Держдепартамент США назвав «похмурою» 3-ю річницю Мінських домовленостей

Гедер Науерт

«Учора була похмура третя річниця підписання Комплексу заходів для втілення мінських домовленостей», – мовиться в заяві Державного департаменту США 13 лютого.

На жаль, Росія продовжує зневажати свої зобов’язання в рамках мінських домовленостей, підтримуючи гарячий конфлікт в Україні, який забрав 10 000 життів, включаючи 2 500 цивільних, і примусив 1,6 мільйона українців полишити домівки, наголосила речниця Державного департаменту Гедер Науерт.

Росія продовжує заперечувати свою пряму участь, в той час як керовані Росією сили продовжують залякувати і забороняти безпечний доступ неозброєним спостерігачам ОБСЄ і придушувати роботу незалежної преси та громадянського суспільства, мовиться в заяві.

«Україна затвердила законодавство, включаючи амністію для антиурядових сил і «особливий статус» Донбасу, засвідчивши бажання Києва втілити мінські домовленості», – заявили в Держдепартаменті.

При цьому в заяві наголошено: «У тісній співпраці з Францією та Німеччиною США продовжують закликати уряд Росії припинити агресію в Україні».

«Користуючись нагодою, США підверджують, що наші санкції залишаться в дії, доки Росія не виконає мінські домовленості повністю. Окремі санкції, пов’язані з Кримом, залишаться, доки Росія не поверне півострів Україні», – наголосив Державний департамент США.