Як контролювати росіян, що в’їжджають в Україну?

З 1 січня 2018 року росіяни мають надати свої біометричні дані для в’їзду в Україну (Ілюстраційне фото)

З 1 січня 2018 року Україна посилює правила в'їзду іноземних громадян на свою територію. Під цю категорію підпадають, в тому числі, і громадяни Росії. Втім, в Росії цей крок розцінюють як продовження конфлікту між двома країнами. Немов на підтвердження цього було сказано, що система фіксації біометричних даних з 1 січня запрацює поки тільки в київських міжнародних аеропортах і на пунктах пропуску на українсько-російському кордоні.

Запровадження біометричного контролю при в'їзді в Україну ні що інше як використання світової практики контролю за пересуванням іноземних громадян. Але що стосується Росії, то в умовах триваючого конфлікту цей захід сприймається як недружній акт. Багато хто розцінює це нововведення як компромісний варіант, оскільки вже неодноразово звучали пропозиції про запровадження візового режиму між двома країнами.

Георгій Кунадзе, колишній заступник міністра закордонних справ Росії

Колишній заступник міністра закордонних справ Росії Георгій Кунадзе вважає, що біометричний контроль – розумний варіант, він нагадує, історію з запровадженням віз між Росією і Грузією. Візовий режим в 2008 році був введений в двосторонньому порядку, але зараз діє тільки щодо громадян Грузії, які подорожують до Росії. Росіяни можуть їздити до Грузії без віз.

Всі розуміють, що все ж більшість громадян Росії їздять в Україну з приватними поїздками, а ось громадяни України їздять в Росію працювати, і я не дуже уявляю, яким чином вони будуть організовувати в'їзд в Росію
Георгій Кунадзе

«Я думаю, що ніяких тут ілюзій бути не повинно – запровадження віз для громадян Росії в Україні буде негайно, автоматично, по суті справи, зустрінуте запровадженням в'їзних віз для громадян України. І втрати, я думаю, українських громадян будуть більшими. Тому що, поклавши руку на серце, всі розуміють, що все ж більшість громадян Росії їздять в Україну з приватними поїздками, а ось громадяни України їздять в Росію працювати, і я не дуже уявляю, яким чином вони будуть організовувати в'їзд в Росію. Напевно, про це варто українській влади зараз вже думати, щоб там ті українці, які працюють в Росії, не опинилися в неймовірному положенні, коли вони можуть втратити роботу», – висловлює свої побоювання колишній російський дипломат.

У недавньому соціологічному опитуванні росіяни серед ворогів Росії назвали Україну. При цьому, говорячи про можливе запровадження обмежень на в'їзд, з інтонацією жалю вимовляють словосполучення «братні народи». Мало росіян помічають суперечливість у ставленні до українців з боку росіян. Політолог Дмитро Орєшкін вважає, що братні відносини в умовах конфлікту говорити не можна.

Дмитро Орєшкін, політолог

«Взагалі, термін «братні народи» – це з радянського словника, коли був один «батько народів» і у нього були всі ці самі брати і сестри: республіки-сестри і народи-брати. Коли «батька» не стало, коли ми стали більш просунутими державами, виявилося, що наші ідентичності різні. Російська людина може бути громадянином Казахстану, громадянином Латвії, громадянином України. І як патріот, якщо він вважає себе патріотом цієї країни, він повинен поважати свою латвійську, українську, російську, казахську націю в державному сенсі цього слова, в політичному сенсі цього слова. Так що, Україна зараз за визначенням вибудовує свою громадянську націю. І оскільки вона відчуває (вона як держава, вона як країна) стан конфлікту з сусідньою Російською державою, то, швидше за все, ці нації зараз один до одного ставляться недружньо», – вважає Орєшкін.

Біометричний контроль на кордоні передбачає зняття відбитків пальців. Раніше передбачалося, що іноземні громадяни в'їжджають на територію України повинні заздалегідь в електронній формі повідомляти владі про дату і мету свого приїзду. Але запровадження цієї норми поки відкладається, тому що для запуску необхідного електронного ресурсу потрібно більше часу. Що стосується біометричного контролю та спеціальних паспортів, то політолог Дмитро Орєшкін не бачить в цьому проблеми.

