Саакашвілі хоче санкцій Заходу проти влади України, що «не відбулася»

Міхеїл Саакашвілі

Колишній президент Грузії і колишній голова Одеської облдержадміністрації в Україні, нині лідер власного «Руху нових сил» Міхеїл Саакашвілі підтримує ідею санкцій Заходу проти влади України і проти українських олігархів. Про це він заявив в ефірі Російської редакції Радіо Свобода. «Україна не може витримати абсолютно прогнилу корумповану адміністрацію і все, що з нею пов’язано», – вважає Саакашвілі, який не раз прямо заявляв, що мета його і його руху – усунути нинішню владу України, держави, яка, за його словами, «не відбулася».

Міхеїл Саакашвілі вважає важливим, як він висловився, «запровадження міжнародних санкцій проти олігархів». Такими словами він назвав оприлюднення у Вашингтоні так званих «кремлівських списків» чільних російських посадовців і олігархів, які, як припускають, можуть у майбутньому стати об’єктами санкцій США.

Але, стверджує Саакашвілі, цей факт важливий і для України теж.

Є багато людей в Україні, які страждають від корупції, від свавілля влади і олігархів, які говорять, нам треба, щоб Захід запровадив персональні санкції проти українських олігархів, проти української влади

«Є багато людей в Україні, звичайних громадян, які страждають від корупції, від свавілля влади і олігархів, які говорять, що так, нам треба, щоб Захід запровадив такі ж персональні санкції проти українських олігархів, проти української влади», – заявив лідер «Руху нових сил».

Він не уточнив, наскільки «багато» таких охочих до санкцій проти влади своєї країни. Масові акції «Руху нових сил», що час від часу влаштовуються в центрі Києва, збирають по кілька тисяч прихильників ідей Саакашвілі з усієї України.

«Зараз Євросоюз погрожує офіційній Україні, що якщо українська влада не піде на якісь дії, то скасують «безвіз» для українських громадян», – стверджував Саакашвілі.

Натяки на таку можливість дійсно лунали з вуст кількох чиновників Євросоюзу у зв’язку, зокрема, з законопроектом про антикорупційний суд. Але, як повідомляв власний кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі, реальних таких погроз із боку ЄС насправді не існує – на засіданні представників країн-членів на тему візової лібералізації 23 січня жоден із них не пропонував застосувати можливість тимчасового зупинення безвізового режиму щодо жодної країни, яка має такий привілей, хоча деяке занепокоєння викликали Грузія й Албанія – але, всупереч твердженням, не Україна.

Саакашвілі прагне запровадження санкцій проти «олігархів, які грабують народ»

Але, вважає Саакашвілі, теоретичне зупинення безвізового режиму «було б дуже грубим рішенням, тому що таким чином вони (ЄС) карали б усіх українських громадян, …тому це – не вихід із ситуації».

Персональні санкції проти конкретних олігархів, які грабують народ – це б віталося

«Персональні санкції проти конкретних олігархів, які грабують народ, які довели Україну до стану найбіднішої країни в Європі, – це б віталося», – заявив лідер «Руху нових сил».

Україну нині, в час війни, за різними оцінками, однаково вважають другою найбіднішою в Європі – після Молдови, з великим відривом, і перед Косовом чи Вірменією.

«Яблуко від яблуні недалеко падає, українські олігархи не дуже далеко пішли від російських, у них тісні зв’язки, відносини, бізнес спільний. У той же час вони продовжують грабувати український народ. Так що тут паралелі чітко напрошуються», – каже Саакашвілі, згадуючи про санкції США проти російських діячів.

Рейтинг «Руху нових сил» і «фальшиві паспорти» Порошенка

Свій конфлікт із президентом України Петром Порошенком він прокоментував так: «Державність в Україні підриває не особистісний конфлікт із боку президента стосовно людини, в даному разі мене, в якого ні армії, ні грошей, ні потужної політичної організації, хоча вона дуже швидко росте і, за всіма опитуваннями, потрапляє в парламент».

За найсвіжішим наразі опитуванням, що було проведене фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 15 по 19 грудня 2017 року і оприлюднене 23 січня 2018-го, в разі гіпотетичних виборів «наступної неділі» за «Рух нових сил» проголосували б 1,2 відсотка опитаних; раніше деякі інші опитування давали «Руху нових сил» і більш як 2 відсотки прихильності. Для проходження до Верховної Ради за партійними списками політична сила має набрати принаймні 5 відсотків голосів.

Державність України руйнує, питання того, що президент в розпал війни може поїхати на Мальдіви, причому поїхати з фальшивими паспортами

«Державність України руйнує питання корупції, питання того, що президент в розпал війни може поїхати на Мальдіви і витратити величезну кількість грошей, причому поїхати з фальшивими паспортами», – додав Саакашвілі. Він не уточнив, на яких підставах стверджував про «фальшиві паспорти» президента.

Розслідування програми «Схеми» (спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший») про відпустку Петра Порошенка на Мальдівах висловило припущення, що президент і його супровід могли летіти під вигаданими прізвищами або прізвищами підставних осіб. Державна прикордонна служба повідомила, що Порошенко на свята відвідував Мальдіви з приватною поїздкою законним способом – порушень під час перетину кордону не було, і всі процедури, пов’язані з перетином ним державного кордону, відбувалися відповідно до закону України «Про прикордонний контроль».

«Україна не може витримати такого низького росту ВВП, Україна не може витримати такого рівня міграції найосвіченішого і талановитого населення. Україна не може витримати абсолютно прогнилу корумповану адміністрацію і все, що з нею пов’язано… Єдине, що може посилити Україну, – це активність народу. Політично це інститути, що не відбулися, держава, що не відбулася», – заявив Міхеїл Саакашвілі.

Повністю програму, в якій брав участь Міхеїл Саакашвілі, можна подивитися, прослухати чи прочитати на сайті Російської служби Радіо Свобода.