На тлі вдаваної відданості «Мінську» Росія далі воюватиме з Україною – доповідь розвідки Естонії 

Пікет біля посольства Росії в Таллінні проти війни в Україні, 2016 рік.

Хоча у 2018 році ймовірність відкритого й прямого нападу Росії на країни-союзниці НАТО є дуже низькою, однак, єдина загроза існуванню та суверенітету Естонії й інших держав регіону Балтійського моря, надходить саме з боку Росії. Такий висновок аналітичної доповіді естонського Департаменту зовнішньої розвідки під назвою «Естонія в системі міжнародної безпеки». Розвідники зокрема вважають, що війна проти України триватиме, а соціально-економічна інтеграція Росією окупованих територій на сході України посилюватиметься.

Подібні дослідження естонського Департаменту зовнішньої розвідки публікуються вже третій рік поспіль і цього разу із 68 сторінок доповіді аж 54 присвячені Росії, а решта – терористичній загрозі, перед якою постала об’єднана Європа, та ще, вперше, розміщено окремий розділ присвячений Північній Кореї.

Генеральний директор Департаменту зовнішньої розвідки Мік Марран у передмові зазначає, що наразі головне питання щодо Росії полягає у тому, що насправді відбуватиметься в цій державі після президентських виборів, що відбудуться у березні 2018 року.

Зараз ми бачимо у східного сусіда ретельно підготовлену постановку, якою прагнуть створити враження про вільні вибори
Мік Марран

«Зараз ми бачимо у східного сусіда ретельно підготовлену постановку, якою прагнуть створити враження про вільні вибори, тим часом, як за лаштунками реалізується цинічний план забезпечення влади президента Путіна і його найближчого оточення на ще один термін», – заявляє Марран.

У звіті робиться висновок, що внутрішньополітичні реалії 2018 року найменш сприятливі для переобрання Володимира Путіна президентом, порівняно із тим, як це було раніше. Причина у тому, що в Росії помітко зросло невдоволення діями політичної еліти й ситуацією в якій опинилася країна.

Російській армії далі притаманні «розхлябаність, корупція і крадіжки»

Аналізові стану та функціонування російських збройних сил виділений окремий розділ: обмірковуються стратегічні навчання «Захід-2017», що відбулися минулої осені, а також майбутні військові маневри, зокрема, заплановані на 2018 рік.

У 2018 році російському Балтійському флоту будуть передані перші два ракетні кораблі, які будуть оснащені новими крилатими ракетами «Калібр»
З доповіді розвідки Естонії

«Щорічні масштабні навчання російських збройних сил пройдуть на Далекому Сході під назвою «Схід-2018, – йдеться у доповіді. – Дещо парадоксально те, що згідно сценарію цих навчань головним супротивником російської армії є США. Також у 2018 році російському Балтійському флоту будуть передані перші два ракетні кораблі… особливість яких в першу чергу пов’язана із озброєнням: вони будуть оснащені новими крилатими ракетами «Калібр», що спроможні атакувати наземні цілі в радіусі 2500 км. Цього ж року буде завершене переозброєння ракетної бригади в Калінінграді ракетними системами «Іскандер».

Російським збройним силам як і раніше притаманні розхлябаність, корупція та крадіжки
З доповіді розвідки Естонії

Автори дослідження зокрема пишуть, що при оцінці військових можливостей Росії слід враховувати й слабкі сторони російської армії. На думку Департаменту зовнішньої розвідки, «російським збройним силам як і раніше притаманні розхлябаність, корупція та крадіжки».

Тим часом, послідовність політики санкцій з боку Заходу здивувала Росію – вважають естонські аналітики в сфері розвідки.

Хоча Росії дуже не хочеться це визнавати, санкції масштабно й надовго вплинули на її економіку
З доповіді розвідки Естонії

«Хоча Росії дуже не хочеться це визнавати, санкції масштабно й надовго вплинули на її економіку… Проведення Чемпіонату світу з футболу в 2018 році для Москви є велетенським піар-проектом, який повинен послати світові сигнал про те, що Росія змогла вирватися з міжнародної ізоляції, незважаючи на санкції», – вважають розвідники.

Водночас, «війна Росії проти України продовжиться і в 2018 році… На тлі вдаваної відданості Росії Мінським угодам і дипломатичним рішенням, соціально-економічна інтеграція окупованих територій на сході України з Росією буде посилюватися. Росія взяла до уваги те, що її підтримка численних так званих «заморожених» конфліктів на її кордонах у довгостроковій перспективі виявилася керованою та принесла їй пряму політичну вигоду, надавши важелі для контролю свого оточення», – йдеться в доповіді.

«Особливо активно шукають виходи на євродепутатів»

Інше переконання естонських розвідників: Москва продовжить приховане втручання аби впливати на демократичні процеси ухвалення рішень в державах Заходу, особливо в тих країнах ЄС, де цього року відбудуться вибори.

Москва продовжить приховане втручання аби впливати на демократичні процеси ухвалення рішень в державах Заходу, особливо в країнах ЄС
З доповіді розвідки Естонії

«Це означає ще більше неправдивої інформації і все більше спроб завербувати західних політиків, бізнесменів та лідерів громадської думки. Особливо слід звернути увагу на зусилля, які докладає Москва відносно внутрішньої політики Італії. Безсумнівно, Росія проявить великий інтерес і щодо осінніх парламентських виборів у Латвії», – пишуть автори доповіді, водночас наголошуючи, що після президентських виборів в США «усвідомлення Заходом сутності діяльності Кремля» істотно зросло. Продовжуючи у 2018 році розпалювання та втручання у конфлікти на Близькому Сході та в Африці, Росія далі переслідуватиме свою мету: дратувати західні країни, а не сприяти вирішенню конфліктів.

Розвідники Естонії водночас застерігають від намагань Росії вербувати закордонних політиків та активістів. На їхню думку, члени політичної, громадської та ділової еліти повинні особливо критично аналізувати інциденти, які відбуваються з ними під час перебування в Росії, та бути пильними щодо осіб, які намагаються з ними познайомитися.

Особливо активно Росія шукає виходи на депутатів Європарламенту
З доповіді розвідки Естонії

«Для повсякденної роботи з агентами впливу можуть використовуватися активісти чи координатори, які проживають в ЄС, і хоча й не мають російського громадянства, заслужили довіру Кремля. Особливо активно шукають виходи на депутатів Європарламенту, хоча не відмовляються й від політиків державного й місцевого рівнів», – вважають автори доповіді.

Кібернетична загроза від Росії

У документі окремо наголошується, що вже 2017-й рік засвідчив зростання загрози нападів на західні країни у кібернетичному просторі, а значна частина цієї кіберактивності надходить саме з Росії.

Помічено, що кіберактивність відбувається в робочі години у часових поясах Москви і Санкт-Петербурга, і (кіберзлочинці) дотримуються російських державних свят
Доповідь розвідки Естонії

«Не зважаючи на те, що кібероперації російських спецслужб здійснюються на технічно високому рівні, й свої сліди вони приховувати вміють, є ознаки, які не залишають сумніву в походженні цієї діяльності», – вважають естонські розвідники.

«Помічено, що ця активність відбувається в ті моменти доби, що є робочими годинами у часових поясах Москви і Санкт-Петербурга, (кіберзлочинці) дотримуються російських державних свят, а в слідах їхньої діяльності можна часто знайти натяки на російську мову та лексику», – вважають в естонській розвідці, де переконані: «вибір цілей операцій, прийомів нападу й тривалості цих дій відповідають розвідувальним потребам спецслужб Російської Федерації».