«Журналіст має право брати інтерв’ю у будь-кого?» – реакція соцмереж на розмову Влащенко з Портновим

Андрій Портнов (праворуч) та Віктор Янукович. Архівне фото

Інтерв’ю журналістки Наталії Влащенко у програмі «Hard з Влащенко» з колишнім заступником голови Адміністрації президента Віктора Януковича Андрієм Портновим викликало гостру дискусію у соцмережах.

Самого Портнова, який живе зараз в Австрії, у студії не було. Ведуча розмовляла з ним через відеозв’язок.

Розмова Влащенко з Портновим відбулася 22 січня, у річницю гибелі перших Героїв Небесної сотні Сергія Нігояна та Михайла Жизневського.

Під час інтерв’ю Андрій Портнов заявив, що закони, які ухвалює нинішня влада, є більш антидемократичними, ніж «закони 16 січня», а смерті на Майдані – це провина «двох сторін».

Думки користувачів мережі Facebook щодо присутності Портнова в ефірі телеканалу ZIK розділилися. Частина користувачів наголошує, що це і є зразок справжньої журналістики, інші – що соратників Януковича не можна допускати до ефіру.

Директор департаменту комунікації Міністерства внутрішніх справ України Артем Шевченко заявив, що провокаційні ефіри на телеканалі – це «проста, недолуга, але цинічна і прорахована тактика їхнього співвласника Димінського уникнути відповідальності за підозрою за вчинення злочину за частиною 2 статті 286 Кримінального кодексу – «порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, що спричинили смерть потерпілого (від 3 до 8 років позбавлення волі)».

Національна поліція України ще в грудні 2017-го оголосила в розшук бізнесмена, власника футбольного клубу «Карпати» і телеканалу ZIK Петра Димінського. Його підозрюють у скоєнні смертельного ДТП у серпні 2017 року на Львівщині.

Член колегії МВС, народний депутат Антон Геращенко у мережі зазначив, що не виключає того, що слідом за Андрієм Портновим в ефірі цього каналу з’являться екс-президент Віктор Янукович, екс-генпрокурор Віктор Пшонка, екс-очільник МВС Віталій Захарченко: «Телеканал ZIK, власником якого є Петро Димінський, який перебуває в бігах за вбивство в результаті ДТП 31-річної львів’янки Наталії Тріль, поступово втрачає обличчя і перетворюється в смітник».

Волонтер, засновник проекту «Повернись живим» Віталій Дейнега негативно відреагував на ефір Влащенко, але зазначив, що наступного разу подумає, чи йти на ефір на телеканал ZIK.

Пізніше він написав, що таки погодився на ефір, але…

Журналістка Галина Плачинда різко розкритикувала Влащенко за ефір із Портновим, заявивши, що «країна, в якій такі постаті претендують на роль «ведучих журналістів» – на моє переконання – перебуває у напіврозпаді».

У той же час голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко назвав роботу Влащенко професійною, а погрози від посадовців та політиків, які лунають в бік журналістки, заздрістю.

Підтримали Наталію Влащенко російський та український бізнесмен Олександр Маламуд, керівник сайту «Главком» Віктор Шлінчак та головний редактор сайту «Гордон» Алеся Бацман, наголосивши, що журналіст має право брати інтерв’ю у будь-кого.

У той же час шеф-редактор сайту «Петро і Мазепа» Віктор Трегубов вкрай негативно відреагував на програму «Hard з Влашенко» із Портновим:

Журналіст Павло Казарін натомість зазначив: «Люди з минулого можуть отримувати ефір на умовах сповіді, а не проповіді. Інакше немає сенсу».

Василь Голованов, виконавчий продюсер телеканалу News One, згадав про інтерв’ю Януковича на BBC:

Шеф-редактор громадської організації «Детектор медіа» Наталія Лігачова зазначила, що запрошення в цей день Портнова було проявом «цинізму».

Різко відреагував і блогер Карл Волох:

Слова підтримки для Влащенко написали народний депутат Михайло Добкін, міський голова Дніпра Борис Філатов та екс-лідер партії «Укроп» Геннадій Корбан.

Народний депутат Ігор Мосійчук у своєму дописі наголосив, що не бачить нічого поганого у інтерв’ю Влащенко з Портновим.

Оглядач Павло Нусс закликав бойкотувати телеканал ZIK.

Екс-начальник «Укрспецекспорту» Сергій Бондарчук зауважив, що йому цікаво було почути як запитання, так і відповіді в інтерв’ю.

Екс-заступник глави Адміністрації президента Марина Ставнійчук зауважила, що Влащенко ставила Портнову запитання, які хвилюють людей.

Команда телеканалу ZIK розповсюдила заяву, в якій заявляє: «Всі обвинувачення, які пролунали, є нічим іншим, як прямою загрозою свободі слова в Україні... Стосовно скандального інтерв’ю з Портновим, то воно покликане стати черговим маркером повного фіаско Генпрокуратури в арештах та запроторенні за ґрати екс-чиновників часів Януковича».

У заяві теж наводять слова Наталії Влащенко: «Просто роблю свою роботу як професіонал. Канал завжди займав незалежну позицію, і я взагалі не зрозуміла таких речей. Як і всі учасники Майдану, я з величезною повагою ставлюся до людей, які загинули, для мене вони – герої назавжди. Але саме тому ми ж виходили на Майдан, щоб отримати вільне демократичне суспільство з вільними медіа! Так, є терористи, є люди, які закликають до розвалу держави. Зрозуміло, що такі люди не мають бути на екрані. Але якщо по людині закриті всі карні справи, як це є у випадку пана Портнова, якщо зняті всі санкції, якщо йому навіть компенсація якась виплачена, то тоді про що ми говоримо? Якісь етичні оцінки? Так, вони можуть бути. Але це не є порушення закону».