Рік на волі: Савченко «мітить» у президенти?

Надія Савченко під час засідання Верховної Ради. Київ, 31 травня 2016 року

Рівно рік тому українську льотчицю та народного депутата Надію Савченко звільнили з російської в’язниці і повернули до України. За цей час вона неодноразово зустрічалась із лідерами бойових угруповань і закликала до переговорів з ними; анонсувала власні «списки Савченко» для звільнення заручників; втратила місце у фракції «Батьківщини», яка провела її до парламенту. Зараз вона готує власну політичну партію, з якою хоче йти на парламентські й президентські вибори. Проте якщо після звільнення за Савченко як імовірну главу держави проголосували б 10% українців, то через рік після повернення її ім’я вже не фігурує в електоральних опитуваннях. Як оцінюють експерти та колеги діяльність Надії Савченко на волі, а також її політичні перспективи?

«Я вдячна всім українцям, я вдячна своїй родині, кожній людині, яка прожила зі мною ці два тяжких роки боротьби», – сказала Надія Савченко під час прес-конференції.

Презентації її політичної сили – «Громадсько-політичної платформи Надії Савченко», – не відбулось. За словами депутата, процес перереєстрації партії у Міністерстві юстиції триває.

Your browser doesn’t support HTML5

Мін’юст не зареєстрував нову партію Савченко (відео)

Савченко у пошуках власної партії

Надія Савченко оголосила про намір іти у велику політику ще наприкінці 2016 року, долучившись до громадської платформи «РУНА», проте вже у лютому цього року об’єднання попрощалось із нею «через розбіжності у баченні базових ідеологічних основ».

Далі у квітні Савченко оголосила про новий проект «Наступ», який, зрештою, і перейменували в «Громадсько-політичну платформу Надії Савченко». Вона анонсувала, що до керівних органів партії увійшли всі її помічники. На її депутатській сторінці на сайті Верховної Ради зазначено, що на постійній основі та за трудовим договором із нею працюють друг та помічник Олег Мезенцев, прес-секретар Тетяна Проторченко, подруга та журналіст Ірина Юзик, а також Тетяна Сапсай. Ці імена не фігурували у великій політиці, і в медіа почали з’являтись саме в контексті співпраці з Надією Савченко.

І як розповів Олег Мезенцев, це не випадковість – політична сила планує робити акцент на нових обличчях, і поки немає наміру залучати вже відомих політиків. Він додав, що робота над програмою партії триває. Мезенцев у політичній силі опікуватиметься «питаннями полонених і охорони».

Я готова взяти на себе відповідальність за країну і взяти участь у президентських виборах
Надія Савченко

Надія Савченко має далекоглядні політичні плани: планує вести свою майбутню партію на парламентські вибори, а також балотуватись у президенти.

«Я готова взяти на себе відповідальність за країну і взяти участь у президентських виборах», – сказала вона в інтерв’ю польському виданню Krytyka Polityczna. Головна її мета, каже Савченко, змінити політичну систему.

Та чи стане на заваді брак підтримки?

41% українців висловлювали довіру Надії Савченко відразу після звільнення її з полону, а 10% українців були готові підтримати на президентських виборах. Проте вже через три місяці, наприкінці літа 2016 року, довіра до неї зменшилась удвічі – до 22%, а імовірний президентський рейтинг – до 6%. Про це свідчать дослідження соціологічної групи «Рейтинг». Зараз же рівень її популярності, за умовними оцінками соціологів, тримається на рівні кількох відсотків.

Вона почала розповідати, що терорист Захарченко – її друг. Вона говорила зрадницькі речі. І продовжує говорити
Олександр Палій

Політолог Олександр Палій переконаний: політичної перспективи в Україні не має ні сама Надія Савченка, ані її партія. На його думку, вона була «достатньо вдало підсаженим агентом Кремля». І проти Савченко може зіграти саме її балакучість, вважає експерт.

«Коли вона почала розповідати про те, що терорист Захарченко – це її друг, що вона співчуває тим людям, які воюють із Україною – вона це говорила відкритим текстом у розмові з журналістами, яких приймала за візитерів із Донецька. Все стало зрозуміло. Вона просто українською мовою говорила зрадницькі речі. І продовжує говорити», – каже Палій.

