Жодна реінтеграція Донбасу неможлива без процесу деокупації – Кучеренко

Ілюстративне фото

Росія – агресор, дії України на Донбасі – це відсіч збройної агресії Росії у Донецькій та Луганській областях на підставі статті 51 Статуту ООН, яка визначає право держав на самооборону. Межі окупованих територій визначає президент України за поданням Міністерства оборони, яке у свою чергу підготовлене на основі пропозицій Генштабу Збройних сил України. Це, серед інших, нові трактування ситуації на сході країни, зафіксовані у законі про реінтеграцію, який народні депутати ухвалили 18 січня.

А вже 19 січня народні депутати від «Опозиційного блоку» зареєстрували проект постанови про скасування голосування за цей закон.

Відтак доля закону «зависла», аж допоки народні депутати не повернуться у сесійну залу на початку лютого. Тим часом Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ заявила про підготовку сторін до активізації конфлікту, а політики та експерти дискутують, за яких умов можна повернути під контроль Києва непідконтрольні йому зараз території Донбасу.

​У Києві впевнені, що новий закон дозволить повернути нині непідконтрольну частину Донбасу політико-правовим шляхом, функції українських силовиків полягають у забезпеченні безпеки і захисту території України. Президент України Петро Порошенко стверджує: що би не казала Росія, цей документ не суперечить Мінським угодам. Порошенко також пообіцяв підписати цей закон, як тільки він надійде від Верховної Ради.

Цей закон фіксує право України на самооборону і деталізує механізм його реалізації
Петро Порошенко

«Цей закон фіксує право України на самооборону і деталізує механізм його реалізації. Він водночас підтверджує пріоритетність мирного, політико-дипломатичного врегулювання», – наголосив Порошенко.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін покладає сподівання на посилення моніторингової місії ОБСЄ та розгортання миротворчої місії на Донбасі, що дозволить цим місіям взяти під контроль ситуацію на окупованих територіях, а з часом і проконтролювати процес деокупації тимчасово непідконтрольних Києву районів Донеччини та Луганщини.

Your browser doesn’t support HTML5

«Росія отримає системну відповідь»: міністр Клімкін про «Кремлівську доповідь» (відео)

Треба дати спостережній місії спокійно працювати. Треба дати миротворцям перебрати контроль над ситуацією на окупованих територіях
Павло Клімкін

«Треба дати спостережній місії спокійно працювати. Треба дати миротворцям, але саме реальним миротворцям, перебрати контроль над ситуацією на окупованих територіях», – наголосив Клімкін.

Реінтеграція може бути здійснена тільки після деокупації Донбасу – експерти

Тим часом експерти зауважують: насправді у законі не йдеться про деокупацію або реінтеграцію, у ньому описана специфіка забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями.

Провідний аналітик Центру досліджень проблем громадянського суспільства Марія Кучеренко у коментарі для Радіо Свобода зауважує: Україна у жодному разі не має відмовлятись від своїх людей і територій і повинна за них боротись. Але завдання номер один, за словами експерта, – це деокупація регіону.

Реінтеграція Донбасу можлива, але лише за умови, коли реінтеграція буде здійснена після деокупації
Марія Кучеренко

«Реінтеграція Донбасу можлива, але лише за умови, коли реінтеграція буде здійснена після деокупації. Ніякої реінтеграції з усіма бойовиками, з усіма цими парамілітарними формуваннями у принципі не може бути. Жодної реінтеграції неможливо отримати без повноцінного процесу деокупації», – роз’яснила Кучеренко.

Політтехнолог, керівник Центру політичної освіти Олександр Солонтай нагадав, що новий закон про реінтеграцію Донбасу не є першим, коли мова іде про такі складні процеси, як деокупація та реінтеграція окупованої частини території України. А враховуючи складність ситуації на Донбасі, його повернення під контроль Києва навряд чи можна «підігнати» під якийсь закон.

Ухвалення або відсутність будь-яких законів з приводу роботи на окупованій території немає нічого спільного з тим, щоб у найближчій перспективі отримати ці окуповані території назад
Олександр Солонтай

«Першим був закон про особливості місцевого самоврядування у Донецькій і Луганській областях, який ухвалений у 2014 році. За час, що відтоді минув, можемо чітко сказати: ухвалення або відсутність будь-яких законів з приводу роботи на окупованій території немає нічого спільного з тим, щоб у найближчій перспективі отримати ці окуповані території назад. Тому програма реінтеграції в аспекті законодавчого поля щодо регулювання відносин на окупованій території не актуальна. А от щодо того, що актуально, то у новому законі визначені поняття, які дипломати зможуть використати на дипломатичному фронті. А міжнародна підтримка дуже важлива для того, щоб у майбутньому ми могли повертати ці окуповані території», –- наголошує Солонтай у коментарі для Радіо Свобода.

Чи перехрещує Мінські угоди новий закон?

В організації «Український вибір», яку очолює представник України у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи у Мінську Віктор Медведчук, прописані у новому законі положення піддають критиці. Так, як зазначив Медведчук у коментарі на сторінці організації, закон нібито «ставить хрест» на мирному врегулюванні конфлікту на Донбасі.

«Ухвалення цього закону свідчить про те, що Україна не зацікавлена і в участі в процесі мирного врегулювання Росії, яка виконує цю функцію в тому числі і в рамках «нормандського формату». Це усвідомлена спроба знищити перспективу мирного врегулювання ситуації на Донбасі», – упевнений Медведчук.

Тим часом Президент Порошенко неодноразово наголошував, що процес деокупації та реінтеграції Донбасу відбуватиметься політико-дипломатичним шляхом, у рамках мінських домовленостей.

Правозахисники та аналітики, у свою чергу, зазначають: до сьогодні жоден із законів, які ухвалені українською стороною для врегулювання ситуації на підконтрольній частині Донбасу, не гарантують захисту прав мирного населення, котре опинилось по обидві сторони від лінії розмежування.