У боротьбі з поліомієлітом у світі залишилось ще чимало роботи

Імунізація дітей у місті Кандагар, Афганістан, 2017 рік

У всьому світі є лише дві країни, де діти можуть захворіти на поліомієліт: це Афганістан і Пакистан. У наведених країнах цей вірус не поширений усюди.

Приблизно 30 років тому вірус поліомієліту (або поліо) паралізував щодня тисячу дітей у 125 країнах світу. Ця кількість різко зменшилася завдяки глобальним зусиллям боротьби з недугою.

Керол Пандак з організації Rotary International каже, що це були величезні зусилля. «Сотні тисяч медичних працівників щодня імунізували дітей у міських районах, у віддалених місцевостях, у різних місцях», – каже Пандак.

Першою організацією, яка сприяла глобальним зусиллям покласти край поліо, була Rotary International.Від того часу вона стала партнером організації Глобальна ініціатива з усунення поліо (Global Polio Eradication Іnitiative), ЮНІСЕФ і Фундації Білла і Мелінди Ґейтс.

Колись медичні працівники в деяких країнах ризикували своїм життям, щоб вакцинувати дітей. У районах конфліктів, каже Пандак, їх супроводжують службовці безпеки.

Доктор Флавія Бустрео зі Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) каже, що нинішнім завданням є знайти всіх дітей і тримати цей рівень упродовж щонайменше трьох років, доки не буде впевненості, що вірус уже не поширюється.

Глобальна ініціатива з усунення поліо розвинула мережу лабораторій у всьому світі, які можуть виявити хворобу. Утримання цих лабораторій і розповсюдження вакцини – це непросте завдання, для цього потрібні чималі і кошти.

Поліомієліт поширюється лише серед людей. Він не заражає тварин, отже, може бути усунутий. Доктор Дейвид Набарро з ООН каже, що найважчою частиною кампанії є закінчення боротьби, тому що уряди і організації мусять продовжувати свої зобов’язання до часу, коли вже не залишиться випадків зараження.

Коли буде зареєстровано останній випадок, потрібно ще три роки для запевнення.. Це означає, для прикладу, що коли цього року буде виявлено останній випадок, усі ці програми триватимуть до 2020 року. Саме тому темою цьогорічного Всесвітнього дня боротьби з поліомієлітом, яке відзначають 24 жовтня, є гасло: «Ми ще не завершили роботи».

Супрун: показники вакцинації в Україні від поліомієліту зростають, але цього недостатньо

Показники вакцинації від поліомієліту в Україні зростають, але цього недостатньо для надійного захисту, заявила 24 жовтня виконувач обов'язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун у Facebook.

«Дуже важливо, щоб зараз кожен департамент та управління охорони здоров’я разом із МОЗ працювали не лише над роз’ясненням важливості вакцинації, але й над повною забезпеченістю вакцинами», – написала Супрун.

Вона наголосила, що вакцинація від поліомієліту безпечна й ефективна, оскільки потрапляє до лікарень після тривалих досліджень. Супрун додала, що багато інфекцій, яким можна запобігти за допомогою вакцинації, спричиняють хворобу, що вимагає тривалого й дорогого лікування.

«Часто наслідки хвороби залишаються на все життя – за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, на 200 людей, які хворіють на поліомієліт, в однієї трапиться невідворотний параліч ніг. Натомість держава дає можливість безкоштовно отримати щеплення від найбільш небезпечних вакцинокерованих хвороб», – наголосила Супрун.

У серпні Міністерство охорони здоров’я України опублікувало статистику, відповідно до якої за перші три місяці 2017 року щеплення проти поліомієліту отримали 13,9% дітей віком до 1 року.