За часів Януковича Україні була завдана шкода у понад 40 мільярдів доларів – Луценко

Екс-президент Віктор Янукович і колишній прем’єр Микола Азаров, грудень 2013 року

Тетяна Попова

29 травня має відбутися підготовче засідання суду в справі Віктора Януковича про державну зраду. Минулого разу його перенесли, щоб надати можливість обвинуваченому ознайомитись з деталями справи. Тепер засідання відбудеться, навіть якщо президент-втікач на ньому не з’явиться. Державне звинувачення проситиме найвищу міру покарання для екс-президента в цій справі.

Президента-втікача підозрюють в державній зраді, пособництві представникам влади Росії, вчиненні умисних дій з метою зміни державного кордону України, порушенні Конституції та веденні агресивної війни.

За всіма відкритими провадженнями Януковичу «світить» від 10 років позбавлення волі до довічного ув’язнення з конфіскацією майна.

Підозру в державній зраді Віктору Януковичу зачитав генеральний прокурор країни Юрій Луценко 28 листопада 2016 року. А в цьогорічному звіті перед Верховною Радою генпрокурор назвав суму збитків, яких завдали екс-президент та його команда Україні.

«За експертним висновком, за часів Януковича Україні була завдана шкода у понад 40 мільярдів доларів. Це приблизно одна річна видаткова частина державного бюджету», – сказав генпрокурор.

Your browser doesn’t support HTML5

Звіт Юрія Луценка щодо роботи Генпрокуратури

Першу кримінальну справу проти Віктора Януковича порушили ще в 2015 році. Його звинуватили в причетності до масових вбивств мирних громадян.

Про відкриття кримінального провадження проти Януковича за спроби зміни конституційного ладу оголосив тодішній виконувач обовязків генпрокурора Олег Махніцький.

«Після його (Януковича – ред.) виступу в Ростові-на-Дону ухвалено рішення про відкриття кримінального провадження за спроби і заклики до повалення конституційного ладу в Україні», – заявив Махніцький.

Ще за однією справою Вікторові Януковичу інкримінують незаконну зміну Конституції, що дозволило йому узурпувати владу в країні. Генеральна прокуратура оголосила президенту-втікачу підозру і в заволодінні державним майном, зокрема, Межигір’ям і Сухолуччям. Також Януковича звинувачують у отриманні хабара в розмірі 26 мільйонів гривень під виглядом авторської винагороди від друкарні.

Крім того, ГПУ проводить досудове розслідування за фактом фальсифікації голосування за так звані «диктаторські» закони від 16 січня 2014 року та заволодіння газом, що належить підприємствам «Укргазвидобування» і «Укрнафта». Ще Януковичу інкримінують заволодіння коштами Національного банку України та незаконну купівлю акцій «Укртелекому» за зниженою вартістю.

Конфісковані та заморожені активи

Цього року у людей з колишнього оточення Віктора Януковича конфіскували 1,5 мільярда доларів. Ці гроші, за словами президента Петра Порошенка, підуть на відновлення боєздатності українського війська.

«Ці кошти мають піти на будівництво заводу з виробництва боєприпасів, закупівлю новітніх засобів радіоелектронної боротьби, контрабандних радарів, новітніх дронів», – сказав Порошенко.

Осторонь не лишилась і Європа. В Швейцарії заморозили активи українського екс-президента та розпочали розслідування за підозрою у відмиванні грошей при обтяжуючих обставинах. Литва заборонила в’їзд, а Євросоюз і Канада ввели фінансові санкції проти Віктора Януковича та його оточення.

Інтерпол почав розшук екс-президента України через звинувачення в незаконному привласнені та розтраті майна в особливо великих розмірах у 2014 році. Цій справі присвоїли так звану червону картку, що означає арешт та екстрадицію підозрюваного. Цьогоріч міжнародна організація зняла з розшуку екс-президента через недостатність доказів та недотримання належних процедур Україною.

Це означає, що тепер Віктор Янукович може виїжджати в інші країни, крім Росії. Президент-втікач натомість позивається проти України до Європейського суду з прав людини через нібито регулярні порушення його прав. Адвокати Януковича стверджують, що повістки до суду він не отримував, і заочний суд над ним вважають незаконним.

Your browser doesn’t support HTML5

Чому Янукович не з'явився на суд навіть віртуально? (відео)