Президента США запідозрили у видачі секретів росіянам

Президент США Дональд Трамп (посередині) під час зустрічі із керівником МЗС Росії Сергієм Лавровим (ліворуч) та послом Росії у США Сергієм Кисляком. Вашингтон, 10 травня 2017 року

Президент США Дональд Трамп міг видати надсекретну інформацію російським дипломатам – міністру закордонних справ Сергію Лаврову та послу Сергію Кисляку. Про це повідомило видання Washington Post. У Вашингтоні стаття наробила неабиякого галасу. Стурбованість імовірністю такого тісного контакту між Трампом і росіянами вже висловили деякі сенатори. У Білому домі, однак, дані Washington Post спростовують. Прокоментував статтю, зокрема, й сам президент США Дональд Трамп.

​За даними джерела Washington Post, Дональд Трамп виклав російським дипломатам інформації більше, ніж її знають союзники США і навіть деякі члени американського уряду. Джерело Washington Post анонімне, але, як стверджує видання, це – «посадовець, близький до справи».

Йдеться про зустріч президента США Дональда Трампа з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим і російським послом Сергієм Кисляком минулого тижня. Washington Post повідомляє, начебто Трамп «відхилився від плану і почав описувати деталі – в контексті терористичної загрози з боку «Ісламської держави» – про використання портативних комп’ютерів на повітряних суднах».

МакМастер: «Нічого цього не було»

Не існує нічого, до чого президент ставився б серйозніше, ніж до безпеки американських громадян
Герберт Раймонд МакМастер

Радник Трампа з національної безпеки Герберт Раймонд МакМастер спростував оприлюднену інформацію. «Не існує нічого, до чого президент ставився б серйозніше, ніж до безпеки американських громадян, – наголосив генерал. – Оприлюднена стаття неправдива. Президент і російський міністр закордонних справ обговорили різні загрози, спільні для наших країн, зокрема й загрози у сфері цивільної авіації. Питання, що стосуються розвідки, не обговорювалися. Я був на зустрічі. Нічого цього не було».

Я хотів, щоб Росія значно активізувала свою боротьбу з «Ісламською державою» і тероризмом
Дональд Трамп

Сам Дональд Трамп написав у «Твіттері»: «Як президент, я хотів поділитися з росіянами (на офіційній зустрічі у Білому домі) – і мав на це право – фактами, що стосуються тероризму та безпеки цивільних польотів. Гуманітарні причини, плюс я хотів, щоб Росія значно активізувала свою боротьбу з «Ісламською державою» і тероризмом».

​Американський президент також зазначив, що неодноразово просив ФБР зайнятися тими, хто «зливає» розвідувальну інформацію.

Кремль: «Це – повна нісенітниця»

Стурбованість повідомленням у Washington Post висловив зокрема сенатор-республіканець Джон МакКейн. Він, однак, наголосив: поки не зрозуміло, чи дійсно президент сказав щось зайве.

Сенатор-демократ Кріс Кунс назвав імовірність розголошення Трампом росіянам надсекретної інформації «шокуючою»: «Те, що президент міг розголосити таку інформацію російському міністру, викликає глибоку стурбованість, особливо – в час, коли у нас стільки інших викликів і за кордоном, і всередині країни».

«Повною нісенітницею» називають статтю Washington Post у Кремлі. А речниця російського МЗС Марія Захарова в ефірі «Коммерсант ФМ» заявила, що йдеться про «внутрішньополітичні розборки у Вашингтоні».

«Це політичний тиск на Вашингтон, на нову адміністрацію. Це торг з різних питань – призначень, лобіювання. Давно в це так брудно не були втягнуті засоби масової інформації», – сказала Захарова.

Трампа все влаштовує?

Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер, однак, запитує у себе в «Твіттері»: хіба росіяни зізналися б, якби Трамп дійсно поділився з ними таємними даними?

Пайфер наголосив: зустріч Трампа з Лавровим минулого тижня була цілком прийнятна – з огляду на кількість актуальних для обох країн питань.

«З огляду на стан справ у відносинах (між США і Росією – ред.), неприйнятно, якщо Дональд Трамп жартував чи ділився з російськими посадовцями чутливою інформацією», – додав колишній дипломат.


Стаття Washington Post викликає особливу стурбованість на тлі побоювань, що Росія могла посприяти перемозі Дональда Трампа на виборах президента США. В Америці наразі триває розслідування ймовірного впливу Росії на перебіг виборчої кампанії. І Росія, і сам Дональд Трамп таке втручання спростовують.

Американські посадовці, однак, уже наводили докази того, що Росія, вірогідно, таки втручалася у політичний процес у США. Колишній посол Стівен Пайфер дивується, що Дональд Трамп на зустрічі з росіянами не висловив стурбованість таким вірогідним втручанням: «Для Кремля це сигнал, що Трампа все влаштовує».