Віталій Дейнега – волонтер, голова фонду «Повертайся живим»

Не варто сліпо довіряти рейтингам – політтехнолог

В Україні дуже складно прогнозувати політичні перспективи тієї чи іншої партії: невідому політичну силу можна «розкрутити» за кілька місяців, а деякі гіганти політики втрачають ледь не весь електорат за півроку. Що ж стосується Надії Савченко, вона має потужний ресурс – всесвітню відомість. Про це говорить політтехнолог Сергій Гайдай.

Та і рейтинги – досить умовна річ, каже Гайдай. Скажімо, чинний президент Петро Порошенко не був відомим широкому загалу до 2002 року, а у 2005 році, коли був секретарем РНБО, опинився у великому корупційному скандалі. Його рейтинги були невисокими аж до 2014 року, каже політтехнолог, аж поки Порошенко не виграв президентські вибори.

«Такі ж історії були з багатьма політиками, коли рейтинг довіри падав, піднімався, знову падав. Це не є тим чинником, через який я буду з розумним виглядом казати: та ні, вона жодних перспектив не має», – говорить Гайдай.

На думку Сергій Гайдая, за Надією Савченко не стоять зараз професійні політтехнологи – командної роботи не видно. Як політик вона спонтанна і не дуже керована, додає він.

Окрім того, Савченко часто коментує ті чи інші речі з позиції правозахисника чи громадського діяча, що неприпустимо для великої політики, вважає політолог та один із лідерів нової партії «Сила людей» Олександр Солонтай. І, окрім того, часто коментує зовсім різні галузі, а це розфокусовує увагу потенційного електорату і не сприяє тому, щоб згруповувати навколо неї однодумців, додає він.

На думку Солонтая, у Савченко залишилось лише кілька місяців на те, щоб «вистрелити» як самостійний політик. І якщо за цей час вона побудує послідовну програму та риторику, шанси є.

«Загалом її особисті перспективи не залежать від політичної сили. Президентські вибори швидше. Якщо хоче розкручуватись, може піти без партії», – каже Солонтай.

Що думають депутати про свою колегу Савченко?

Як оцінюють діяльність Савченко за рік на волі, а також її політичні перспективи колеги по Верховній Раді? Скажімо, лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко сказав, що Україна повинна витягувати своїх громадян із полону незважаючи ні на що, і їхня політична позиція при цьому не має значення.

«І тому, якщо повертати час назад: чи звільняв би, чи боровся би за звільнення Савченко – так, боровся б. Незважаючи на те, що потім вона зрадила українців», – сказав Ляшко.

​А лідер фракції «Народного фронту» Максим Бурбак вважає, що політичних перспектив майбутня партія його колеги по парламенту не має, адже «за рік усі побачили, хто така Надія Савченко».

Та і її депутатство за рік не можна назвати особливо результативним, вважає представник партії «Батьківщина» Ігор Луценко. Його політична сила провела Надію Савченко першим номером до парламенту, а потім наприкінці минулого року вилучила її зі складу фракції після того, як Савченко таємно відвідала Мінськ і за посередництва ФСБ Росії зустрілася з Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким, ватажками угруповань «ДНР» та «ЛНР», що визнані в Україні терористичними.

«Як людина, я вважаю, вона непогана. А як політик, поки що це, мабуть, не те, чого очікують від неї виборці», – сказав Ігор Луценко.

Your browser doesn’t support HTML5

Рік на волі: що депутати думають про політичне майбутнє Савченко? (Опитування)

​За рік свого депутатства Надія Савченко ініціювала «один із найбільш шкідливих законів», які були ухвалені за всі часи в галузі кримінально-процесуального законодавства, каже радник міністра МВС, депутат «Народного фронту Антон Геращенко про «закон Савченко».

«Завдяки цьому закону, якого немає ніде у світі, вийшли на волю тисячі людей, які скоїли вже 56 вбивств, сотні розбійних нападів і тисячі крадіжок. На минулому тижні ми його відмінили, і слава Богу», – каже Геращенко.

На його думку, Савченко зробили героїнею російські медіа для того, щоб далі поширювати зручні тези в українському просторі, і її політичні перспективи «під великим запитанням».