Туреччина застерігає США через рішення озброїти сирійських курдів

Американський офіцер спілкується з бійцями курдської народної оборони, Сирія, квітень 2017 року

Туреччина називає рішення США озброїти сирійських курдів для боротьби з угрупованням «Ісламська держава» в Сирії неприйнятним. Анкара вимагає від Вашингтона негайно змінити його. Тим часом США твердо налаштовані не відступати від свого рішення й готові почати виконувати його найближчим часом.

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган висловив сподівання, що США «негайно скасують свою помилку» – так він назвав рішення Вашингтона надати озброєння загонам сирійських курдів, які Анкара вважає «терористичними», для боротьби з екстремістським угрупованням «Ісламська держава» в цій країні.

«Ми хочемо бути певними, що наші союзники мають за краще бути на нашому боці, а не на боці терористичних угруповань», – заявив він і додав, що обговорить це питання в перебігу його планованої на 16 травня зустрічі з президентом США Дональдом Трампом.

Цими словами Ердоган продовжив низку заяв чільних турецьких посадовців із різким несприйняттям американського кроку. Анкара називає сили сирійських курдів, «Загони народної оборони», «терористами», бо вважає їх союзниками збройного угруповання курдських сепаратистів у самій Туреччині, «Робітничої партії Курдистану» – воно визнане терористичним і в Туреччині, і у США і ще низці країн і міждержавних об’єднань.

Бійці з курдсько-арабського альянсу «Сирійських демократичних сил»

Перед тим рішення США розкритикував, серед інших, прем’єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим. «Терористичну організацію не можна знищити за допомогою іншої терористичної організації, інакше ця інша терористична організація створить проблеми, і США дуже добре знають про це», – заявив він і додав, що американська адміністрація «ще має шанс узяти до уваги занепокоєння Туреччини». Інакше, сказав турецький прем’єр, «це матиме певні наслідки і принесе негативний результат і самим США».

США все одно збираються озброїти сирійських курдів

Тим часом у Вашингтоні оголосили, що США почнуть надавати озброєння курдським «Загонам народної оборони» на півночі Сирії, незважаючи на заперечення Туреччини, «дуже скоро». Як повідомив речник військових США полковник Джон Дорріан, перша партія цих озброєнь уже готова до відправлення.

А міністр оборони США Джеймз Маттіс, який перебуває з візитом у Литві, заперечив застереження Анкари, що рішення Вашингтона може зашкодити й союзові НАТО, членами якого є обидві країни.

«Ми будемо тісно співпрацювати з Туреччиною для підтримки її безпеки на її південному кордоні… Я зовсім не турбуюся про союз НАТО і про відносини між нашими країнами. Вони не завжди рівні, але ми залагодимо всі питання», – запевнив він.

У вівторок увечері стало відомо, що Білий дім схвалив надання зброї найбільшому опозиційному об’єднанню курдів у Сирії в їхній боротьбі проти екстремістського угруповання «Ісламська держава» у час, коли наближається очікувана операція з метою вибити бойовиків «Ісламської держави» з їхньої твердині, міста Ар-Ракка на півночі Сирії, що стало для екстремістів «столицею». Наразі це місто вже перебуває в напівоточенні курдів та їхніх союзників-повстанців.

Конвой бронетехніки США у Сирії

Курдські загони в Сирії важливі для подолання екстремістів

Курдські «Загони народної оборони» є провідною силою багатонаціонального опозиційного об’єднання на півночі Сирії, «Сирійських демократичних сил», що воюють і проти угруповання «Ісламська держава», і проти військ влади Сирії. США вважають курдські загони критично важливими для подолання бойовиків «Ісламської держави» в регіоні.

У середу ввечері стало відомо, що курди й «Сирійські демократичні сили», які діють за підтримки США, визволили від екстремістів «Ісламської держави» місто Табка на півночі Сирії разом із однойменним важливим гідровузлом на річці Євфрат, найбільшим у Сирії. Це місто, приблизно за 55 кілометрів на захід від Ар-Ракки, було важливим пунктом постачання «столиці» екстремістів.