Я дуже добре розумію українську сторону, яку турбує велика кількість «приїжджих товаришів» з Росії, які можуть привезти з собою могутній досвід диверсійної або, скажімо так, дезорганізуючої діяльності
Дмитро Орєшкін

«Мені здається, що це якраз той випадок, коли немає сенсу особливо ламати пальці і підвищувати голос. Тому що, наприклад, в США коли ви їдете, ви, по-моєму, вже кілька років здаєте відбитки пальців. Це, по-моєму, і називається біометрія. Те ж саме і з Євросоюзом. Я дуже добре розумію українську сторону, яку турбує велика кількість «приїжджих товаришів» з Росії, які можуть привезти з собою могутній досвід диверсійної або, скажімо так, дезорганізуючої діяльності. А оскільки паспорти у нас видає відоме відомство, то за старими паспортами можуть в'їжджати люди з різними намірами з території «дружньої» Росії. Так що, на мою думку, це не політична дія, в сенсі не випад і не бажання образити росіян. Тому що, врешті-решт, якщо тобі треба в Україну, ти отримаєш цей біометричний паспорт, і нічого страшного не станеться, це міркування технічне і міркування безпеки», – вважає російський політолог.

Колишній заступник міністра закордонних справ Росії, а нині провідний науковий співробітник Інституту світової економіки і міжнародних відносин РАН Георгій Кунадзе теж не бачить у введенні біометричного контролю на кордоні нічого надприродного. Хоча на думку Кунадзе не можна не враховувати той політичний фон, на якому все відбувається.

Наскільки вона ефективна з точки зору недопущення в Україну якихось небажаних громадян Росії, я не знаю, тому що небажані громадяни їдуть туди, паспортів не пред'являючи
Георгій Кунадзе

«Я розумію, що тут є, звичайно, політична складова. Ну, в тому сенсі, що одна держава хоче висловити своє, м'яко кажучи якщо говорити дипломатичною мовою, незадоволення іншою. У цьому сенсі захід, напевно, виправданий. Наскільки вона ефективна з точки зору недопущення в Україну якихось небажаних громадян Росії, я, чесно кажучи, не знаю, просто тому що небажані громадяни, як ми знаємо, їдуть туди, паспортів не пред'являючи.

Інша справа, я тут чув, що тепер, для того щоб в’їхати в Україну, потрібно ще мати якесь чи то запрошення іповідомляти заздалегідь про цю поїздку. Ось це, я думаю, буде пов’язане з безліччю незручностей
Георгій Кунадзе

А ось інша справа, я тут чув, що тепер, для того щоб в’їхати в Україну, мало здати відбитки пальців, потрібно ще мати якесь чи то запрошення, від когось в Україні, чи то якимось чином повідомляти заздалегідь про цю поїздку. Ось це, я думаю, буде пов’язане з безліччю незручностей, зокрема для мене. У мене живе двоюрідний брат в Києві, він не дуже здоровий, і я іноді думаю, що треба б поїхати, до нього, але дзвонити туди, щоб родичі якимось чином зробили запрошення, це, звичайно ж, зайві клопоти, на які я поки не готовий. У цьому сенсі, це, напевно, буде неприємно», – припускає російський дослідник.

Інформацію про те, що для поїздки в Україну потрібне запрошення, причому нотаріально завірене опублікував сайт російського пропагандистського каналу RT. Але отримати спростування від українських офіційних структур не вдалося не тільки журналістам Радіо Свобода, а й колегам з німецької теле-радіокомпанії Deutche Welle. Це не єдине питання, відповідь на яке важко отримати у українських державних органів. Використовуючи відсутність достовірної інформації, російська пропаганда продовжує впливати на звичайних громадян, і вони, не бажаючи зайвих проблем, швидше за все, відмовляться від поїздки в Україну.