Як «простий чувак» із Аризони потрапив на «пряму лінію» до Путіна

Володимир Путін під час «прямої лінії», Москва, 15 червня 2017 року

Джеремі Боулінґ – другий американець, який звернувся до Володимира Путіна під час щорічного всеросійського телешоу за участю президента у форматі «запитання-відповіді». Щоправда, сам заморський гість прямого ефіру про це не здогадувався.

Традиційний телемарафон господаря Кремля не вирізнявся нічим особливим, адже й запитання були здебільшого традиційними: корупція, затримка зарплат, мізерні пенсії та погані дороги. Аж раптом «голос народу» звернувся до Путіна англійською: «Вітання, містере Путін! Я – палкий шанувальник. Я маю проросійську позицію. Зичу Вам здоров’я та успіхів у житті. Як американець, який сидить тут, в Америці, який бачить расистську русофобію, що зводить з розуму нашу країну, маю до Вас запитання: порадьте, як дохідливо пояснити моїм співгромадянам-американцям, що Росія не є ворогом?»

Як виявилося пізніше, голосом цим виявився американець Джеремі Боулінґ. До нього на «пряму лінію» до Путіна додзвонився лише один його співгромадянин – Едвард Сноуден у 2014 році (Едвард Сноуден звинувачений у США в шпигунстві та оголошений в міжнародний розшук).

Після завершення телемарафону Боулінґ у коментарі Радіо Свобода запевняв: він і гадки не мав, що відео, яке, за його словами, було записане 7 чи 8 червня, потрапить на російське телебачення. Мовляв, його про це не попереджали і про свою появу в ефірі він дізнався лише тоді, коли отримав посеред ночі повідомлення від друга.

Я простий чувак з Меси, Аризона, який злиться і має що сказати
Джеремі Боулінґ

«Я простий чувак з Меси, Аризона, який злиться і має що сказати», – зазначив Боулінґ і заперечив чутки про те, що працює на Путіна.

Від шанувальника Боллівуду до русофіла

46-річний Джеремі Боулінґ має сина і низку онлайн-проектів, серед яких – онлайн-радіостанція Dark Sky Radio, що співпрацює з російською станцією Radio Trassa.

У 2014 році він запустив на YouTube відеоблог, що має назву Movie Community College, в якому від першої особи в домашніх умовах критикує фільми. На сьогодні канал має близько 40 тисяч підписників.

Багаторічний фан боллівудського кіно Боулінґ прикипів душею й до російського, коли хтось вказав йому на історичні зв’язки між кіноіндустріями Росії та Індії. Він сказав, що російські фільмів, які він знайшов у мережі, включно з радянськими стрічками про Другу світову війну, справили на нього дуже сильне враження.

Боулінґ стверджує, що не володіє російською і що ніколи не був у Росії, але хотів би поїхати в Уфу і Сибір.

«Гадаю, Росія тепер частина мого щоденного життя», – сказав Боулінґ.

За його словами, він, як і багато американців у 1970-х і 1980-х роках, виховувався на типових стереотипах Холодної війни. Він пам’ятає футболки з написами «Краще червоний, ніж мертвий» і бурхливі оплески під час прем’єри голлівудського фільму «Роккі-4», що вийшов у 1985 році, коли американський боксер Роккі Бальбоа переміг росіянина Івана Драго.

В одному зі своїх останніх відео на каналі Movie Community College «простий чувак з Меси» хвалить пропагандистський документальний фільм про Крим, який транслювали на державному російському телеканалі.

«Стрибнути вище голови» через «ВКонтакте»

На Facebook-сторінці Боулінґа зазначено, що він є «революціонером у революційному русі». Він попросив не розголошувати його реального роботодавця, побоюючись переслідування з боку опонентів.

Я почав діалог з людьми у «ВКонтакте». Я почав чесати голову: «Хвилиночку, звідки тоді це підпирання образу Росії як «супердержави-ворога»? Я відчуваю, що мене надурили
Джеремі Боулінґ

«Я почав діалог з людьми у «ВКонтакте». Натрапляючи на середньостатистичних людей, я зрозумів, що вони такі ж, як і ми. Вони хочуть того ж, що й ми. Я почав чесати голову: «Хвилиночку, звідки тоді це підпирання образу Росії як «супердержави-ворога»? Я відчуваю, що мене надурили», – поділився своїми роздумами Боулінґ.

Він розповів, що останнім часом брав участь у багатьох дискусіях у соцмережах. Його заохочували відправити особисте повідомлення для майбутнього телемарафону за участі російського президента. Питання, яке Боулінґ намагався розмістити на веб-сайті Кремля, відхилили, тому що той є американським громадянином.

Його друзі у «ВКонтакте», тим не менш, пообіцяли, що відео, яке він записав і розмістив на своєму YouTube-каналі, передадуть у Кремль.

«Я ніколи не думав, що це таки трапиться, це було, наче стрибнути вище голови. Я був абсолютно приголомшений. Російський народ неймовірний», – радіє Боулінґ.

Над матеріалом працювали Майк Екл та Ярослава Куцай