Програмне забезпечення 1С: російське чи українське?

Тетяна Попова

Для розробників і розповсюджувачів 1С, програмного забезпечення для бізнесу, справжньою несподіванкою стало потрапляння в санкційний список України. За офіційними повідомленнями, санкції застосовані до російських виробників ІТ-продукції. Але партнери виробника 1С переконують, що всі права на цей продукт належать українським компаніям. Натомість експерт наголошує, що ядром програми все ж керують російські розробники.

Your browser doesn’t support HTML5

Програмне забезпечення 1С: російське чи українське?

Виробники та розповсюджувачі програмного забезпечення 1С сподіваються, що санкції – просто помилка і зовсім скоро її виправлять, зазначає директор однієї з українських компаній, яка розповсюджує програмне забезпечення, Вадим Мазур.

«Нам ніхто нічого не пояснював, до нас ніхто не звертався з жодними запитами. Не просили ніяких пояснень, роз’яснень. Ми – українські компанії. Ми виробляємо і розповсюджуємо українські продукти», – наголошує керівник ІТ-компанії.

Водночас він заспокоїв, що заборона жодним чином не позначиться на діяльності підприємців, які вже користуються програмою.

Допродати програму користувачам, які розширюють свій бізнес, партнери не зможуть, тому що заморожений правовласник і видавець в Україні
Вадим Мазур

«Буде якась затримка у вирішенні якихось питань з випуском нових ліцензій. Тобто, допродати програму користувачам, які розширюють свій бізнес, партнери не зможуть, тому що заморожений правовласник і видавець в Україні», – додав Мазур.

Директор компанії, яка має право на поширення 1С в Україні, Олексій Іванишин переконує, що гроші жодним чином не потрапляють до Росії.

«Жодного платежу в Російську Федерацію в нас не може бути фізично. Тому що компанія займається розробкою. Тобто ми отримуємо гроші за розробку, і ці гроші виплачуються як заробітна плата нашим працівникам. Таким чином, усі платежі здійснюються на території України», – зазначив Іванишин.

Функціонувати український бізнес без цього програмного забезпечення не зможе, а гідної альтернативи йому немає. Тому, якщо зникне можливість його оновлювати – розповсюджувачі та розробники підуть в тінь, запевняє директор ще однієї компанії, що має право на поширення в Україні 1С, Олександр Бобровський.

Якщо в нас виникне питання про те, що не буде легальних способів розповсюдження, продажу, оновлення програмних продуктів – це все піде в тінь
Олександр Бобровський

«Якщо в нас виникне питання про те, що не буде легальних способів розповсюдження, продажу, оновлення програмних продуктів – це все піде в тінь», – зауважив Бобровський.

Ядро програми під керуванням розробників з Росії – Кочетков

Натомість виконавчий секретар Асоціації національних розробників програмного забезпечення Олександр Кочетков підтримує введення санкцій, адже, за його словами, власники програми перебувають в Росії, і гроші за використання програми йдуть до країни-агресора.

Ми, українські користувачі, не можемо бути переконані в тому, що інформація не витікає за допомогою програми 1С
Олександр Кочетков

«Проблема в тому, що ми, українські користувачі, не можемо бути переконані в тому, що інформація не витікає за допомогою програми 1С. Ми не впливаємо на її оновлення і функціонування, тому що ядро повністю знаходиться під керуванням розробників з Росії. І гроші через офшори за використання цієї програми ідуть-таки до країни-агресора», – переконує Кочетков.

Якщо санкції проти компаній не скасують то, за прогнозами Олексія Іванишина, українській ІТ-галузі загрожує відтік кваліфікованих кадрів. Співтовариство розповсюджувачів підготувало заяву до української влади щодо неправомірного, на їхню думку, включення компаній до санкційного списку.