ЄС погодився не вимагати від України антикорупційного суду. Достатньо лише палати?

Справа наліво: президент України Петро Порошенко, президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер та президент Європейської ради Дональд Туск. Київ 13 липня 2017 року

На 19-му саміті Україна-ЄС говорили про боротьбу з корупцією, важливість ратифікації Угоди про асоціацію і нові можливості для України. Зокрема йдеться про гарантії безпеки для українських студентів, інвестиційні фонди, антикорупційну палату замість окремого антикорупційного суду, а також про санкції проти Росії.

Понад 100 тисяч українців вже скористалися можливістю поїхати в країни Євросоюзу без візи. Ці та інші успіхи на цьому напрямку дозволяють назвати саміт Україна-ЄС самітом «безвізу», вважає президент України Петро Порошенко.

Сьогодні потрібно ліквідувати інші перепони і між Україною і Євросоюзом, заявив він. Йдеться і про приєднання до митного союзу із Євросоюзом і про приєднання до «Шенгенської зони».

Ми обговорили можливості нового плану з підтримки України. На кшталт «плану Маршала» для України і використання Україною фондів новоствореного зовнішнього інвестиційного плану ЄС
Петро Порошенко

«Саме тому так важливо сьогодні почати дорожню карту для досягнення наших мрій. Ми дивимося далі і сьогодні ми обговорили можливості нового довгострокового плану з підтримки України. Він був запропонований на саміті Європейської народної партії на кшталт «плану Маршала» для України і використання Україною фондів новоствореного зовнішнього інвестиційного плану ЄС» – заявив Порошенко під час саміту.

Президент також закликав захистити права українських студентів так само, як права європейських студентів і поступово знижати плату за телефонний роумінг у країнах Євросоюзу.

Укладення Угоди про асоціацію тривало за підрахунками української влади 3779 днів. Документ підписали 110 днів тому, а остаточна ратифікація була закінчена лише 11 липня. Повної сили угода набуде 1 вересня.

Товарообіг із Євросоюзом зріс на 35% – Туск

За словами голови Європейської ради Дональда Туска, ще до ратифікації угоди товарообіг між Україною і ЄС зріс на 35%, а тепер зростання має стати ще більшим. Україні, на його думку, загрожують лише внутрішні конфлікти.

Зліва направо: Президент Європейської ради Дональд Туск, президент України Петро Порошенко та президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер. Київ 13 липня 2017 року

Я ясно бачу, що вас не переможе зовнішній ворог, ви для цього занадто сильні. Ви можете програти лише самим собі
Дональд Туск

«Сьогодні я ясно бачу, що вас не переможе зовнішній ворог, ви для цього занадто сильні. Тому ви можете програти лише самим собі. Я говорив це своїм колегам в Польщі і сьогодні говорю всій Європі – лише разом ми можемо відповісти на виклики сучасного світу», – заявив Туск.

Євросоюз трохи змінив свої рекомендації в антикорупційній сфері, повідомив голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер. Європа досі просить посилити боротьбу із корупцією і тиснути на порушників закону, але одну з головних вимог змінили.

Зліва направо: президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, президент України Петро Порошенко та президент Європейської ради Дональд Туск. Київ 13 липня 2017 року

Ми запропонували президентові Порошенку нові шляхи боротьби із корупцією – спеціальну палату
Жан-Клод Юнкер

«Цього ранку ми запропонували президентові Порошенку нові шляхи боротьби із корупцією – треба визначити, чия це юрисдикція. Раніше ми, так би мовити, вимагали створити антикорупційний суд, але сьогодні домовилися – якщо Україна створить у рамках своєї судової системи спеціальну палату, присвячену цим питанням, то цього буде достатньо. Важливі не інструменти, а наміри, рішення, дії і наслідки», – заявив Юнкер.

Проти антикорупційного суду виступила Україна – віце-голова Єврокомісії

Заступник голови Єврокомісії Валдіс Домбровскіс пізніше пояснив журналістам, що ініціатива створити саме палату, а не суд, належала українській стороні.

Your browser doesn’t support HTML5

ЄС згоден на антикорупційну судову палату в Україні замість окремого антикорупційного суду (відео)

Представники України сказали, що такий орган можна зробити більш ефективно, більш оперативно
Валдіс Домбровскіс

«Представники України сказали, що такий орган можна зробити більш ефективно, більш оперативно, і така структура зможе працювати ефективно», – заявив Домбровскіс.

Він також повідомив, що на саміті обговорювали зростання товарообігу між Україною і ЄС – той зріс на чверть у першому кварталі 2017 року, порівняно із минулим роком. Наразі ЄС ухвалює рішення щодо надання Україні третього траншу макрофінансової допомоги – 600 мільйонів євро. Для його отримання Україна має виконати ще 7 умов, деякі з яких є лише продовженням тих рішень, які вже були реалізовані. Наприклад, ЄС вимагає запровадити систему ефективного контролю і перевірки електронних декларацій. Умови мають бути виконані до кінця жовтня, щоб в листопаді країни-члени Євросоюзу узгодили усі необхідні рішення і в грудні гроші почнуть поступати до України.

«ЄС це не МВФ і проведення пенсійної і земельної реформ не є умовою для отримання траншу», – наголосив віце-голова Єврокомісії.

За словами Домбровскіса, головне досягнення цього саміту – підсумування того, що було зроблено в минулі роки. І тепер Україна має вивчити і користатися тими новими можливостями, які з’явилися в країни. Санкції проти Росії були продовжені до 31 січня 2018 року.

На початок 2018 року Україна анонсувала проведення інвестиційної конференції. Одна з галузей, яка може зацікавити інвесторів із Євросоюзу, – газотранспортна система, її модернізація і розвиток.