Саакашвілі варто шукати 300 адвокатів – Цибулько 

Пошуки «300 спартанців» по містах України, на які вирушив Міхеїл Саакашвілі, може бути початком створення місцевих осередків «Руху нових сил» або просто нагадуванням про себе, вважає експерт проекту «Слово і діло» Валентин Гладких. Втім, у шанси прихильників Саакашвілі набрати голоси й пройти в парламент на виборах він не вірить. А член політради «Руху нових сил» Іван Слободяник переконаний: проект Саакашвілі, як єдина «вулична опозиція», об’єднає навколо себе всіх невдоволених діями чинної влади.

Your browser doesn’t support HTML5

«300 адвокатів для Саакашвілі» | Ранкова Свобода. Частина 3

Політичний експерт громадського проекту «Слово і Діло» Валентин Гладких висловлює думку, що тур Саакашвілі має на меті створити місцеві осередки його політичної партії.

Я сподіваюсь, що він має на увазі зміну влади в результаті вільних демократичних виборів
Валентин Гладких

«Якщо Саакашвілі говорить про необхідність змінити владу, то я сподіваюсь, що він має на увазі зміну влади в результаті вільних демократичних виборів. А для того необхідно, щоб були відповідні суб’єкти процесу, себто політичні сили. Однією з таких сил він намагається зробити свій проект «Рух нових сил», – каже Гладких у студії «Ранкової Свободи».

З іншого боку, продовжує експерт, це може бути й спроба колишнього губернатора Одещини нагадати про себе потенційним виборцям.

Йому треба щонайменше набрати 50% плюс один голос українських виборців
Валентин Гладких

«Для того, щоб поміняти владу, йому треба триста чи не триста спартанців, але, щонайменше, набрати 50% плюс один голос українських виборців. В історії України такого ще не було, і наразі нічого не виказує, що таке в Україні може колись статись», – впевнений він.

Член політради «Руху нових сил» Іван Слободяник переконує, що Міхеїл Саакашвілі в першу чергу шукає в містах України однодумців.

Розпач, який ми маємо після двох революцій, – він просто країну призведе до знищення
Іван Слободяник

«Йдеться про тих людей, які не хочуть жити за тими правилами, які нам сьогодні нав’язують, а нам сьогодні, очевидно, нав’язують просто крах країни, тому що той розпач, який ми маємо після двох революцій, масовий виїзд людей за кордон, зубожіння, монополізацію олігархатом – він просто країну призведе до знищення. Тут уже не буде потрібен жоден Путін», – переконаний Слободяник.

Він зазначає, що «Рух нових сил» готовий вдаватися до всіх форм протесту, аби донести свою позицію до влади й громадян.

Сьогодні легітимність і довіра до влади, яка існує, вона дорівнює приблизно нулю
Іван Слободяник

«Думаю, очевидно, що сьогодні легітимність і довіра до влади, яка існує, дорівнює приблизно нулю. Тому ми будемо шукати всі форми можливі. Безумовно, ми б дуже хотіли, щоб були обставини, за яких ми могли б парламентським шляхом через вибори прийти».

Водночас політик стверджує, що через упередженість медіа та політичних партій проти проекту Саакашвілі можливість успіху на виборах невисока.

Тим часом політолог Володимир Цибулько переконаний, що Саакашвілі просто не може зупинитися. Експерт вважає, що грузинському політику зараз варто було б думати не про пошук спартанців.

Володимир Цибулько

Саакашвілі є визнаним злочинцем у Грузії, в Україні він повинен стати мірилом моральних якостей, батьком реформ
Володимир Цибулько

«Саакашвілі треба подумати про відмивання свого імені від кримінального нальоту, адже він уже засуджений грузинським судом на три роки, і в цей час, коли він фактично є визнаним злочинцем у Грузії, в Україні він повинен стати мірилом моральних якостей, батьком реформ чи творцем нової України? Ну, це дивно виглядає. Тому хай краще подумає, де він знайде 300 адвокатів, щоб відмити свою репутацію», – радить Цибулько.

Валентин Гладких припускає, що вирок, який нещодавно винесли Міхеїлу Саакашвілі в рідній Грузії, може навіть зіграти йому на руку, адже створить образ переслідуваного.

Your browser doesn’t support HTML5

Саакашвілі прокоментував вирок суду Грузії, а ГПУ продовжує екстрадиційну перевірку (відео)

Водночас експерт наголошує: немає знаку рівності між кількістю українців, незадоволених чинною владою, і кількістю прихильників Саакашвілі, адже у критично налаштованого виборця багатий вибір.

Сукупний рейтинг, наприклад, Рабиновича і Бойка десь 15%, що значно більше, ніж рейтинг Саакашвілі
Валентин Гладких

«У нас на сьогоднішній день, слава Богу, на цьому електоральному полі протестного електорату пасеться дуже багато політичних сил. Якщо ми подивимося їхні рейтинги симпатій, то побачимо, що сукупний рейтинг, наприклад, Рабиновича і Бойка десь 15%, що значно більше, ніж рейтинг Саакашвілі та його «Нових сил», – наводить приклад Гладких.

Та для Івана Слободяника наявність цілої низки партій, що позиціонують себе як опозиційні, не аргумент.

Сьогодні ми фактично є єдиною вуличною протестною опозицією, яка говорить правдиві речі
Іван Слободяник

«Я думаю, видно за нашими діями, що сьогодні ми фактично є єдиною вуличною протестною опозицією, яка говорить безпосередньо правдиві речі про перших осіб держави, про корупцію, яка там є, і так далі», – вказує на різницю він.

Іван Слободяник

Решту політичних сил політик вважає, скоріше, такими, що співпрацюють із правлячими партіями.

Це «договорнячок», і це видно по голосуваннях БПП і «Опоблоку»
Іван Слободяник

«Це псевдоопозиція, яка на сьогодні існує. Це «договорнячок», і це видно по голосуваннях БПП і «Опоблоку», тому говорити про те, що це опозиція, мені здається, дуже сумнівно», – аргументує опозиціонер.

На відміну від цих політичних сил та їхніх лідерів, переконаний Слободяник, Міхеїл Саакашвілі може стати рушієм нового етапу політичного життя в Україні.

Валентин Гладких, посилаючись на матеріал «Слово і діло», зауважує, що найчастіше на голосуваннях у сесійній залі коаліцію БПП та «Народного фронту» підтримували фракції «Відродження», «Воля народу» та «Самопоміч», а от «Опозиційний блок» та «Батьківщина» робили це найменш охоче.

Валентин Гладких

Є намагання представити ситуацію так, що всі, хто проти нинішньої влади, винятково підтримують Саакашвілі
Валентин Гладких

«Тому, коли говорять, хто тут фейкова, а хто не фейкова опозиція, це питання більш ніж дискусійне. Безумовно, є намагання представити ситуацію таким чином, що в Україні нинішня влада дуже погана, всі проти нинішньої влади, і всі ті, хто проти нинішньої влади, не розпорошуються на інші види опозиції, а винятково підтримують Міхеїла Саакашвілі. Більше того, якщо хтось підтримує іншу опозицію, то він ідіот, бо це насправді фейкова опозиція», – констатує він.

При цьому Гладких переконаний: за чинного нині прохідного бар’єру в прихильників Міхеїла Саакашвілі немає шансів зайняти місця опозиціонерів у Верховній Раді.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі: