Торговельні поступки Україні з боку Євросоюзу. Остаточне рішення за Радою ЄС

Європейський парламент підтримав законодавчу резолюцію, згідно з якою Європейський союз повинен надати Україні більше торговельних поступок, за винятком низки сільськогосподарських продуктів. «Ми маємо бути певні, що пропозиція Україні має економічне і політичне значення», – наголошує європарламентар від Польщі Ярослав Валенса, який є автором законодавчої резолюції.

Під час голосування про внесення змін до пропозиції Єврокомісії, депутати Європарламенту висловилися за те, щоб помідори, пшениця, органічні добрива та сировина для мінеральних добрив не підлягали додатковим преференціям, а залишалися в межах, встановлених в Угоді про поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі.

Водночас, Європейський парламент виступив за збільшення квот на мед, кукурудзу, ячмінь, овес, крупи, оброблене зерно та виноградний сік з України. Поправки до законодавчої резолюції, автором якої є польський європарламентар Ярослав Валенса, були підтримані 475 голосами, проти проголосували 102 євродепутати і 61 – утримався.

– Пане Валенса, за що сьогодні проголосував Європарламент?

– Ми внесли зміни в пропозицію Єврокомісії і виключили три тарифні лінії – це пшениця, сечовина (добриво – ред.) та оброблені томати. Окрім цього, ми направили запит на перевірку, щоби переконатися, що боротьба з корупцією в Україні триває і процес впровадження реформ також прискорюється. На завершення ми можемо сказати, що це величезний успіх для України, та вочевидь ми досі на півшляху до цілі, оскільки ми маємо розпочати тріалог переговорів і, ймовірніше за все, ця пропозиція буде змінена трохи. Але, сподіваємося, що залишить нас близькими до пропозиції Європарламенту, наскільки це можливо.

Your browser doesn’t support HTML5

«Ми внесли зміни в пропозицію Єврокомісії і виключили три тарифні лінії» – Валенса

– З іншого боку, критики подейкують, що ви провалили голосування щодо пропозиції Єврокомісії, бо вона була дещо щедріша, ніж те, що зрештою ухвалили у парламенті?

– Так можна казати, але не перебільшуйте. Я мав зважити на запити моїх колег із різних країн-членів. І це було результатом довгих і важких переговорів між європарламентарями.

Your browser doesn’t support HTML5

«Це було результатом довгих і важких переговорів між європарламентарями» – Валенса

– Ви збираєтеся вступати в тріалог тепер із Єврокомісією та Єврорадою. Це важка ситуація оскільки Ви знаєте, що Комісія хоче більше, Рада хоче менше, Ви десь посередині. Чи дійсно це можна виконати? Чи може бути угода до Саміту «Україна – ЄС» всередині липня?

– Я робитиму все, що в моїх силах, аби узгодити ці переговори настільки швидко, наскільки це можливо. Я знаю, що це буде нелегко, оскільки я знаю, неофіційно, що Рада захоче послабити цю пропозицію. Проте, зрештою, ми маємо бути певні, що те, що ми збираємося запропонувати Україні, має економічне і політичне значення.

Your browser doesn’t support HTML5

«Я робитиму все, що в моїх силах, аби узгодити ці переговори» – Валенса

Після тристоронніх консультацій (Ради ЄС, Європарламенту та Єврокомісії) та наступної підтримки цієї ініціативи національними представниками (Радою міністрів ЄС) додаткові преференції для України наберуть чинності. Вони, як передбачається, діятимуть три роки й доповнюватимуть положення, передбачені поглибленою і всеосяжною зоною вільної торгівлі між ЄС та Україною.