Пом’якшення санкцій не буде, Росія зробила найбезглуздішу помилку – Радзиховський

Your browser doesn’t support HTML5

Розплата Росії за втручання в американські вибори почалася і буде довгою – Радзиховський

Гості передачі «Ваша Свобода»: Андрій Новак, голова Комітету економістів України; Леонід Радзиховський, російський журналіст і політичний експерт (телефоном).

Your browser doesn’t support HTML5

Ваша Свобода | Три роки санкцій проти Росії. Реакція Путіна

Покарання Росії додатковими санкціями за її втручання в президентські вибори в США – як очікується, Сенат США цього тижня голосуватиме за такий законопроект. Якщо президент Дональд Трамп накладе вето на цей документ, глава держави «зрадить демократію». Про це заявив сенатор-республіканець Ліндсі Ґрем, пише видання Bloomberg. А сенатор-республіканець Роберт Коркер наголосив: «Додаток до іранського законопроекту в справі Росії буде. І це крапка!» Війна Росії проти України, анексія Криму – це все триває вже понад три роки і Володимир Путін, як, принаймні, стверджують деякі експерти, не поступився в жодному питанні. І за ці три роки від системи переказів SWIFT Росію не відімкнули, ембарго на нафту і газ із цієї держави не запровадили, з закордонними активами оточення Путіна, можливо, навіть самого господаря Кремля, якщо у нього є такі активи, нічого не зробили.

Олександр Лащенко: Пане Новак, перший етап санкцій проти деяких осіб з оточення Путіна запровадили ще в березні 2014-го. Потім були наступні етапи. Секторальні санкції, після збиття «Боїнга» над Донбасом у липні 2014-го. Є бодай якийсь вплив на Росію?

Андрій Новак: Свідчення цього впливу – Росія зі своєю агресією в Україні не просувається далі. Війна зупинилася на тих межах, на яких вона зупинилася – на частині Донбасу, і далі просування російської армії немає. Це прямий вплив тих міжнародних санкцій, які весь цивілізований світ запровадив проти країни-агресора.

Наступний етап антиросійських санкцій іде в пакеті з санкціями проти Ірану. Це означає, що Росія переведена в стан терористичної організації як країна!
Андрій Новак

У новому повідомленні про нові американські санкції щодо Росії є дуже важлива деталь. Наступний етап антиросійських санкцій іде в пакеті з санкціями проти Ірану. Це означає, що Росія переведена в стан терористичної організації як країна! Тобто є терористичні організації типу «Аль-Каїди», а є терористичні країни: Іран, Сирія. Зараз до них у компанію американцями приєднується Російська Федерація.

Це означає зовсім інший статус – статус як країни-терориста, країни-агресора
Андрій Новак

Це означає зовсім інший статус – статус як країни-терориста, країни-агресора. У цьому контексті все тепер буде залежати від дій самої Росії. Якщо вона й далі не буде робити поступок... Щоденні обстріли, майже щодня гинуть українські воїни, Україна зараз своєю територією, своїми людьми захищає весь цивілізований світ Європи від російської агресії.

– Пане Новак, чому Росію не від'єднати від міжнародної міжбанківської системи SWIFT?

Міжнародні санкції працюють методом «закручування гайки». Нові американські санкції – це вже п’ятий етап антиросійських санкцій
Андрій Новак

Андрій Новак: Міжнародні санкції працюють методом «закручування гайки». Це закручування йде поступово. Нові американські санкції – це вже п’ятий етап антиросійських санкцій. Це «закручування гайки» системне, до того часу, поки Росія не покаже хоча б якийсь прогрес хоча б у якомусь питанні. Вони йдуть шляхом, щоб російський «політичний бомонд» так званий почав відчувати дискомфорт. І їхні статки, їхні діти, родичі, всі живуть, вчаться, як вони називають, у «проклятій» Європі і в ще більш «проклятій» Америці, «загниваючій». Російські політики, чиновники звикли давно через нафтодолари жити «на широку ногу», а тепер ця «широка нога» поступово стає все коротшою і коротшою.

Андрій Новак

Вплив на державу вже є, зокрема по курсу російського рубля, який спочатку агресії проти України девальвував удвічі
Андрій Новак

Якщо прогресу зі сторони Росії не буде, «гайка» й далі буде закручуватися. А далі вже буде вплив на саму державу. Зараз нібито Захід хоче відокремити російський політикум від російського народу і шкодить більше політикуму. Хоча вплив на державу вже є, зокрема по курсу російського рубля, який спочатку агресії проти України девальвував удвічі.

Наступними етапами може бути торговельна блокада, перш за все продажу Росією енергоносіїв на світовому ринку, а потім позбавлення SWIFT
Андрій Новак

Не виключено, що наступними етапами може бути торговельна блокада, перш за все продажу Росією енергоносіїв на світовому ринку, а потім, як ще один фінансовий аспект, – позбавлення SWIFT.

– Пане Радзиховський, хоча б мінімально санкції Заходу проти Росії вплинули на Путіна та його політику проти України?

