Жителі окупованого Донбасу і День Росії: народні гуляння і порожні вулиці

Напис на стіні будівлі у Луганську

Народні гуляння з нагоди Дня Росії не обійшли стороною окупований Донбас. На окупованій частині Донецької та Луганської областей цей день відзначили «Російською пробіжкою», «Богатирськими іграми», триколорами і флешмобами. «Донбас.Реалії» дізнавалися, чи у всіх мешканців окупованих міст однаково святковий настрій і чи є чому насправді радіти жителям окупованого Донбасу.

Народні гуляння на честь російського державного свята – Дня Росії. У цей день велику кількість триколорів на вулицях можна було побачити не тільки в російських містах, але і в окупованих Криму та на Донбасі.

Третій рік поспіль місцеві керівники використовують перевірений прийом – залучають молодь. У Луганську на головній площі міста молоді люди влаштували флешмоб.

«Показали ініціативу, щоб висловити свою громадянську позицію по відношенню до Росії таким от красивим флешмобом», – каже житель Луганська.

Молодіжний флешмоб до Дня Росії у Луганську. Скріншот з YouTube каналу AnnaNews

Крім новаторських акцій, тут ще святково бігали і мірялися силою. Назвали це «Російська пробіжка» і «Богатирські ігри».

Мешканці окупованого Луганська нічого поганого у таких народних гуляннях не бачать. «Ще одне свято», «чому б і ні?», «вийшли всі разом, щоб сказати спасибі Росії», – такі твердження журналісти програми «Донбас.Реалії» почули на вулицях Луганська.

Проте говорити «спасибі» виходило не скрізь і не у всіх. Наприклад, у місті Алчевськ гімн Росії в день святкування лунав для порожньої вулиці.

Чичеріна у Донецьку оспівує бойовиків

У Донецьку ж день Росії відсвяткували концертом співачки Юлії Чичеріної. Апофеозом свята стала презентація її нової пропагандистської пісні «Моя Спарта».

Чичеріна присвятила її батальойну бойовиків угруповання «ДНР», які воювали у Слов’янську і захопили Донецький аеропорт. Уродженка Єкатеринбурга, Чичеріна – часта гостя на окупованому Донбасі.

«Вона має паспорт Луганської народної республіки і зовсім скоро отримає паспорт Донецької народної республіки», – захищають співачку люди, які присутні на святкуванні.

«Мені здається буде добре з Росією разом», «зі щитом чи на щиті – тільки так», – так висловлювались деякі жителі Донецька у день святкування Дня Росії.

«Я ще хотіла поставити запитання Володимиру Путіну! Але, як то кажуть, не встигла!» – бідкалася ще одна мешканка Донецька.

Жителі Донецька висловлюються про святкування Дня Росії

Однак далеко не всі донеччани були раді народним гулянням.

«До чого тут Росія? У нас повинно бути своє свято, своє життя. Кожен обирає своє – кому що ближче. Головне, Росія визначилася – чиї ми? Ось проблема з Росією», – говорить житель Донецька.

Лідери угруповань розікрали кремлівські гроші, виділені на день Росії – Міноборони України

Якщо день Росії у Москві відзначили з розмахом, то на окупованому Донбасі це пройшло у рази скромніше. У головному управлінні розвідки Міноборони України заявили: лідери угруповань нібито просто розікрали гроші, виділені Кремлем на святкування.

Заява головного управління розвідки Міністерства оборони

А для того, щоб це виправдати, організували збір підписів на отримання гуманітарної допомоги. Ці самі підписи в майбутньому можуть використати на виборах, стверджує українська розвідка.

Ілюзію свята підтримують пропагандистські ЗМІ – експерти

«Найголовніше – позбулися спокою та віри в майбутнє. Роботи, як такої, немає: практично всі шахти закриті, але топляться. Заводи вирізаються, все вивозиться», – каже голова Незалежної профспілки гірників Донбасу Микола Волинко.

Що змушує місцевих жителів продовжувати вірити в майбутнє українського Донбасу в складі Росії? Експерти кажуть: цю ілюзію можливого свята вміло підтримують російські та місцеві пропагандистські ЗМІ.

олова Незалежної профспілки гірників Донбасу Микола Волинко

«Найстрашніша річ – пропаганда. Фактично вбиває людину в людині, підміняє її особистість і змушує постійно жити в шизоїдному стані, коли людина, з одного боку, розуміє, що все не так, а з іншого боку – не може собі в цьому зізнатися», – зауважує політолог Олег Саакян.

Ось і вирішують жителі окупованого Донбасу – потрібен їм День Росії чи ні, як можуть.

ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»: