«Міні-саміт» НАТО в Брюсселі познаймиться з Трампом, обговорить військові бюджети й тероризм

Будівля нової штаб-квартири НАТО у Брюсселі, де відбудеться «міні-саміт» альянсу

Брюссель – Міні-саміт НАТО, в «меню» якого головним чином стоять два питання – боротьба з тероризмом і збільшення оборонних бюджетів держав-союзниць, відбудеться сьогодні у Брюсселі. Однак, для європейських країн-членів цієї організації головна мета зустрічей полягає в знайомстві й намаганнях зрозуміти справжні наміри президента Дональда Трампа щодо союзу НАТО й безпеки на Європейському континенті.

Заяви, зроблені раніше президентом Дональдом Трампом, що, мовляв, союз НАТО «застарів», хоч згодом і були виправлені нинішнім головою Білого дому, проте посіяли всередині альянсу глибоке занепокоєння. Адже основна місія НАТО – це колективний захист своїх членів під військовою парасолькою США, зокрема, її ядерної зброї. Нині, з обранням Трампа на тлі його програми протекціонізму та гасла «насамперед – Америка», зобов’язання США перед альянсом виглядають дещо туманно.

Зліва направо: королева Бельгії Матильда, президент США Дональд Трамп, король Бельгії Філіп і перша леді США Меланія Трамп під час прийому в королівському палаці в Брюсселі, 24 травня 2017 року

І от розвіяти ці сумніви й покликана зустріч, головним елементом якої буде символічна інавгурація нової штаб-квартири НАТО, яку зводили майже 10 років, і яка коштувала один мільярд сто мільйонів євро.

Втім, керівник альянсу Єнс Столтенберґ переконує, що американці залишаються на боці альянсу, а з їхнім президентом, який прибув до Брюсселя напередодні, нині будуть обговорювати боротьбу з тероризмом та збільшення видатків на оборону та безпеку в державах-союзницях. Він каже, що зустріч буде «короткою, але важливою» й «надішле сигнал єдності й солідарності».

«Мінськ» можливо теж обговорять – Столтенберґ

І хоча війна на українському Донбасі й російська агресія не входять до офіційної програми зустрічей, про невиконання «Мінська» таки може зайти мова.

Єнс Столтенберґ

«Я очікую, що кілька держав-союзниць, насамперед, Франція і Німеччина, що входять до «нормандського формату», говоритимуть і відзвітують щодо виконання Мінських угод, – заявив керівник альянсу напередодні «міні-саміту». – Нам слід пам’ятати, що найголовнішою причиною того, що НАТО здійснює наймасштабніше посилення колективної оборони, зокрема, розгорнувши чотири бойові батальйони в країнах Балтії та Польщі, пов’язане саме з Україною. Ми підтримуємо й економічні санкції щодо Росії з боку ЄС, США та інших країн».

Столтенберґ також додав, що союз НАТО занепокоєний недотриманням на Донбасі режиму припинення вогню, невідведенням важкої військової техніки від лінії зіткнення, а також недопущенням до вивчення ситуації та загибелі члена місії спостерігачів від ОБСЄ.

Україна на зустрічах НАТО буде всюди – Божок

З огляду на те, що зустріч у Брюсселі не є самітом НАТО у повноцінному форматі, через обмежену одноденну програму, жодного заходу з представниками України, чи інших країн-партнерів у штаб-квартирі альянсу на сьогодні передбачено не було.

Однак, як зауважує виконувач обов’язків голови представництва України при НАТО Єгор Божок, «Україна на цьому заході буде всюди: все, про що там говоритимуть, робиться у зв’язку з тим, що в 2014 році Росія напала на Україну. Альянс через це повернувся до політики оборони і стримування, до розбудови передової присутності на східному фланзі».

Єгор Божок

Український дипломат додає, що оборона й стримування залишаються ключовими елементами порядку денного НАТО.

«Буде підтверджена трансатлантична єдність, політика оборони й стримування, збільшення видатків на оборону, про збільшення зусиль у боротьбі з тероризмом – і все це через те, що в 2014 році Росія продемонструвала світові своє справжнє обличчя агресора», – додає Божок.

Як зазначає прем’єр-міністр Бельгії Шарль Мішель, наступного року його країна спробує організувати повноцінний саміт НАТО.

Антитрампівські протести

Перше знайомство американського президента Трампа з Брюсселем і НАТО, тим часом, проходить на тлі велелюдних акцій протесту, організованих у бельгійській столиці. Напередодні близько 70 неурядових організацій об’єдналися на вуличні марші під гаслом «Trump not welcome». Антитрампівські протести об’єднали близько десяти тисяч активістів із феміністичних, екологічних, антирасистських та інших правозахисних асоціацій, – пояснила одна з організаторів акції Лейла Лесені.

«Це колоритна, сімейна хода, яка захищаючи жінок, довкілля, расове розмаїття, об’єднало людей, які хочуть мати розмаїте суспільство, де всі поважають одне одного».

Тим часом, «міні-саміт» НАТО також стане нагодою для першого контакту між президентом Трампом та його новим французьким колегою Еммануелем Макроном. А також поміж голів держав і урядів можна буде побачити й лідера Чорногорії, яка у червні має стати 29-ю державою-членом альянсу.

Нарешті, згідно з програмою, зустрічі у штаб-квартирі НАТО розпочнуться відкриттям меморіалу «9/11» на честь першого в історії НАТО застосування статті 5 Північноатлантичної угоди, а також меморіалу «Берлінська стіна».

В момент інавгурації нового головного офісу альянсу в небі над Брюсселем має бути здійснений проліт двох десятків військових літаків від різних держав НАТО.