Створення міністерства ветеранів не на часі – Куліш 

Створення Міністерства у справах ветеранів допоможе сконцентрувати в одній установі захист інтересів учасників бойових дій, а також дозволить контролювати розподілення фінансів у цьому напрямку, стверджує народний депутат Андрій Антонищак. Із ним погоджується колега Олег Петренко. Натомість учасник бойових дій на Донбасі Дмитро Куліш переконаний, що створення міністерства не на часі.

Your browser doesn’t support HTML5

Міністерство ветеранів. Депутати заявляють про підміну понять | Ранкова Свобода. Частина 2

Від 2014 року парламент ухвалив понад 30 законів, які так чи інакше регулюють соціальний захист ветеранів та їхніх родин. Але частина з них не діє, адже немає централізованого органу, який би працював комплексно, каже народний депутат від «Блоку Петра Порошенка», голова комітету Верховної Ради у справах ветеранів Олександр Третьяков.

Ми переконалися, що Україні потрібно створити окремий державний орган у справах ветеранів
Олександр Третьяков

«Вивчаючи міжнародний досвід, ми переконалися, що Україні потрібно створити окремий державний орган, і зареєстрували членами комітету постанову 7505 про звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України щодо створення Міністерства України у справах ветеранів», – заявив Третьяков.

Олександр Третьяков

Створення міністерства ветеранів – логічний крок для країни, яка знаходиться у стані фактичної війни, впевнений народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Андрій Антонищак. Допомога учасникам бойових дій, за його словами, не обмежується наданням пільг.

Держава надає фінансовий ресурс, але цей ресурс не сконцентрований в одних руках
Андрій Антонищак

«Ветеранам часто-густо не потрібні ці пільги. Ветеранам потрібно в першу чергу знати, куди звернутись по різного роду довідки, по те саме медичне лікування, по психологічну реабілітацію. Крім того, приймається дуже багато законодавчих ініціатив, держава надає повноваження, можливості, фінансовий ресурс, але цей фінансовий ресурс не сконцентрований в одних руках і він розпорошується. Неможливо проконтролювати, по-перше, рух коштів, по-друге, ефективне використання цих коштів», – аргументує він в ефірі «Ранкової Свободи».

Колега Антонищака, позафракційний депутат Олег Петренко також вважає, що потрібен орган, який опікуватиметься справами ветеранів.

Якщо якимось питанням займаються всі потроху, значить, повноцінно не займається ніхто
Олег Петренко

«Якщо якимось питанням займаються всі потроху, це означає одне – що повноцінно не займається ніхто. Тому безперечно, якщо це важливо і пріоритетно, окрема структура – чому б не Міністерство? – безперечно повинна дати результат», – впевнений парламентар.

Міністерство для ветеранів чи адмінресурс для влади?

Водночас він висловлює певні сумніви з приводу практичного втілення цієї ініціативи: наприклад, щодо того, хто саме буде міністром, або чи не стане Міністерство інструментом в політичній грі.

Олег Петренко

Засторога, щоб влада не використовула ветеранів як адмінресурс
Олег Петренко

«Засторога в плані того, щоб влада, створивши міністерство, не намагалась ветеранів використовувати в тому числі як щось на кшталт адмінресурсу. Якщо ці мої застороги не будуть якось проявлятись, то створення міністерства – абсолютно правильний шлях, він справді накладається на кальку світового досвіду», – стверджує Петренко.

Серед майбутніх функцій такого відомства він називає медичну підтримку та забезпечення психологічної реабілітації.

Одна з найголовніших функцій – це героїзація, пантеон слави
Олег Петренко

«Одна з найголовніших функцій – це героїзація, пантеон слави, підтримання в порядку місць захоронень. Вже можна згадати легендарне Арлінгтонське кладовище в США, де мають право бути похованими виключно ветерани. Це робота інформаційна, просвітницька», – каже Петренко.

Андрій Антонищак зазначає, що написання законопроекту в першу чергу лежить на відповідальності уряду.

Андрій Антонищак

Фаховий законопроект про створення міністерства у сфері відповідальності Кабміну
Андрій Антонищак

​«Якщо буде внесений фаховий законопроект про створення даного міністерства, однозначно буде це робити Кабінет міністрів – ми це будемо підтримувати. Як Кабінет міністрів випише структуру, наскільки він її фахово випише – це вже буде лежати у сфері відповідальності Кабміну. Відповідно, Кабінет міністрів буде вносити подання на даного міністра, і парламент буде приймати рішення», – пояснює він.

Треба ліквідувати повноваження, щоб не було дублювання функцій
Андрій Антонищак

При цьому депутат підкреслює, що функції міністерства треба буде узгодити з іншими відомствами.

«Треба буде відповідними постановами та розпорядженнями ліквідувати – але це стосується тільки ветеранів – повноваження, якими наділені ті чи інші міністерства чи відомства. Тобто щоб не було подвійного дублювання функцій», – зазначає Антонищак.

В інвалідів-учасників так званого АТО немає такого папірця, що він учасник АТО
Дмитро Куліш

Натомість учасник бойових дій на Донбасі, старшина запасу ЗСУ Дмитро Куліш не вірить в доцільність створення нового органу.

«В першу чергу це розмивання коштів для ветеранів, що були раніше. Я не відношу сюди ветеранів Другої світової війни, хоча в даний момент в інвалідів-учасників так званого АТО немає такого папірця, що він учасник АТО. Є посвідчення, що він учасник бойових дій, на підставі цього посвідчення видають вже ті чи інші пільги», – стверджує Куліш.

Дмитро Куліш

Військовий переконаний, що заснування міністерства ветеранів не на часі.

Потрібно спочатку закінчити війну, потім вже братися за ветеранів
Дмитро Куліш

«Потрібно спочатку закінчити війну, потім вже братися за ветеранів, якщо вони тоді будуть ветеранами. Тому що АТО – не АТО, війна – не війна, знову щось придумали, але ніхто не знає, що придумали», – нарікає військовий.

Олег Петренко натомість заперечує, що чекати на закінчення війни, щоб допомогти її учасникам, не варто.

«Ця війна може тривати безкінечно, а вже зараз величезна кількість самогубств саме у ветеранів, які повернулися з фронту додому. Не будуть проблеми ветеранів чекати, поки Україна переможе у війні. Ветерани з’являються не за закінченням війни, ветерани з’являються і під час війни і мають право називатись ветеранами», – стверджує парламентар.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі: