Соломатіна вказала на «куратора» з АП, ця людина може очолити Державне бюро розслідувань

Голова Департаменту фінансового контролю НАЗК Ганна Соломатіна та голова НАЗК Наталія Корчак, фотоколаж

Київ – Комітет Верховної Ради з питань протидії корупції так і не розглянув заяви співробітників Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) про зловживання та залежність відомства від Адміністрації президента. Між тим, у вівторок з’явилась інформація про те, що так званим «куратором» є один із кандидатів на посаду керівника Державного бюро розслідувань. Хто займе це крісло, мають оголосити з дня на день, однак на переконання представників деяких громадських організацій, конкурс треба провести заново.

Майже дві години профільний парламентський комітет радився, чи варто розглядати інформацію щодо ймовірних зловживань у Національному агентстві з питань запобігання корупції, але згоди так і не дійшов. Позафракційний депутат Віктор Чумак запропонував спочатку заслухати заяву керівниці одного з департаментів НАЗК Ганни Соломатіної та її колег-аудиторів, але частина присутніх його не підтримала.

Звучали пропозиції провести спільне засідання антикорупційного комітету та комітету з правоохоронної діяльності, заслухати представників НАБУ, НАЗК та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, і навіть провести закрите засідання комітету через два тижні.

Депутат та радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко запропонував розглянути також появу у публічному просторі запису розмови між нібито керівником НАБУ Артемом Ситником і третіми особами.

«Якщо ця особа на цьому запису дійсно є керівником Національного антикорупційного бюро Артемом Ситником і ця розмова не була розсекречена у визначеному законом порядку, то пан директор антикорупційного бюро грубо порушив законодавство України за кількома статтями Кримінального кодексу», – зауважив політик.

У відповідь депутат Сергій Лещенко вказав на конфлікт інтересів між НАБУ та МВС, через розслідування детективами бюро «справи рюкзаків», де фігурує син міністра.

Депутати так і не змогли затвердити порядок денний, тож голова комітету з протидії корупції Єгор Соболєв спочатку оголосив перерву, а тоді закрив засідання.

Листування з «куратором» уже перебуває в НАБУ – Соломатіна

Під час перерви Ганна Соломатіна та аудитор Оксана Дивнич, яка проводила внутрішню перевірку діяльності відомства, розповіли журналістам про деякі результати аудиту.

Виявлені такі факти як подвійні висновки, а у деяких випадках – і потрійні висновки, непроведення взагалі повних перевірок декларацій депутатів та високопосадовців
Оксана Дивнич

Зокрема, за словами Дивнич, зловживання стосувались низки народних депутатів: «Дійсно, виявлені такі факти, як подвійні висновки, а в деяких випадках – і потрійні висновки, непроведення взагалі повних перевірок декларацій депутатів та високопосадовців або проведення перевірок неякісно. Прізвище – Ляшко Олег Валерійович. Не проведена взагалі перевірка, строк перевірки пройшов – жодних заходів не вчинено для проведення перевірки».

Листування його зі мною у WhatsApp вже перебуває в НАБУ
Ганна Соломатіна

Окрім того, Ганна Соломатіна публічно озвучила ім’я згаданого нею раніше «куратора» від Адміністрації президента. За її словами, це заступник керівника одного з департаментів Олексій Горащенков, який є одним із кандидатів на посаду керівника Державного бюро розслідувань (ДБР).

«Листування його зі мною у WhatsApp уже перебуває в НАБУ», – зазначила Соломатіна.

Ганна Соломатіна

Самі Горащенков та Ляшко поки що нічого не коментували. Вчора, однак, представники Адміністрації президента у відповідь на запит Радіо Свобода заявили, що впливу на діяльність НАЗК у них ніколи не було.

Конкурс до ДБР був схожий на пап’є-маше – Лємєнов

Державне бюро розслідувань, що займатиметься кримінальними провадженнями щодо силовиків, суддів і топ-чиновників, має бути створене до 20 листопада цього року. І як заявив на брифінгу один із кандидатів на посаду голови ДБР, чинний військовий прокурор Анатолій Матіос, визначитись із тим, хто очолить нове відомство в уряді мають до четверга, 16 листопада.

«ДБР потужно створюється в крайні дні, проводяться інтенсивні конкурси, співбесіди», – сказав він.

Конкурсна комісія повинна розуміти репутаційні наслідки, які може спричинити теперішня ситуація, зауважив у коментарі Радіо Свобода експерт Реанімаційного пакету реформ Олександр Леменов.

Політичне керівництво держави розуміє, що довіри до такого органу не буде, і як наслідок – потрібно перезапускати конкурс
Олександр Лємєнов

«Конкурс до Державного бюро розслідувань – це більше було схоже на пап’є-маше, коли за формою це виглядає, як яблуко, а насправді яблуком не є: повністю підконтрольна конкурсна комісія, 5 осіб з яких були підконтрольні «Блоку Петра Порошенка» і 4 – «Народному фронту», жодного представника громадськості, жодного представника міжнародних організацій. Тому цілком імовірно, що вище політичне керівництво держави розуміє, що довіри до такого органу не буде, і як наслідок – потрібно перезапускати конкурс. І це, можливо, був би найбільш адекватний, релевантний вихід із ситуації. Окрім того, треба переформатувати конкурсну комісію», – заявив він.

Одночасно із засіданням комітету анонсували брифінг і в Національному агентстві з питань запобігання корупції, під час якого представники відомства заявили, що департамент під керівництвом Соломатіної працював погано, і чиновниця вже певний час не працює в НАЗК.

Паралельно агентство оприлюднило заяву про те, що подало на свою співробітницю в суд.

Сама Соломатіна заперечує, що вона – «колишня співробітниця», стверджуючи, що перебуває на лікарняному.