Президентські вибори у Чехії. Вісь Прага – Київ 

Мілош Земан голосує на виборах 12 січня.

Київ – Чехи не змогли обрати президента з першої спроби, у другий тур виборів вийшли проєвропейський ліберал Їржі Драгош і нинішній очільник Чехії Мілош Земан, відомий євроскептицизмом, проросійською позицією й прихильністю до президента Росії Володимира Путіна. На думку посла України Євгена Перебийноса, по закінченні президентської кампанії позиція Чехії щодо українських проблем не зміниться.

Your browser doesn’t support HTML5

Земан і Драгош – у фіналі чеських президентських перегонів (відео)

«Українська проблема» несподівано виникла під час президентської кампанії на виборчій дільниці у Празі минулої п’ятниці: пів-оголена активістка руху Femen Анжеліна Діаш підбігла до Мілоша Земана на виборчій дільниці, де він голосував, вигукуючи при цьому на його адресу звинувачення у тому, що президент Чехії має надто близькі стосунки з президентом Росії Володимиром Путіним.

Your browser doesn’t support HTML5

Напівоголена жінка вистрибнула перед Земаном під час голосування на виборах президента Чехії (відео)

У результаті, празькі правоохоронці визнали Діаш винною у скоєнні кримінального злочину, за який вона отримала умовний термін і має бути депортована в Україну, а сам Земан, якого під руки відвели від виборчої урни, вийшов у другий тур президентських виборів.

Цей випадок ще раз засвідчив, наскільки українське питання стало важливим в закордонній політиці Чехії у зв’язку з позицією президента Земана, яку місцеві оглядачі трактували як проросійську.

Тим не менше, цей і подібні інциденти навряд чи вплинуть на політику Чехії щодо України, вважають у Києві. Так, посол України у Празі Євген Перебийніс упевнений: незалежно від результатів президентських виборів, позиція Чехії щодо України не зміниться. Дипломат нагадав, що зовнішню політику у Чехії визначає, в основному, уряд, а президент має більше представницькі функції. Таку думку Перебийніс висловив в ефірі програми «Завтра» – спільного проекту Радіо Свобода та каналу «112 Україна».

Такої ж думки дотримується дослідник історії Чехії, викладач Києво-Могилянської академії Михайло Кірсенко: у Чехії засади зовнішньої політики країни визначає уряд, він же формує відповідну стратегію тощо.

Уряд Чехії – реалістичний, до того ж він обмежує повноваження президента. Мені здається, що Земан має програти, але ми не можемо виключати і гіршого розвитку подій
Михайло Кірсенко

«Уряд Чехії – реалістичний, до того ж він обмежує повноваження президента. Мені здається, що Земан має програти, але ми не можемо виключати і гіршого розвитку подій, єдине, що принципового значення це, тобто прізвище президента, не матиме», – наголошує Кірсенко у розмові з Радіо Свобода.

На думку редактора видання «Європейська правда» Юрія Панченка, у разі перемоги нинішнього президента, який втручається у сферу зовнішньої політики не лише Чехії, а й ЄС, можливі неприємні для України ситуації. Щодо Чехії, то нинішній уряд залежним від нинішнього президента, додає фахівець.

Президент не формує зовнішню політику Чехії. Однак той самий Земан активно втручався у неї і давав коментарі
Юрій Панченко

«Президент не формує зовнішню політику Чехії. Однак той самий Земан активно втручався у неї і давав коментарі, наприклад, про необхідність скасування санкцій, накладених на Росію, тощо. Більше того: уряд Чехії перебуває, сказати б, «у підвішеному стані», це уряд меншості, який залежить від президента», – зауважує Панченко.

Попри те, що чинний президент став лідером першого туру, набравши понад 38 відсотків голосів, – він здобув менше симпатиків, ніж прогнозували екзит-поли, які давали Земану не менше 42 відсотків голосів. Перемога Земана може нашкодити євроінтеграції України і посилить позиції євроскептиків як у Чехії, так і в ЄС, а це грає на руку Росії, додає Панченко.

Драгош – протилежність Земана: шанси у другому турі

Не менш важливо те, що у другий тур вийшов екс-президент Чеської академії наук Їржі Драгош: саме Драгош, за попередніми опитуваннями, має шанс перемогти Земана. Як зазначив Панченко, хоча Драгош уникає коментувати співпрацю з Києвом та питання санкцій, люди, котрі спілкувалися із ним, однозначні – науковець точно не є

Їржі Драгош голосує на виборах 12 січня 2018 року

Проєвропейський ліберальний Драгош, на думку оглядачів у Києві – це протилежність діючого президента Земана, з його провокаційними заявами про Крим і скептичним ставленням до ЄС. До того, ж на думку Панченка, кампанію Земан провів невдало.

Земан, по суті, вів кампанію упродовж 5 років за державний рахунок
Юрій Панченко

«Земан, по суті, вів кампанію упродовж 5 років (перебуваючи на посаді президента – ред.) за державний рахунок. Важче оцінювати успіх головного опонента Їржі Драгоша: він вийшов у другий тур, але це було очікувано. Тепер же для нього починаються справжні випробування», – наголосив Панченко в інтерв’ю для Радіо Свобода.

Серед цих випробувань експерт називає боротьбу за голоси чехів, котрі у першому турі віддавали свої голоси іншим кандидатам, при цьому Драгош має завоювати підтримку не лише лібералів, а і людей консервативних політичних уподобань. До того ж, інші кандидати, які не пройшли у другий тур, пообіцяли свою підтримку не Земану, а Драгошу, додає Панченко.

Україна має виконувати свої завдання без огляду на тих чи інших політиків ЄС – експерт

Голова правління Східноєвропейського інституту розвитку Мрідула Гош радить не ототожнювати виборчу риторику і політичні заяви з реальними діями політиків як Чехії, так і всього ЄС. Так, євроскептицизм почав поширюватись Європою з часу економічної кризи 2008 року та сучасної міграційної кризи. Тим не менше, очільники Чехії, попри негативні заяви на адресу міграційної політики Брюсселя, відчинили двері українським трудовим мігрантам і продовжують співпрацювати з Києвом, каже експерт.

Багато українців працює у Чехії, це не секрет. А якщо Чехія виступає з анти-мігрантської позиції, то на кого їй спиратися, на чиї робочі руки?
Мрідула Гош

«Багато українців працює у Чехії, це не секрет. А якщо Чехія виступає з анти-мігрантської позиції, то на кого їй спиратися, на чиї робочі руки? Тому я не думаю, що будуть серйозні катаклізми, але на рівні риторики у рамках Євросоюзу це може позначитись і знизити градус очікувань», – каже Гош.

За її словами, Україна має виконувати свої завдання: провадити реформи, долати корупцію і відстоювати свою незалежність і територіальну цілісність, які би політичні сили не взяли гору у Чехії чи інших державах ЄС.