Набагато серйозніші санкції пішли через півроку після збитого «Боїнга»
Леонід Радзиховський

Леонід Радзиховський (переклад): Від плану захоплення України, створення «русского мира» Путін відмовився. Але я не думаю, що він відмовився від цього під впливом якихось санкцій. Відмовилися від «русского мира», від активної воєнної експансії, якщо подібні плани й були, у березні-квітні 2014-го. Все зупинилося на рівні Слов’янська, Донецька. На той момент ніяких серйозних санкцій проти Росії не було. За Крим ввели дуже маленькі санкції особисті й персональні проти надвузького кола кремлівських чиновників. Набагато серйозніші санкції пішли через півроку після збитого «Боїнга».

За 3,5 роки санкцій російська економіка зазнала збитків, тим більше в ситуації падіння цін на нафту
Леонід Радзиховський

Я думаю, що в Путіна не було глобальних, наполеонівських планів. Тому що велика війна з Україною означала б великі потрясіння всередині Росії. Путін спочатку, можливо, розраховував, що українська держава лусне навпіл і звалиться до його ніг. Оскільки цього не сталося, то від ідеї серйозної воєнної масової експансії Путін відмовився незалежно від санкцій. З іншого боку, за 3,5 роки санкцій російська економіка зазнала збитків, тим більше в ситуації падіння цін на нафту. Але Путін не зробив абсолютно елементарних речей, які міг би легко зробити – закрити кордон з Донбасом, стовідсотково зберігши Крим, який ніколи не віддасть, відмовитися від «ДНР». Не Росія, а особисто Путін з цього має політичну вигоду, тому що це посилює його пропаганду про ворогів, про «осаду фортеці».

Про пом’якшення санкцій не може бути й мови. Росія зробила чергову найбезглуздішу і найгрубішу помилку, спробувавши втрутитися в американські вибори
Леонід Радзиховський

Про пом’якшення санкцій не може бути й мови. Росія зробила чергову найбезглуздішу і найгрубішу помилку, спробувавши втрутитися в американські вибори. Найдурнішу – Трамп, на якого робилася ставка, за півроку для Росії не зробив нічого хорошого, але багато поганого. Наприклад, розконсервував добуток сланцевого газу – найбільш неприємне для Росії рішення. Психологічно Трамп Путіну приємніший, але тільки психологічно. А найбезглуздіша, тому що американці більш ніж спокійно сприймають те, що відбувається в Україні, але зовсім неспокійно, що відбувається в США.

Сама думка, що хтось, Росія, може втручатися в американські вибори, викликає в США оскаженілість. Розплата за це безглузде задоволення тільки розпочалася
Леонід Радзиховський

Сама думка, що хтось, Росія, може втручатися в американські вибори, викликає в США оскаженілість. Розплата за це безглузде задоволення тільки розпочалася. Вона буде довгою. Щоб хтось втручався у внутрішньо американські справи – до цього американці не привчені. Американці зроблять багато чого, щоб на прикладі Росії відучити кого-завгодно від втручання у внутрішньо американські справи.

– Тоді, виходить, у Заходу короткі руки, а Путін може робити, що захоче?

Леонід Радзиховський: Як із Саддамом Хусейном, безумовно, не вийде. Захід міг би багато чого зробити проти Путіна, але це коштувало б самому Заходу. У співвідношенні товар-ціна – Захід за таку ціну купувати такий товар не може. Наприклад, Захід міг би накласти ембарго на продаж нафти з Росії, міг би перекрити банківські перерахування. Але й на це не готовий піти. Звісно, сукупна економічна міць Заходу й Росії абсолютно непорівнювані. Але є поняття ціна-якість. На Заході наднизький больовий поріг. Захід береже свої нерви. І ризикувати просто так через Путіна не буде.

Леонід Радзиховський

Всі говорять, що 15-го числа Путін може на своїй прес-конференції оголосити, що йде в президенти. Звісно, якщо він оголосить, то президентом і буде. Тут ні в кого немає сумнівів. Як президенту йому загрожує божевільна нудьга, яка дуже тисне психологічно в Росії, соціальний застій, наростання незадоволення всередині країни. Але в разі роз’єднаного, заляканого, інертного російського суспільства це не є політичною загрозою. Підтримувати ситуацію «замороженого» конфлікту на Донбасі він цілком спроможний. Однак піти на масовані військові дії не може.

– Пане Новак, Як Ви думаєте, Захід обмежує Путіна, але через певні червоні прапорці боїться заходити, щоб не дратувати агресора?

Дуже серйозна активізація сил НАТО вже безпосередньо біля кордонів Росії і зміна концепції головних загроз як для НАТО, так і США
Андрій Новак

Андрій Новак: Етап сподівання Заходу, що Путін сам зрозуміє свої помилки й піде назад, минув. Свідченням чого є дуже серйозна активізація сил НАТО вже безпосередньо біля кордонів Російської Федерації і зміна концепції головних загроз як для НАТО, так і США. Вони в цих концепціях визнають головною загрозою саме Російську Федерацію, навіть не міжнародний тероризм.

Динаміка російських акцій протесту – на День Росії вийшли саме молоді люди. Для того російського суспільства, яке ми вважали сплячим, динаміка досить висока. Потрібна буде невелика іскра, щоб російське суспільство запалилося дуже серйозно.