Асоціація України і ЄС на фініші: сенат Нідерландів проведе обговорення, підписання – наприкінці травня

Акція у столиці Нідерландів на підтримку Угоди про асоціацію України і Євросоюзу. Амстердам, 3 квітня 2016 року

Гаага – До кінця травня, можливо, завершиться довга й суперечлива історія ухвалення Нідерландами угоди про асоціацію ЄС із Україною. Верхня палата нідерландського парламенту проведе останні дебати. А останню крапку в ратифікації ця держава має поставити 30 травня. Експерти стверджують, що з огляду на політичну атмосферу, яка наразі панує в Нідерландах, сподіватися на «щасливий кінець» підстави є. Хоча деякі дипломатичні джерела не виключають і негативного для України голосування.

Минулорічний референдум, організований євроскептиками Нідерландів, відкинув українсько-європейську угоду, однак, за сприяння уряду Марка Рютте, нещодавно блокування асоціації нарешті зрушило з місця. Декларація з поясненнями щодо деяких деталей, які, так би мовити, «непокоїли» нідерландців, дозволила нижній Другій палаті парламенту країни переважною більшістю голосів підтримати угоду. Нині дебати щодо зближення України і ЄС та їхньої асоціації проведе остання – верхня Перша палата нідерландських Генеральних штатів, яку неформально називають сенатом.

Як повідомляють джерела Радіо Свобода в нідерландському уряді, обговорення – це тільки технічний момент, який не може кардинально вплинути на остаточне рішення. Від голосування, що призначене на 30 травня, очікують приблизно такого ж результату, як це було в нижній палаті сенату, тобто підтримки Угоди переважною більшістю голосів (там 80 парламентарів проголосували за і 55 було проти).

Нідерландський оглядач Роберт ван дер Ноордаа стежить за ситуацією навколо ратифікації вже понад рік. Він каже, що дуже сподівається на те, що угоду нарешті ратифікують, бо «дуже вже набридла вся ця брехня навколо України».

Тих, хто підтримує Угоду про асоціацію, доволі багато
Роберт ван дер Ноордаа

«Я не думаю, що результат розгляду у верхній палаті буде відмінним від того, що був у нижній палаті парламенту. То правда, що останні вибори трішки змінили розстановку сил, але тих, хто підтримує Угоду про асоціацію, доволі багато. Це, та ще політичний клімат, який ми наразі маємо, – все це позитивні сигнали», – каже він.

На тлі провалу переговорів щодо коаліції щодо асоціації панує невизначеність

І хоча конфігурація політичних сил у верхній палаті нідерландського парламенту після виборів фактично залишилася без змін – там є більшість проурядових політичних сил, – все ж ситуація має й деяку невизначеність, а саме: там немає чіткої переваги голосів на підтримку української угоди.

Однак, як повідомили Радіо Свобода дипломатичні джерела, є сподівання, що налаштовані проєвропейськи представники партії християн-демократів (CDA) віддадуть свої голоси на підтримку угоди. І саме їхні позиції будуть визначальними поруч із голосами партії правоцентристів Марка Рютте, партії лівоцентристів (PVDA), прогресивних демократів (D66) та партії зелених-лівих (GL).

Чи виконає Рютте свої зобов’язання перед ЄС?

ЄС та Нідерланди вже зробили все для того, аби переконати табір супротивників українсько-європейської угоди, тож, на думку експерта із Центру європейських політичних досліджень Ґійома Ван дер Лоо, результат мав би бути врешті-решт позитивним. Якщо цього з якоїсь причини не станеться, то ситуація буде дуже ускладнена, адже в історії ЄС таких проблем із ратифікацією ще не було.

Однак дослідник каже, що уряд прем’єр-міністра Марка Рютте таки зможе виконати свої зобов’язання перед Євросоюзом.

З політичної точки зору це підтвердить і надішле сигнал Києву, що європейці – на боці України
Ґійом Ван дер Лоо

«Повна ратифікація Угоди про асоціацію буде означати, що кожен її пункт почне працювати. А з політичної точки зору це підтвердить і надішле сигнал Києву, що європейці – на боці України. До того ж це засвідчить, що навіть при важкій бюрократичній машині ухвалення європейських рішень ЄС таки здатний на такі амбітні угоди, що покликані допомогти українцям у процесі реформ», – каже експерт.

При цьому Ван дер Лоо нагадує: у ЄС існує принцип щирого співробітництва, і, зокрема, згідно з ним, держави-члени повинні співпрацювати між в зовнішньополітичній сфері. Хоча й втручатися в ухвалення рішень, що входять до національної компетенції, Євросоюз права не має. Водночас, зазначає експерт, в Угоді про асоціацію між Україною та ЄС до національної компетенції Нідерландів може входити тільки якихось 10 відсотків положень.