Справа вбивства Шеремета: Нацполіція не прийшла на комітет, на якому розглядали фільм-розслідування

Your browser doesn’t support HTML5

Минув тиждень від презентації розслідування вбивства Павла Шеремета, яке провели журналісти проекту «Слідство.Інфо» разом із представниками міжнародної мережі OCCRP. Його встиг прокоментувати президент Петро Порошенко на щорічній прес-конференції. Про допит нових знайдених свідків відзвітували правоохоронці. Однак автори фільму закликають слідчо-оперативну групу не лише використовувати їхні напрацювання, а й ділитись із авторами розслідування своїми матеріалами.

Журналісти змогли привернути увагу до вбивства свого колеги Павла Шеремета, розслідування якого українські високопосадовці у липні 2016 року назвали «справою честі». Про це сказала Вікторія Сюмар, голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, на засідання якого у середу прийшли автори фільму Дмитро Гнап та Анна Бабінець, а також представники Служби безпеки України.

Напередодні Вікторія Сюмар запрошувала на засідання комітету представників Національної поліції – відомства, що керує слідчо-оперативною групою. Ті прийти відмовились і розповіли Сюмар, що знайдену журналістами власницю сірої «Шкоди» (автівки, що кілька годин стояла біля місця злочину) Наталію Зарецьку, а також екс-співробітника СБУ (за даними самого відомства) Ігоря Устименка, вони вже допитали.

«Що стосується фільму… Поліція сказала мені, що сьогодні вони не можуть доповідати, тому що зараз працюють досить активно над тим, щоб перевірити всі факти, оприлюднені у фільмі», – сказала Сюмар на комітеті.

І додала, що Національна поліція обіцяє, що через два тижні буде готова публічно звітувати про дослідження всього, що викладено у фільмі.

З’явились на запрошення лише представники Служби безпеки України, проте вони погодились відповідати на запитання лише про деталі особи Устименка. Чоловік, який був присутнім біля будинку Шеремета принаймні кілька годин уночі, коли під автівку журналіста було підкладено вибухівку, працював у кримському управлінні СБУ, потім його перевели в Одеське управління служби, і в 2014 році він звільнився за станом здоров’я, розповів заступник голови СБУ Михайло Глуговський. Він підтвердив, що Устименко був на допиті 15 травня.

«Після його звільнення взаємодії якої-небуть його і Служби безпеки не відбувалось. Мені про це невідомо, але голова Служби безпеки заявив, що цього не було», – сказав Глуговський.


Журналісти просять у правоохоронців кілька недоступних їм відео з камер спостереження

У відповідь на це Дмитро Гнап запитав працівника СБУ, в якому підрозділі був Устименко, той відповів, що у Центрі спеціальних операцій «Альфа». Журналіст на це сказав, що має з перевірених джерел інші дані. Запитав Гнап також, чи були відео з камер спостереження, які СБУ отримала поблизу місця злочину, переписала собі й стерла. Глуговський відповів, що таких відео не було. Анна Бабінець, співавторка розслідування, сказала, що і це суперечить їхнім даним.

Не відповіли представники СБУ і про те, наскільки ефективною була співпраця української слідчо-оперативної групи з міжнародними службами ФБР та Інтерполом, яких залучали до роботи над справою Шеремета. За словами Глуговського, саме Нацполіція керує слідством, і без їхньої вказівки даних про перебіг справи СБУ розкривати не може. Зрештою, без присутності когось із цього відомства обговорення розслідування на комітеті зайшло в глухий кут.

Дмитро Гнап, резюмуючи, заявив, що на ранніх етапах роботи над фільмом ні правоохоронці, ні Адміністрація президента не хотіли йти на контакт, відмовляли в інтерв’ю, хоча й знали, що триває робота над розслідуванням цього резонансного вбивства, додав він. Зараз же «всі запрошують на каву», – каже Гнап.

«Справа дуже резонансна, всі зараз про неї говорять. Я б не хотів, щоб ви, будучи представниками правоохоронних органів, говорили: от я працюю, у мене є процесуальні обмеження, про решту мене навіть не питайте. Давайте будемо намагатися стрибнути вище голови і зробити неможливе», – сказав Гнап.

І додав, що готовий підписати угоду про нерозголошення і пройти у справі свідком, аби тільки співпрацювати з Національною поліцією і зрушити розслідування з місця. А Анна Бабінець додала, що якби правоохоронці надали їм кілька конкретних відео з камер спостереження, до яких журналісти зараз не мають доступу, це б суттєво зрушило роботу над наступною частиною фільму.

Журналісти зробили роботу за слідство – Червакова

Уже майже 100 тисяч переглядів за тиждень набрав фільм про вбивство Шеремета, опублікований на YouTube. Серед найбільш популярних коментарів – подяки журналістам за роботу та запитання до СБУ без відповідей. А дехто пише, що аналогічне розслідування мало б «ефект інформаційної бомби» в інших країнах. Чи достатньою є реакція українських посадовців на цей фільм про вбивство Шеремета? Радіо Свобода поцікавилось думками депутатів Верховної Ради.

