Чергам – ні: як розвиваються в Україні електронні сервіси

Україна поступово розвиває електронні сервіси. Тепер ті, хто не любить стояти в бюрократичних чергах, можуть онлайн і не виходячи з дому зареєструвати фірму, отримати цифровий електронний підпис, оформити допомогу на дитину. Ця реформа стартувала в Україні два роки тому, і перелік доступних у такий спосіб послуг розширюється. Проте більшість українців за звичкою чи через незнання відстоює черги і дає хабарі за послуги, які держава надавати зобов’язана.

Тільки за минулий рік онлайн-послугами Міністерства юстиції скористались українські громадяни понад 60 мільйонів разів
Павло Петренко

Зараз українцям в «Он-лайн будинку юстиції» доступна ціла низка електронних сервісів: реєстрація бізнесу, нерухомості, реєстрація та ліквідація ФОПу, отримання довідок та витягів із державних реєстрів, реєстрація в РАГСі для набуття шлюбу, сплата судового збору. І все більше людей відмовляються від бюрократичних процедур, сказав міністр юстиції Павло Петренко під час години запитань до уряду.

«І тільки за минулий рік онлайн-послугами Міністерства юстиції скористались українські громадяни понад 60 мільйонів разів», – сказав Петренко і додав, що понад мільйон сервісів були платними.

Зокрема, успішно діє онлайн-оформлення електронного апостилю – це спеціальний штамп, що засвідчує підпис).

«Якщо по-простому, це та проблема, яку мали дуже багато українських батьків, коли вони виїжджали за кордон із дітьми, відправляли їх на навчання або відпочинок. Їм треба було спеціально їхати в Київ, стояти в черзі, просити бюрократа, щоб їм поставити апостиль на документ, який засвідчує, наприклад, народження чи освіту дитини», – розповідає Петренко.

Також уже 23 тисячі подружжів у 2015–2016 році скористались послугою онлайн-реєстрації шлюбу, каже Петренко. А 8,5 тисяч подруж уже оформили «шлюб за добу», з них розлучились лише 0,3%. Це в десятки разів менше, ніж загальна статистика розлучень у країні.

«І це відповідь українців на ті брехливі прогнози експертів, котрі розповідали, що українці, які швидко одружуються, роблять це необдумано і потім розлучаються», – каже Петренко.

Your browser doesn’t support HTML5

Українці, народжуйте, а про документи подбає Міністерство юстиції – міністр Петренко (відео)

Спростив Мін’юст життя і для молодих батьків, каже Петренко. Раніше подружжя повинне було упродовж 30 днів після народження дитини піти у РАГС, стати в чергу, за потреби доносити довідки. І якщо не встигали вчасно оформити, платили штраф, каже міністр. Зараз є інший шлях: українці можуть отримати свідоцтво про народження у пологовому будинку за добу, подавши на місці всі документи. Цією програмою скористались майже 40% молодих батьків у 484 пологових будинках країни, каже міністр.

«Кохайтеся, народжуйте, про документи подбає Міністерство юстиції», – резюмував Петренко.

«Не завжди зручно, і це не доведено до автоматизму»

Андрій Вітенко – один із тих, хто віддає перевагу електронним сервісам, коли є така змога. Скажімо, саме у такий спосіб реєстрував ФОП, оформлював декларацію про початок будівництва. На його думку, електронні системи в Україні розвиваються, проте ще на етапі «ручної автоматизації».

Не всі довіряють тому, що вони відправили в електронному вигляді – чи потрапить воно туди, куди повинно потрапити. Та і в нас не дуже розбудована електронна ідентифікація людей, електронні підписи
Андрій Вітенко

«Не завжди зручно, і це не доведено до автоматизму. Тобто ти все одно повинен звертатись до фізичних осіб, відділу чи чиновника. Тобто подача автоматизована – це є, можна податись, виписатись, записатись, зробити ФОП, що завгодно. Подати можна, але деякі моменти доводиться подавати власноруч, чекати, коли хтось тебе внесе в базу», – пояснює він.

На думку Вітенка, громадяни ще мало знають про можливості електронних систем в Україні і не завжди їм довіряють.

«Не всі довіряють тому, що вони відправили в електронному вигляді – чи потрапить воно туди, куди повинно потрапити. Та і в нас не дуже розбудована електронна ідентифікація людей, електронні підписи», – додає він.

Електронні сервіси як спосіб боротись із побутовою корупцією?

У Міністерстві юстиції закликають українців відкинути стереотипи й переходити на електронні сервіси, і як один із аргументів наводять те, що у такий спосіб можна буде знизити рівень побутової корупції. Тобто, що вже не буде потреби давати комусь в кишеню «подяку», щоб черга рухалась швидше, адже ця система працюватиме однаково для всіх.

На думку директора програми інноваційних проектів «Transparency International Ukraine» Віктора Нестулі, хоч це і ненайдієвіший інструмент боротьби з корупцією, проте він цілком може мати певний ефект.

Спрощення, дерегуляція, електронізація саме це і дає нам: це інструменти, які дозволяють знизити корупційні складові в різних процесах
Віктор Нестуля

«Спрощення, дерегуляція, електронізація – саме це і дає нам: це інструменти, які дозволяють знизити корупційні складові в різних процесах. Тому, якщо нам не треба буде стояти в черзі й казати, що «я тільки зайти спитати», і якщо це робити в онлайні – звісно, це вплине на зниження побутової корупції», – каже експерт.

За словами Нестулі, Україна нерівномірно розвивається у галузі інформаційних технологій. Скажімо, що стосується сфери державних закупівель – держава у лідерах, а от у електронізації галузі охорони здоров’я відстає навіть від найближчих сусідів.