«План Маршала» для України – лунає гарно, але потрібне наповнення практикою – Зеркаль

Олена Зеркаль

Люксембург – Україна плекає надію на реальний майбутній вступ до ЄС і водночас прагне далі скористатися можливостями взаємодії зі співдружністю у рамках «Східного партнерства». Цей механізм вже налагоджений. Зустрічі європейських міністрів та урядовців від України, Молдови, Грузії та ще трьох держав-сусідів наразі тривають в Люксембурзі. Київ там відстоює позицію, що механізм партнерства надає можливості практичних обмінів та ще більш істотного співробітництва між ЄС і сусідами.

Все, що притягуватиме в Україну додаткові інвестиції, розвиватиме торгівлю з ЄС та державами-сусідами, які беруть участь у «Східному партнерстві», треба використовувати. Із таким налаштуванням прибула на консультації голів європейських зовнішньополітичних відомств і представників урядів держав-партнерів заступник міністра закордонних справ із євроінтеграції Олена Зеркаль. Вона переконана, що будь-які практичні проекти, спрямовані на застосування асоціативної угоди ЄС і України чи на комерційний розвиток, підуть тільки на користь Україні. Втім, український дипломат прибула до Люксембургу і з дуже конкретними пропозиціями.

Your browser doesn’t support HTML5

Україна хоче через Східне партнерство розвивати місцеву інфраструктуру й освітні обміни – Зеркаль (відео)

Це додаткове питання щодо мобільності, в першу чергу, молоді, обміну школярів та взагалі розвитку освітніх програм – це наші пріоритети

«Це додаткове питання щодо мобільності, в першу чергу, молоді, обміну школярів та взагалі розвитку освітніх програм – це наші пріоритети. Так само як і розвиток місцевої інфраструктури, й надання можливих додаткових інвестиційних інструментів для розвитку економіки України», – каже в інтерв’ю Радіо Свобода Олена Зеркаль.

Нас цікавлять конкретні проекти для розвитку регіонів

Інша ідея, над якою разом із європейськими, а також молдовськими, грузинськими, білоруськими, азербайджанськими та вірменськими колегами хоче працювати Київ – дати поштовх розвитку української провінції. «Нас цікавлять конкретні проекти для розвитку регіонів великої розлогої держави, якою є Україна», – каже представниця зовнішньополітичного відомства, додаючи, що всі ці ініціативи вона хотіла б побачити у рішеннях саміту «Східного партнерства», який готується на осінь.

«План Маршала»

Тим часом найбільша європейська політична течія – Європейська народна партія – запропонувала, щоб на цьому саміті ухвалили для України щось на кшталт «плану Маршала». Згідно з задумом, там мало б йтися про довгострокову євроінтеграційну підтримку, цілу низку двосторонніх програм із допомоги у військовій, економічній та гуманітарній сферах.

Олена Зеркаль, коментуючи цю ініціативу, каже, що вже сама назва «план Маршала» для України «дуже цікава й лунає гучно, але кориснішими будуть практичні й ефективні можливості реалізації українсько-європейської асоціативної угоди».

Іншим практичним ходом Євросоюзу назустріч «східним партнерам», зокрема Україні, могло б стати аналогічне із ЄС скасування роумінгу. Як відомо, з 15 червня були скасовані додаткові стягнення за користування мобільним зв’язком в межах співдружності.

«Звичайно, це перш за все залежить від створення адекватних відповідних законодавчих засад і регуляторних норм всередині країн-партнерів. Наше бачення таке, що цей процес можна вже розпочинати цього року і завершити його принаймні до 2019 року», – каже заступник голови українського зовнішньополітичного відомства.

Розвиваючи нашу роль у «Східному партнерстві», Україна посилюватиме й практично використовуватиме можливості, які надає Угода про асоціацію

Представниця української дипломатії наголошує на тому, що Київ шукає якомога більшої інтеграції у систему й стандарти співдружності європейських країн. Водночас зустрічі за одним столом міністрів ЄС та їхніх колег із держав-партнерів відображають паралельний процес. «Цей механізм вже налагоджений, і було б шкода ним не скористатися, – каже Зеркаль. – Тож, розвиваючи нашу роль у «Східному партнерстві», Україна посилюватиме й практично використовуватиме можливості, які надає Угода про асоціацію».

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

«План Маршалла» для України: врятувати Європу