«Брекзит» може бути корисним прикладом для відносин України з ЄС – Хара

Учасник мітингу проти виходу Великобританії з ЄС. Лондон, червень 2016 року

Відносини між Євросоюзом та Великою Британією після «Брекзиту» можуть стати прикладом для співпраці України та ЄС, вважає голова МЗС Німеччини Зіґмар Ґабріель. Втім, експертка центру «Нова Європа» Катерина Зарембо звертає увагу на те, що цієї моделі ще немає, а чинні відносини між Києвом та Брюсселем регламентує Угода про асоціацію. Саме її невиконання, побоюється народна депутатка Олена Сотник, може стати на заваді подальшій євроінтеграції України.

Your browser doesn’t support HTML5

Україна-ЄС: співпраця на зразок Brexit | Ранкова Свобода. Частина 2

Про використання «Брекзиту» як нової моделі відносин ЄС з Україною говорити ще зарано, вважає експерт фонду «Майдан закордонних справ» Олександр Хара. Але для України досвід Великої Британії може стати гарним прикладом співпраці з Європейським союзом.

Ми не так давно підписали Угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі, але вони вже не зовсім відповідають реаліям
Олександр Хара

«Брекзит» має бути корисним для того, щоби подивитися, як йдуть перемовини, які є позиції сторін і на що можна розраховувати у наступній угоді. Звичайно, що ми не так давно підписали – і вона почала діяти – Угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі, але очевидно, що вони вже не зовсім відповідають реаліям – це по-перше. А по-друге – враховуючи те, що Європейський союз не дуже нас хоче бачити членом ЄС, нам в майбутньому оці знання щодо «Брекзит» і перемовин між Британією і ЄС будуть корисні».

Олександр Хара

Народна депутатка та секретарка комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Олена Сотник вважає, що заяву Зіґмара Ґабріеля не варто недооцінювати, адже він очолює Міністерство закордонних справ країни-локомотиву Європейського союзу.

Якщо Німеччина озвучує якийсь меседж, він був системно пророблений
Олена Сотник

«Це – не просто меседж, як у нас іноді деякі міністри або чиновники можуть щось сказати, абсолютно не розуміючи, що за цим стоїть. Як правило, якщо Німеччина озвучує якийсь меседж, цей меседж був проговорений, він був системно пророблений», – впевнена вона.

На думку Сотник, в заяві голови МЗС Німеччини є і позитив, і привід для стурбованості.

Хороша новина – розглядається можливість поглиблення взаємовідносин
Олена Сотник

«Хороша новина – це те, що розглядається можливість якогось спеціального формату взаємовідносин, це означає поглиблення цих взаємовідносин. Для нас в першу чергу дуже важливим було продовження економічної роботи, тому що перш за все Європа – для нас дуже великий ринок. Але з іншого боку, треба не забувати, що, враховуючи ситуацію, яка зараз склалася з виконанням Угоди про асоціацію, це може бути дуже важко», – визнала Сотник в ефірі «Ранкової Свободи».

Олена Сотник

На відміну від Олександра Хари, парламентарка вважає Угоду про асоціацію актуальною і прогнозує, що в разі її невиконання Євросоюз може згорнути економічну співпрацю з Україною, зокрема в тому, що стосується зони вільної торгівлі.

Заступниця директора центру «Нова Європа» Катерина Зарембо, коментуючи заяву Ґабріеля, зауважила, що сам формат співпраці Великої Британії та ЄС досі не узгоджений, тож моделі, за якою ЄС зможе будувати відносини з Україною, поки що немає.

Зараз створюються нові моделі співпраці за принципом «цибулинних кіл», і ця модель може бути застосована до інших країн
Катерина Зарембо

«Думаю, у вчорашній заяві міністра йшлося якраз про те, що зараз створюються нові моделі співпраці за принципом таких «цибулинних кіл», і ця модель може, на думку міністра Ґабріеля, бути застосована до інших країн. Чи буде вона дійсно застосована до України – це справа настільки зараз неконкретна, що намагатися прокоментувати це в практичній площині було б неправильно», – вважає експертка.

Підстав вважати слова міністра закордонних справ Німеччини доленосною Зарембо не бачить – на її думку, вони необов’язково доносять позицію усієї Німеччини.

Зовнішня політика Німеччини взагалі залишається у відомстві канцелярії
Катерина Зарембо

«Заява Зіґмара Ґабріеля – це заява одного з посадовців Німеччини. Зовнішня політика Німеччини взагалі, як на то пішло, була і залишається передусім у відомстві канцелярії – наразі це канцелярія пані Меркель. Ми взагалі можемо говорити про те, що навіть у канцелярії не завжди згідні з тим, що лунає з Міністерства закордонних справ, хоча, можливо, в цьому конкретному випадку і погодилися б», – міркує вона.

Катерина Зарембо

Як і Сотник, Катерина Зарембо вказує на те, що чинна модель співпраці – це Угода про асоціацію з ЄС, яку українська влада і повинна імплементовувати.

Із цим згоден експерт-міжнародник Ігор Тодоров. На його переконання, українська громадськість та експертне середовище шукають знаків там, де їх нема.

Приємно, що Ґабріель згадав саме про Україну. Але не варто шукати якісь сигнали
Ігор Тодоров

«З одного боку, дійсно, приємно, що міністр закордонних справ Німеччини Ґабріель згадав саме про Україну, але ж потім – про Туреччину, яка вже не один десяток років веде переговори щодо можливого майбутнього членства. Але, на мій погляд, не варто шукати якісь сигнали і перебільшувати. Насправді існує чистого виду формальний стиль взаємин, який визначається Угодою про асоціацію. І чітка імплементація цієї угоди дійсно буде наближати Україну до членства», – переконаний він.

Хоча кроки з реалізації угоди Тодоров оцінює як суперечливі, він все ж вважає, що інтеграція на секторальному рівні вже почалася. Тим не менш, до членства в ЄС, за словами експерта, ще далеко.

Щодо членства, не варто піднімати питання в осяжному майбутньому
Ігор Тодоров

«Щодо перспектив членства – я вважаю, що не варто піднімати питання в осяжному майбутньому, треба працювати, треба доводити Європейському союзу, що Україна спроможна. І тоді, можливо, якось будуть крізь пальці дивитися на «копенгагенські критерії», як це сталося з більшістю країн Центрально-Східної Європи, коли їх прийняли до ЄС в 2004 році», – сподівається Ігор Тодоров.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі