АТО на Донбасі можуть завершити найближчим часом?

Український військовослужбовець на позиції неподалік селища Кримського на Луганщині, 12 червня 2017 року

Антитерористичну операцію потрібно завершити та перейти до нового формату захисту України від гібридної війни, яку веде Росія. Про це секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов сказав в інтерв’ю агенції «Інтерфакс-Україна». Яким має бути новий формат – про це в студії Радіо Донбас.Реалії говорили експерт з питань безпеки Національної академії наук Юрій Костюченко та політолог, спеціаліст центру Digests & Analytics Ukraine Вадим Хомаха.

Вадим Хомаха: Єдиний варіант альтернативи АТО – жорстке виконання вимог Конституції України. І воєнний стан на окремих територіях Донбасу – те саме виконання. Ще у 2014 році Олександр Турчинов, який на той час був виконувачем обов’язків президента України, мав оголосити стан війни. Але він цього не зробив. І всі ці розмови, що він один був «за» введення цього стану, а всі інші «проти» – це локшина на вуха електорату.

Зараз ситуація підпадає під класичну класифікацію «локальний збройний конфлікт»
Юрій Костюченко

Юрій Костюченко: Будь-які радикальні заклики – красиво та модно й завжди доречно. Але потрібно все робити, зважаючи, що будь-які управлінські рішення мають бути адекватні ситуації. У січні 2015 року йшла істотна дегібридизація конфлікту. Ми вже бачили, що Росія перебрала на себе фінансування, ресурсне забезпечення та військово-адміністративне управління, а зараз ще й контроль над індустрією та господарством цих територій. Тобто зараз ситуація підпадає під класичну класифікацію «локальний збройний конфлікт». Тож тепер маємо підставу завершувати АТО. Для цього потрібні певні закони – про окуповану територію, про колаборантів, про забезпечення тимчасово переміщених осіб. Це все ті закони, які досі не розроблені.

Юрій Костюченко

– Якщо запровадять воєнний стан, як це погоджувати з мінськими домовленостями?

Вадим Хомаха: Я спілкуюсь з європейськими політиками з цього приводу. Усі вони стверджують, що нічого іншого, окрім мінських домовленостей, з боку Києва немає. Якби були інші пропозиції, їх би розглянули. Якщо президент України стверджує, що альтернативи мінським домовленостям немає, то європейські політики і стверджують: «Давайте їх виконувати». Вони намагаються нас примусити виконувати в односторонньому порядку ці домовленості.

Юрій Костюченко: Тут немає якихось протиріч. Інструмент вирішення конфлікту може бути змінено на інший формат. Але, знову ж таки, на законодавчому рівні потрібно вносити зміни – забезпечити права цивільних осіб, які знаходяться на окупованій території, виокремити розрізнення таких осіб, визначитися зі станом тих територій. А цього досі не було зроблено.

Замість лінії розмежування буде лінія фронту. Це відмежування практично
Вадим Хомаха

– Що зміниться із введенням воєнного стану?

Вадим Хомаха: Замість лінії розмежування буде лінія фронту. А її перетинання – це вже інший формат. Це відмежування практично. Це новий статус людей, які живуть у «сірій зоні», адже їх визнають жертвами війні. І у такому випадку – це матеріальна допомога.

Юрій Костюченко: Люди, які залишаються по той бік фронту, це наші люди. Доки не доведено факту колаборації та зрадництва. Якщо ми оголосимо ту територію окупованою, то офіційно покладемо юридичну відповідальність за стан цих людей на окупантів.

(Радіо Свобода опублікувало цей матеріал у рамках спецпроекту для жителів окупованої частини Донбасу)