Життя під «ДНР». Що відбувається в окупованому Дебальцеві?

Залізничний вокзал окупованого Дебальцева

Про Дебальцеве знову говорили в Мінську. Представники офіційного Києва вимагають від угруповання «ДНР» покинути місто згідно з Мінським меморандумом 2014 року. За визначеною ним межею, Дебальцеве має перебувати під контролем Києва. Що ж сьогодні відбувається в окупованому бойовиками місті? Журналістам проекту Радіо Свобода Донбас.Реалії вдалося побувати там, де тепер живуть за іншими правилами.

Подорож до окупованого Дебальцева журналісти Донбас.Реалії починають з порожнього луганського залізничного вокзалу. Потяг Луганськ – Ясинувата для багатьох місцевих жителів – єдиний спосіб дешево і швидко дістатися на непідконтрольну частину Донецької області. Поїзд курсує один раз на добу і має всього три вагони.

А ось і пункт призначення – станція Дебальцеве. До окупації – важливий залізничний вузол східної України. Дебальцеве бойовики окупували останнім – у лютому 2015-го. З великими втратами.

Залізничний вокзал Дебальцева

Через два з половиною роки по тому місто ніяк не може оговтатися від наслідків кровопролитного штурму.

Другого березня ми вийшли на роботу і побачили весь масштаб руйнування. Місто було зруйноване на 80%, чи й більше

«Я працюю в школі. Другого березня ми вийшли на роботу і побачили весь масштаб руйнування. Місто було зруйноване на 80%, чи й більше. Більшість будівель – було смутно навіть подивитися на них. Тобто шматками цеглини, все – розруха. У людей настрій був дуже пригнічений після цих бойових дій», – розповідає жителька Дебальцева.

Пробиті дахи підлатали комунальники, зруйновані балкони – завісили прапорами угруповання «ДНР».

Деякі зруйновані балкони у Дебальцеві завісили прапорами угруповання «ДНР»

Але постраждале від війни місто сьогодні стало каменем спотикання. Адже, згідно з усіма мінськими угодами, окупанти зобов’язані повернути Дебальцеве Україні.

«Українська сторона виходить з того, що все, що було укладено, все ,що було підписано в рамках Мінського процесу, є єдиним комплексом документів. Цілісним і послідовним. Жоден з них не було денонсовано», – зауважила прес-секретар представника України в Мінську Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

Дарка Оліфер, прес-секретар представника України в Мінську Леоніда Кучми

Відповідно до цього документу, Дебальцеве має перебувати під контролем України
Дарка Оліфер

Запорука режиму безпеки в зоні бойових дій – повернення до лінії розмежування на момент Меморандуму 19 вересня 2014 року, наполягають українські переговірники в Мінську.

«Відповідно до цього документу, Дебальцеве має перебувати під контролем України», – каже Оліфер.

Бойовики на пропозиції повернути Дебальцеве по-доброму реагують нервово.

«Скажу, мабуть, різко. Замучаться вони це Дебальцеве отримувати назад! Якщо не вистачило у них сил і засобів в 2015 році його утримати, нехай краще думають, як Захарченко буде Київ захоплювати!» – сказав ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко.

Але взяте з боями Дебальцеве так і не стало для угруповання «ДНР» повноцінно своїм. І бойовики ставляться до міста як до випадкового трофею.

Вони вважають, що Дебальцеве їм не належить, хоча б тому що «вибори» вони там не планують проводити
Юрій Гримчак

«Вони вважають, що Дебальцеве їм не належить, хоча б тому, що «вибори» вони там не планують проводити. Навіть військові ешелони коли йдуть, у Дебальцеве не заходять. Вони розвантажуються в інших місцях», – каже заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Юрій Гримчак.

Юрій Гримчак, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України

І все ж російська пропаганда в останньому окупованому місті Донбасу працює на повну потужність.

«Ноу-хау» угруповання «ДНР» – агіт-автобуси. Дебальцевських школярів заводять всередину – їх зустрічає жінка у військовій формі і пілотці. Пересувна експозиція присвячена Другій світовій війні.

Агіт-автобуси курсують Дебальцевим

Пропаганда «русского мира» дає результати. Серед опитаних журналістами Донбас.Реалії місцевих жителів не знайшлося тих, кому хотілося б, щоб місто повернулося під контроль України.

Для мене – людини, яка пережила війну і втратила близьких – період розділився на «до і після»

«Знаєте, для мене – людини, яка пережила війну і втратила близьких – період розділився на «до і після». Тому я вам чесно можу сказати: мені б не хотілося, щоб було так, як раніше», – каже місцева жителька.

Жителька Дебальцева не хоче, «щоб було так, як раніше»

«Я тут навіть задумуватися не хочу, сто відсотків не повинно!» – каже житель Дебальцева.

Тим часом Верховна Рада з блокуванням трибуни, димовими шашками і бійками все-таки ухвалила в першому читанні закон про особливості самоврядування тимчасово окупованих територій. Згадок про Мінські угоди в законі немає.

«Будь ласка, увага! Ми провели нараду, на якій було визначено, що в законі, який зараз на розгляді, вилучаються пункти про Мінські угоди!» – оголосив під час засідання спікер парламенту Андрій Парубій.

Пристрасті в українському парламенті в черговий раз показали: сторони все ще далекі від вирішення донбаського конфлікту, кажуть учасники переговорів.

Люди тут і там зрозуміли: краще поганий мир, ніж хороша війна
Роман Безсмертний

«Ми повинні з цього взяти уроки і кардинально змінити ставлення до всього, що відбувається на Донбасі. Сьогодні союзником України є розуміння того, що люди тут і там зрозуміли: краще поганий мир, ніж хороша війна», – вважає колишній представник України у політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи у Мінську Роман Безсмертний.

Поки ж по-справжньому мирним життя в окупованому Дебальцеві не назвеш. «Іноді бувають такі моменти, коли ввечері, особливо вночі, чутно розриви», – розповідає місцевий житель.

ПОВНИЙ ВИПУСК ТЕЛЕПЕРЕДАЧІ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»: