«Україна молода» і «Сільські вісті»: хто і чому не продовжує договір оренди двом газетам?

Ілюстраційне фото

Фонд державного майна України не продовжив договір оренди із редакціями газет «Україна молода» і «Сільські вісті» та просить їх звільнити приміщення. Ці видання працюють у Києві за адресою проспект Перемоги, 50, у приміщенні Державного видавництва «Преса України« Державного управління справами. Чому через 27 років автоматичного продовження договору газети вирішили виселити?

На початку лютого видання «Україна молода» поширило заяву про те, що Фонд державного майна України, як орендодавець, відмовляє в продовженні договору та вважає його припиненим, а також доручає балансоутримувачу Державному підприємству «Преса України» впродовж трьох робочих днів iз моменту отримання листа прийняти майно з орендованого користування».

Цей лист редакція отримала 15 січня, але досі ніяких дій ні з боку «Преси України», ні з боку самої газети – не відбулося. Але фактично, нині ці видання працюють у приміщенні «Преси України» незаконно.

У своїй заяві колектив газети наголосив, що Фонд держмайна ніяк не пояснив причин, чому договір не продовжено, а сам цей факт пов’язують із політикою.

Може, саме в такий спосіб вирішили розправитися з газетою, яка не мовчить, напередодні майбутніх виборів?

«Може, саме в такий спосіб вирішили розправитися з газетою, яка не мовчить, напередодні майбутніх виборів? Але так нахабно й цинічно затуляти рота газеті не наважувалися навіть у часи злочинного режиму Януковича, який «УМ» завжди гостро критикувала!» – йдеться у заяві журналістів газети «Україна молода».

Звільняти приміщення ніхто не збирається

Головний редактор «України молодою» Михайло Дорошенко каже, що майже кожний номер газети виходить із критикою влади, тому можна припустити, що причина виселення у цьому. Редактор вважає, що нинішня ситуація – «посягання на свободу слова».

«Напередодні нам говорили, що були плани заселити на наше відділення пенсійний фонд. Але професійне призначення видавництва – це робота преси. Ми звернулися до Парубія (Андрія Парубія, голови Верховної Ради – ред.), щоб він доручив комітету з інформаційної політики, аби вони підняли закон, який розглядали в парламенті щодо цих приміщень», – розповів Дорошенко.

У секретаріаті Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики розповіли, що наразі розглядають звернення від «України молодої» та «Сільських вістей».

Видання просять у комітету звернутися до Фонду державного майна та владнати конфлікт на законодавчому рівні.

Зараз редакція газети «Україна молода» займає близько 200 квадратних метрів, але 10 років тому мала вдвічі більшу площу. Скорочення відбулося через здорожчання орендної плати із січня 2015 року.

Звільняти приміщення журналісти не збираються, до суду також поки не зверталися.

Іван Сподаренко, головний редактор газети «Сільські вісті», каже, що видання планує боротися за приміщення у юридичному полі. Чому із виселенням стався такий поспіх і журналістів не повідомили про це завчасно, Сподаренко не знає.

Газети «Сільські вісті» сьогодні має один із найбільших тиражів в Україні – понад 114 тисяч примірників. У «Пресі України медіа» займає 595 метрів квадратних.

Фонд держмайна не продовжив договорів з ініціативи ДУС

Обидва видання запевняють, що винним у їхньому виселенні з приміщення є Фонд державного майна, але, як виявилося, причина не у цій структурі.

У прес-службі Фонду державного майна України повідомили, що не продовжили договір із газетами саме з ініціативи Державного управління справами (ДУС).

На інформаційний запит Радіо Свобода у Державному управлінні справами відповіли: «ДУС як орган управління майном Державного видавництва «Преса України», ураховуючи позицію видавництва як балансоутримувача орендованого майна, повідомило регіональне відділення Фонду державного майна по місту Києву про намір використовувати державне нерухоме майно для власних потреб балансоутримувача після закінчення терміну дії цих договорів (з газетами «Сільські вісті» та «Україна молода» – ред.).

В управлінні також наголосили, що жодне із видань не зверталося щодо надання згоди на продовження терміну дії договорів оренди приміщень.

В яких цілях ДУС використовуватиме звільнені приміщення в управлінні не уточнили. Редактори обох газет мають інформацію, що там працюватиме одне із відділень Пенсійного фонду України.

В управлінні Державного управління справами перебуває 67 об’єктів державної власності по всій Україні.

Призначенням цих приміщень розпоряджається саме управління і, якщо майно не використовується, має звернутися з цією інформацією у Фонд держмайна.

Позиція журналістської спільноти

Перший секретар Спілки журналістів України Ліна Кущ зауважує, що жодне із видань до спілки за підтримкою не зверталося, але їм відомо про цю ситуацію.

Якщо якась із цих редакцій припинить існування через непродовження договору оренди, це вважатиметься економічним тиском на діяльність видань
Ліна Кущ

«Ми проти будь-якого тиску. Якщо якась із цих редакцій припинить існування через непродовження договору оренди, це вважатиметься економічним тиском на діяльність видань», – зазначає Кущ.

У Незалежній медіапрофспілці України про ситуацію із двома виданнями не чули і зазначили, що працівники жодної з цих газет не належать до профспілки.

Юрист Інституту масової інформації Максим Ратушний на прохання Радіо Свобода переглянув договір про оренду приміщення газетою «Сільські вісті» та розповів, що з боку орендодавця немає порушень дотримання умов договору.

«Орендодавець у порядку, передбаченому договором, дочекався кінця строку його дії (вже пролонгованого з 2015 до кінця 2017 року) і звернувся з листом щодо припинення його дії у строк протягом одного місяця після закінчення строку його чинності. 29 грудня 2017 року договір закінчився, а 24-25 числа «Сільські вісті» отримали листа про припинення від орендодавця», – розповідає Ратушний.

На думку юриста, питання цільового використання цього приміщення після виселення двох газет потрібно виносити на загал.

Редактори «України молодої» та «Сільських вістей» мають намір звертатися по допомогу до президента, уряду і Верховної Ради України, дипломатичних установ і міжнародних правозахисних організацій.