Пентагон просить 6,5 мільярда доларів на протидію агресії Росії, 200 мільйонів на Україну

Згідно з бюджетними документами Пентагону, пропонується надати 200 мільйонів доларів на консультування, навчання і оснащення українських військових, які воюють проти підтримуваних Росією сепаратистів.

Ці заходи покликані надати Україні допомогу, щоб вона могла «проводити операції в рамках внутрішньої оборони для захисту свого суверенітету і територіальної цілісності при одночасній підтримці необхідних інституційних перетворень».

Адміністрація президента Дональда Трампа пропонує на наступний фінансовий рік, який починається в жовтні, 6,5 мільярда доларів на заходи щодо стримування російської агресії в Європі і зміцнення оборони континенту. Це на 1,7 мільярда більше, ніж в нинішньому році. Про це пише видання The Hill.

Представники Пентагону говорять про плани збільшення військової присутності США в Європі на ротаційній основі і перекидання на континент нової техніки.

З опублікованого Білим домом проекту бюджету на 2019 фінансовий рік випливає, що фінансування Європейської ініціативи стримування пропонується знову збільшити, цим разом на 1,7 мільярда доларів.

Згідно з оприлюдненим у понеділок документом, адміністрація пропонує на ці цілі 6,5 мільярда доларів. При цьому в 2017 фінансовому році Пентагон отримав 3,4 мільярда доларів, а на цей рік просив 4,8 мільярда.

Європейська ініціатива стримування була створена, щоб посилити військову присутність США в Європі і допомогти розвіяти занепокоєння союзників і утримати Росію від подальшого вторгнення в Європу після незаконної анексії Москвою Криму і невпинної агресії на Донбасі.

Збільшення фінансування дозволить проводити більше навчань, посилити передову присутність і поліпшити розміщену на передових позиціях техніку.