Голову «Народної армії Донбасу» розшукують у Росії

Георгій Макар'єв

Георгій Макар’єв – 39-річний екс-слідчий, якого у Росії розшукують за організацію погрому проти таджицьких мігрантів, у результаті чого загинули люди, перебуває на окупованій території Луганщини. Тут він створив антизахідну молодіжну організацію, яка навчає молодь бойових мистецтв і проводить так звану «патріотичну підготовку». І, схоже, Макар’єв навряд чи постане перед російським судом.

У середовищі підтримуваних Росією бойовиків на підконтрольній угрупованню «ЛНР» території Георгій Макар’єв відомий як голова «патріотичної» молодіжної організації «Народна армія Донбасу». Він систематично організовує спортивні і культурні заходи і з’являється на публіці разом ватажками бойовиків, такими як лідер угруповання «ЛНР» Ігор Плотницький.

Організація «Народна армія Донбасу» відкрила три атлетичних центри на підконтрольній бойовикам території, де молодь може займатися боксом і бойовими мистецтвами.

Але, як з’ясувалося, у Росії колишнього 39-річного слідчого із Кабардино-Балкарії Георгія Макар’єва розшукують за організацію і участь у бійці між сотнею молодих росіян і групою переважно мігрантів з Таджикистану на Хованському кладовищі у Москві. Під час цього інциденту загинули троє таджицьких мігрантів, ще 30 людей були поранені.

Судовий розгляд справи щодо 16 обвинувачених через бійку на Хованському кладовищі має відбутися невдовзі. Георгія Макар’єва ж судитимуть заочно. Його фотографія, де він одягнений у чорну уніформу з написом «Народна армія Донбасу», є у списку розшукуваних осіб, оприлюдненому російський «Центром проти екстремізму».

Бійка на Хованському кладовищі. Москва, травень 2016 року

Але схоже, що ватажки бойовиків, які повністю залежать від військової, політичної та економічної підтримки Москви, не відчувають ніякого тиску, щоб здати втікача. Минулого місяця російська «Новая газета» повідомляла, що російські слідчі їздили до Луганська, щоб домагатися екстрадиції Макар’єва, але «не змогли».

Представники «Народної армії Донбасу» та оточення Ігоря Плотницького відмовилися коментувати Радіо Свобода ситуацію.

«Здорова нація»: «здоровий націоналізм» по-російськи

У 2012 році Георгій Макар’єв у Москві створив молодіжну організацію «Здорова нація», базуючись на мережі вільних спортивних клубів, де молодь може вчити бойові мистецтва і брати участь у «патріотичних заходах», мовиться на сайті організації.

Наразі незрозуміло, звідки «Здорова нація» брала гроші.

«Наша організація залучена до патріотичного навчання молоді, насамперед через спорт», – заявляв Макар’єв в інтерв’ю, записаному за кілька тижнів перед бійкою на Хованському цвинтарі.

«Ми також проводимо систематичні дискусії. Здебільшого ми працюємо з вуличною молоддю, прививаємо їм зв’язок з батьківщиною, пам’ять про їхніх предків, їхню історію», – зазначив Макар’єв.

У маніфесті Георгія Макар’єва на сайті «Здорової нації» мовиться, що США «намагаються зруйнувати Росію», «активно експлуатуючи так зване національне питання».

Кремль систематично звинувачує США у підігріванні і фінансуванні так званих кольорових революцій в інших країнах. «Здорова нація» ж у відповідь пропонувала «патріотизм» і «здоровий націоналізм».

«Ми згодні, що у нас не найкраща економічна ситуація. Ми згодні, що наші чиновники беруть хабарі, а різниця між доходами багатих і бідних величезна. Але ми закликаємо не робити ніяких дій саме зараз, коли ворог біля кордонів нашої батьківщини, коли ворожі агенти вже на території нашої країни вербують молодь. Не піддавайтеся на провокації! Нічого, окрім хаосу, смерті і розрухи, прозахідна, точніше американська, ідеологія не несе», – мовиться у маніфесті Макар’єва.

Переділ похоронного бізнесу

Згідно з російським слідством, насильство на Хованському цвинтарі почалося, коли колишній московський поліцейський Микита Мошенко і представник московської міської похоронної служби «Ритуал» Юрій Чабуєв вирішили перебрати у мігрантів прибуткову роботу щодо догляду за могилами. За інформацією слідства, прибуток від цієї роботи становить 341 тисячу доларів на місяць.

Мошенко і Чабуєв, як підозрюють, звернулися до Макар’єва і його організації «Здорова нація», щоб ті залякали мігрантів. Вони пообіцяли Георгію Макар’єву 100 мільйонів рублів за допомогу перебрати контроль над бізнесом на всіх кладовищах Москви.

Процес залякування мігрантів на Хованському кладовищі тривав кілька тижнів навесні 2016 року. Кульмінацією стало 14 травня, коли сюди прийшли близько 200 членів «Здорової нації». Почалася бійка, у результаті чого двох мігрантів переїхали машиною, одного – застрелили. Адвокати обвинувачених переконують, що активісти хотіли перевірити документи таджиків і переконатися, що вони працюють легально.

Донбас замість трибуналу

За кілька місяців після інциденту в Москві Георгій Макар’єв з’явився в окупованому Луганську з організацією «Народна армія Донбасу», модель якої ідентична «Здоровій нації». Фінансування «Народної армії Донбасу» також невідоме, але ця організація відкрила вже спортивні клуби у Луганську, Алчевську і Брянці.

«Емблеми нашої організації відчиняють багато дверей», – заявив Макар’єв у Луганську під час культурного фестивалю.

В інтерв’ю сепаратистському каналу «Луганськ-24» Макар’єв заявив, що головним принципом «Народної армії Донбасу» є «дисципліна».

«Якщо ви пропустили три тренування, вибачте, але більше ходити не будете. Почав тренуватися, розвивається якась духовність. Він бачить, що відроджується «республіка», він починає розуміти, що відбувається з того боку, «в Україні», – зазначає Макар’єв.

Георгій Макар'єв вдягає бейсболку на рекрута молодіжної організації «НАДО» в окупованому Луганську

Один з членів «Народної армії Донбасу», який захотів, щоб його називали просто Андрій, сказав Радіо Свобода, що головною діяльність групи є проведення тренувань, підтримка спортивних клубів і залучення нових членів. Андрій розповів, що нещодавно брав участь у демонстрації проти «київської хунти», як Кремль називає українську владу після втечі президента Віктора Януковича.

Тим часом залишається незрозуміло, чи Георгій Макар’єв коли-небуть постане перед судом у Росії. Москва офіційно не визнала угруповання «ДНР» і «ЛНР», що діють за її підтримки на окупованій частині Донбасу, тож не може навіть формально послати запит на екстрадицію.

Російський «Центр пороти екстремізму», який є неурядовою організацією, поінформував ватажків угруповання «ЛНР» щодо Георгія Макар’єва. В інтерв’ю Радіо Свобода представники цього центру припустили, що рішення не видавати Макар’єва ухвалив особисто Плотницький.