Напад на посольствo США в Чорногорії, жертв немає

Поліція оточила будівлю американського посольства у столиці Чорногорії Подгориці, 22 лютого 2018 року

Колишній сербський військовий кинув бомбу в будинок посольства Сполучених Штатів Америки в Подґориці, столиці Чорногорії, а після цього наклав на себе руки. Серед працівників посольства немає постраждалих.

Напад був скоєний о пів на першу годину ночі. Мешканці сусідніх будинків почули два вибухи. На березі річки Морачі, за кілька десятків метрів від будинку посольства, знайшли тіло невідомого.

Вищий державний прокурор Чорногорії Таня Чолан Деретич заявила: «Я отримала інформацію, що кинули вибуховий пристрій у будинок посольства Сполучених Штатів Америки. Про це я відразу поінформувала спеціального державного прокурора. На місці було виявлено певні сліди, над ними проведуть експертизу. Тіло загиблого відправили на розтин».

Your browser doesn’t support HTML5

Поліція ідентифікувала нападника на посольство США у Чорногорії (відео)

Влада засуджує напад, проросійська опозиція мовчить

До посольства вранці прибули міністр внутрішніх справ Чорногорії Мевлудин Нуходжич та керівник поліції Славко Стоянович. У розмові з повіреною у справах США Джуді Куо міністр заявив, що влада засуджує напад. Він додав: «Усі державні органи вживають необхідних заходів для розслідування того, що сталося, й одночасно для того, щоб гарантувати безпеку всім працівникам американського посольства».

Речник посольства Джеф Адлер підтвердив інформацію про напад. Він сказав, що працівники співпрацюють із поліцією з метою зʼясувати всі подробиці. Ніхто з працівників посольства не був поранений. Будинок посольства, за його словами, не пошкоджений, бо вибух стався на подвірʼї.

Поліція оточила будівлю американського посольства у столиці Чорногорії Подгориці, 22 лютого 2018 року

Посольство попередило американських громадян у цій країні не брати участі в масових заходах. Консульский відділ тимчасово закритий.

Парламент і влада Чорногорії засудили напад. Представники просербсько-проросійської опозиції не подавали жодних заяв.

Нападник виступав проти вступу Чорногорії до НАТО

ЗМІ в Подґориці повідомляють, що напад скоїв колишній військовий, 43-літній Далибор Яукович, народжений у Сербії. На фейсбуці він вихвалявся медаллю за військові заслуги, яку отримав у 1999 році від колишнього президента Сербії Слободана Мілошевича. Отож, він брав участь у бойових діях у Косові.

Поліція оточила будівлю американського посольства у столиці Чорногорії Подгориці, 22 лютого 2018 року

Немає даних про його особисте життя. Відомо лише те, що він виступав проти вступу Чорногорії до Північноатлантичного альянсу. Його знайомі заявляють, що він внаслідок звільнення з роботи став депресивним.

У Подґориці посилені заходи безпеки. Поліція, зокрема, контролює квартал, у якому розташований будинок американського посольства.

Чорногорія стала незалежною у 2006 році. У цій країні досі не було таких дипломатичних інцидентів.