Журналістське розслідування убивства Павла Шеремета – це свідчення неспроможності правоохоронної системи України, каже депутат від «Блоку Петра Порошенка», у минулому журналіст «Інтеру» Ольга Червакова.

«Мені здається, що той, хто керує цим слідством, як чесний офіцер, має застрелитись після виходу цього фільму, чесно. Тому що журналісти зробили роботу за слідство, оприлюднили її на всю країну», – додає вона.

Your browser doesn’t support HTML5

Опитування депутатів: Як посадовці мали відреагували на фільм-розслідування про Шеремета?

Луценко та Аваков мають звітувати – Заліщук

Після оприлюднення журналістського розслідування генеральний прокурор Юрій Луценко та міністр внутрішніх справ Арсен Аваков мали б без викликів від депутатів з’явитись у парламенті й відзвітувати про прогрес у справі Шеремета. Так вважає депутат від «Блоку Петра Порошенка», а в минулому колега Шеремета по професії, журналістка «5 каналу» та «TVi» Світлана Заліщук.

І складно зараз сказати: замовчують правоохоронці перебіг розслідування чи просто немає успіхів, про які можна було б гучно заявляти, каже вона.

Не хочу зараз навішувати клеймо на всю слідчу групу про те, що вони не хочуть
Світлана Заліщук

«Чи немає жодних результатів через те, що некомпетентні, або попри те, що ресурси задіяні інтелектуальні, фінансові – просто нічого не можуть знайти. Я теж не виключаю, що це можливо. Не хочу зараз навішувати клеймо на всю слідчу групу про те, що вони не хочуть, і це є політичне замовлення – у мене немає такої інформації» – сказала Заліщук..

Проте фільм Дмитра Гнапа та Ганни Бабінець порушив низку запитань, на які мали б відповідати саме очільники правоохоронних органів. Зокрема, що на місці скоєння злочину був присутнім колишній співробітник СБУ Ігор Устименко, каже вона.

«Бо якщо відповідей від них немає, то в нас залишається місце для колосальних спекуляцій і маніпуляцій», – додає Заліщук.

Окрім того, переказує прочитане Заліщук, Устименко фігурував і в справі іншого вбитого в 2001 році в Україні журналіста Георгія Гонгадзе – про це заявляє Олексій Подольський, потепілий у справі Гонгадзе.

Без належного повноцінного інформування від правоохоронних керівників у багатьох буде запитання: а чи не повторюється історія з убивством Георгія Гонгадзе
Світлана Заліщук

«Таке от дивне співпадіння. Чи, можливо, не дивне. Чи, можливо, не співпадіння. І тому без належного повноцінного інформування від правоохоронних керівників у багатьох буде запитання: а чи не повторюється історія 16-річної давнини з убивством Георгія Гонгадзе?» – міркує Світлана Заліщук.

Ігор Луценко: Працювати на рівні районних слідчих неприпустимо

Правоохоронні органи зараз не мають вибору – вони змушені допитувати нових свідків, яких виявили журналісти, каже депутат від «Батьківщини» і колишній журналіст видань «Українська правда» та «Власть денег» Ігор Луценко. Проте в такій резонансній справі «працювати на рівні районних слідчих неприпустимо», додає депутат.

«Якщо Аваков свого часу відреагував на події у Дніпрі (були звільнення), я думаю, так само потрібно було реагувати і на те, що викрили журналісти», – каже Луценко.

А от Адміністрація президента, на його думку, «не мала б ховатись за формальну сторону», заявляючи, що не причетна до оперативної роботи правоохоронців.

«Ми розуміємо, що неформальний вплив президента на будь-які правоохоронні органи зараз визначальний», – додає депутат.

Ігор Луценко також зазначив, що говорив із Андрієм Кожемякіним, головою комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, про те, щоб запросити очільника Генпрокуратури Юрія Луценка та начальника Національної поліції України Сергія Князєва «на килим» для звіту.

Президент Петро Порошенко під час прес-конференції 14 травня заявив, що не задоволений станом розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета.

Авторами фільму «Вбивство Павла» є Анна Бабінець, Олена Логінова, Дмитро Гнап, Влад Лавров. Режисером є американець Метт Сарнецкі.

Білоруський, російський та український журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня в центрі Києва в результаті вибуху автомобіля. Поліція кваліфікує його загибель як умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох людей. До розслідування вбивства на прохання української влади приєдналося Федеральне бюро розслідувань США.

Your browser doesn’t support HTML5

«Вбивство Павла». Документальний фільм про журналіста Шеремета (відео)