Перші суди у справі «податкових схем Клименка-Януковича»: одних – під арешт, інших – додому

Спецоперація ГПУ та МВС. Фото зі сторінки Арсена Авакова у Facebook

Печерський Суд Києва продовжує призначати запобіжні заходи екс-податківцям, затриманим під час масштабної спецоперації СБУ та МВС проти схеми ухилення від сплати податків, яка діяла в уряді Януковича, та імовірні збитки від якої сягають майже 100 мільярдів гривень. Чотирьом затриманим судді призначили два місяці арешту та різні суми застави, решту – відпустили під домашній арешт чи особисті зобов’язання. Це вже викликало обурення і простих українців, і депутатів, і керівників МВС та Генпрокуратури. Утім, суди і затримання тривають.

Колишнього керівника Харківської податкової адміністрації Станіслава Денисюка взяли під варту на два місяці з можливістю застави у розмірі 100 мільйонів гривень. Таке рішення ухвалив суддя Печерського суду Києва Володимир Карабань. Напередодні, 24 травня, головний військовий прокурор України Анатолій Матіос запевнив, що Денисюк є «смотрящим» за всім бізнесом наближеного до Віктора Януковича бізнесмена Сергія Курченка, відтак у прокуратурі його вважають одним з найважливіших фігурантів справи про схему ухилення від податків, створену Олександром Клименком, міністром доходів та зборів в уряді Януковича. Сам Денисюк такі звинувачення відкидає, наголошуючи, що його звільнили з відомства у 2011 році.

«Якби я, як вважають прокурори, був членом злочинного угруповання Януковича – то чому мене тоді звільнили? Можливо, я боровся проти цього всього?» – наводить аргументи Денисюк.

Your browser doesn’t support HTML5

Суд у справі колишнього голови Харківської податкової адміністрації Денисюка (відео)

На суді військовий прокурор Руслан Кравченко наголосив, що Станіслав Денисюк має зв’язки серед податківців, тож може впливати на свідків, а також може виїхати за кордон. Представник прокуратури стверджує, що має докази поїздок підозрюваного до Росії та окупованого Криму. І тому оптимальним запобіжним заходом є арешт на два місяці та застава розміром 120 мільйонів гривень, запропонував Кравченко.

«В нас достатньо підстав вважати, що підозрюваний може переховуватися від суду, перешкоджати слідству іншими справами, зокрема – погоджувати свої свідчення з іншими підозрюваними, знищувати докази у справі», – стверджує прокурор.

​Адвокат підозрюваного екс-податківця Сергій Вилков назвав звинувачення проти його клієнта безпідставними, а вирок – політично мотивованим.

«Прокуратура не наводить ніяких доказів провини нашого підзахисного. Вчора ми бачили інші рішення щодо підозрюваних у цій справі, але зараз суд змінив свої підходи. Ми вважаємо, що це рішення не має нічого спільного з правосуддям і є лише політичним замовленням», – каже Вилков.

Крім того, на думку адвокатів, Денисюка не можна тримати за ґратами через його стан здоров’я та наявність маленької дитини.

​Печерський районний суд Києва 25 травня продовжує розглядати подання правоохоронців із обрання запобіжних заходів колишнім посадовцям податкових інспекцій і управлінь Міндоходів, затриманим 24 травня у рамках антикорупційної операції.

Your browser doesn’t support HTML5

Силовики проводять понад 400 обшуків у 15 областях України – Матіос (відео)

Анатолій Матіос, зі свого боку, запевнив, що затримання корупціонерів у цій справі триватимуть і далі.

​25 травня цей суд обрав запобіжний захід для екс-голови полтавської міської податкової інспекції Богдана Лизуна. Його також заарештували на 60 днів із можливістю застави у понад три мільйони гривень.

Екс-голову податкової в Дніпропетровській області Сергія Шинкаренка так само заарештували – з правом виходу під заставу розміром 100 мільйонів гривень. Подібне рішення винесли судді й колишній начальниці ДПІ в Артемівському районі міста Луганська Ользі Гулці: арешт на 60 днів або застава у сім мільйонів гривень.

«Неоднакові» рішення суду щодо екс-податківців змусили владу і активістів згадати про судову реформу

Водночас для іншого екс-начальника Харківської обласної державної податкової інспекції Андрія Криволапова та колишньої заступниці голови цього відомства на Харківщині Тетяні Масловій суд обрав запобіжні заходи, не пов’язані з триманням під вартою, так само як і шістьом іншим екс-податківцям, яких підозрюють в участі у цій злочинній схемі. Суди і призначення запобіжних заходів підозрюваним у «податкових схемах Клименка» тривають і нині.

Проте 24 травня чотирьох підозрюваних у цій справі, яких під конвоєм доправили до Печерського суду, судді відпустили додому, обравши більш м’які запобіжні заходи. Зокрема, суд відпустив під заставу в 15 мільйонів гривень екс-голову Луганської податкової адміністрації Олександра Антипова, в якого, як заявили силовики, під час обшуку знайшли 3,8 мільйона доларів.

Your browser doesn’t support HTML5

Затримані в результаті проведення операції МВС спільно з Генпрокуратурою

Ця ситуація вже викликала обурення частини українських депутатів, як провладних, так і опозиційних, а також посадовців МВС та Генпрокуратури.

​Всі вони головною причиною лояльності суддів до екс-податківців часів Януковича називають незавершеність судової реформи. Так, генпрокурор Юрій Луценко не виключив народних заворушень через лояльне ставлення суддів до підозрюваних у корупції.

«Ще одне милосердне рішення і я почну переживати за пожежний стан на Печерську», – написав Луценко у соцмережах.

​24 травня головний військовий прокурор Анатолій Матіос і міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявили про викриття мережі ухилення від сплати податків. Вони відзвітували про понад 450 обшуків у 15 областях і затримання 25 екс-керівників податкових органів, яких підозрюють у завданих державі збитках обсягом 97 мільярдів гривень. Затриманих доставляли гелікоптерами до Києва і доправляли до суду у присутності журналістів.

Між тим, журналісти знайшли фото, яке свідчить про колишню співпрацю або дружні стосунки нинішнього очільника МВС та взятого 25 травня під арешт екс-податківця Денисюка.

​У ГПУ та МВС ці події назвали наймасштабнішою антикорупційною операцією останніх років. Утім, громадські активісти-антикорупціонери та експерти побачили у цьому передовсім піар ГПУ та МВС і завчасну підготовку до майбутніх парламентських виборів.