210 друзів Путіна в американському списку (огляд преси)

Президент Росії Володимир Путін (праворуч) і прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв, Москва, 22 червня 2017 року (ілюстраційне фото)

США представили список корумпованого оточення президента Росії, проти членів якого можуть бути запроваджені нові санкції. У Кремлі за цим розгледіли втручання у вибори, пише газета «Україна молода». Видання зазначає, що метою публікації списку є не стільки прямі санкції, скільки розхитування владної піраміди Путіна. Адже кожна кримінальна піраміда влади будується на простій засаді: низи засвідчують лояльність тому, хто стоїть на вершині піраміди, а сам «пахан» гарантує безпеку та безкарність діянь членів угруповання. Після такої викривальної публікації дехто з «низів» може натякнути «пахану», що той не виконує своїх зобов’язань із захисту. Окремі елементи піраміди почнуть «дезертирувати», що в подальшому може привести до її руйнації, зазначає газета. Стаття називається «210 друзів Путіна».

Американський батіг над Росією піднявся ще вище, наголошує і газета «День». Поки це не запровадження нових економічних санкцій, але так звана «кремлівська доповідь» Міністерства фінансів США, за твердженням експертів видання, матиме серйозні наслідки. Утім, не варто очікувати якогось магічного ефекту від оприлюдненого списку. Тим паче, що він не передбачає автоматичних санкцій проти зазначених осіб, наголошує газета.

До планових президентських виборів в Україні лишається більше року, а соціологи уже взялися міряти електоральні настрої. І одне з питань, яке, як стверджує газета «Україна молода», незмінно фігурує у передвиборчих соцопитуваннях, – наскільки великими можуть бути фальсифікації і як самі громадяни ставляться до цього. Зокрема – чи готові вони продавати на виборах свої голоси і за яку ціну. З'ясувалось, що понад 15% опитаних громадян України ще задовго до виборів уже теоретично готові обміняти свій голос на фінансове заохочення розміром в 500 гривень. З наближенням виборів різні тенденції можуть змінюватися на краще, але лише в тому випадку, якщо зміни відчуватимуться в самій країні, наголошує видання у матеріалі «Бідні, бо дурні».

За минулий рік зарплата пересічного українця збільшилася, причому як номінальна, так і реальна, зазначає газета «Сегодня». Найбільше заробітки зросли в грудні – відразу на 1300 гривень, в порівнянні з листопадом. Однак експерти газети прогнозують, що в 2018 році зарплати «загальмують» і будуть підніматися разом з цінами. Найбільше нині платять в Донецькій області, а найменше – на Чернігівщині. Про те, кому найближчим часом збільшать оклади і чи отримають надбавку чиновники, йдеться в матеріалі «Кишені народу».

Уже через п'ять років українські студенти половину свого навчального часу зможуть проводити на роботі – офіційно і навіть із зарплатою. Міністерство освіти цього року хоче напрацювати фундамент для так званого дуального навчання. Газета «Сегодня» розібралася в деталях ініціативи і розповідає про них в статті «Навчання в вишах скоротять заради досвіду роботи».