Путін про нову російську зброю (відео)

У Міністерстві оборони США заявили, що не здивовані заявами російського президента Володимира Путіна про нову ядерну зброю і відповіли: «Ми повністю готові».

Антикорупційний суд. Старт

Створення в Україні Антикорупційного суду – важливого гвинтика судової реформи, якої вимагав МВФ – зрушило з місця. Верховна Рада в першому читанні підтримала президентський законопроект, відкинувши чотири альтернативних. Проте це – лише початок. Міжнародні та українські експерти мають до тексту кілька серйозних зауважень. Законопроект доопрацьовуватимуть вже до другого читання – внести рекомендації Венеційської комісії ще до голосувань профільний комітет відмовився.

Your browser doesn’t support HTML5

Депутати сперечаються, яким має бути Антикорупційний суд (відео)

Більше деталей і позицій за і проти за лінком, ми ж нагадаємо, що Антикорупційний суд, а також перегляд тарифної сітки – дві вимоги, без яких Україна не отримає наступного траншу МВФ. А на це «нанизані» й інші транші. Скажімо, в ЄС вже заявили, що виділять Києву мільярд євро кредиту, якщо співпраця з МВФ зрушить із мертвої точки.

Росія відмовляється продавати газ

У той час як Київ назвав перемогою рішення Стокгольмського арбітражного суду у диспуті української компанії «Нафтогаз» із російським «Газпромом», Москва заявила про незгоду. (10 відповідей на запитання з приводу суду знайдете тут) Контрольований російським урядом «Газпром» також оголосив, що не буде з 1 березня поновлювати постачання газу Україні й повертає вже отриману передоплату. «Газпром» стверджує, що захищатиме свої права «усіма способами», хоча фахівці кажуть, що саме рішення арбітражу підлягає негайному виконанню і апеляції не підлягає.

«Сталеві яйця» для Порошенка, Гройсмана, Парубія

Активісти кількох громадських організацій прийшли до символічних «президента Петра Порошенка», «прем’єра Володимира Гройсмана» та «спікера Андрія Парубія» за підписами під законопроектом про декриміналізацію секс-послуг і вручили їм за це «сталеві яйця». Такі марші у Києві відбуваються вже другий рік поспіль. Цього року під стінами будівлі уряду відбувся також контрмітинг, учасниці якого вимагали запровадити кримінальну відповідальність щодо клієнтів, які купують секс. Чи викорінить легалізація секс-роботи тіньовий сектор, читайте у матеріалі.

Your browser doesn’t support HTML5

Порошенку, Гройсману і Парубію принесли «сталеві яйця» на марші секс-працівників (відео)

Паралімпійські ігри

Збірна України прибула у Пхьончхан, де вже 9 березня розпочнуться XІІ зимові Паралімпійські ігри. Під синьо-жовтим прапором виступатимуть 30 атлетів, серед яких і 10 спортсменів-лідерів або гайди (супровід паралімпійців з вадами зору на трасі під час змагань). Змагатимуться українці у трьох видах: лижні гонки, біатлон та сноуборд. Які забобони існують серед паралімпійців, хто стане прапороносцем та як призери літніх ігор привітали своїх «зимових колег»? Радіо Свобода зібрало найцікавіші факти з урочистих проводів збірної України у Пхьончхан.

Фоторепортаж: У Києві провели паралімпійську збірну

Українські наносупутники

Назар Бендасюк – аспірант Інституту телекомунікаційних систем при Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». Він разом із науковою групою працює над створенням українських наносупутників. Перший наносупутник запустила у космос у 2013 році група вчених під керівництвом Бориса Рассамакіна, що завідує лабораторією наносупутникових технологій та лабораторією теплових труб теплоенергетичного факультету. Назар Бендасюк впевнений, що українські науковці не відстають від світових космічних досягнень, а вже за 10-15 років люди зможуть літати у космос на екскурсію. Розповідь про цього науковця і справжнього мрійника у завершальному лінку на сьогодні.

Усе недосяжне досяжне!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.