«Нічні вовки», які «демонструють імперськість Кремля», знову хочуть потрапити до Праги – Літвін

Минулого року «Нічним вовкам» теж не були раді в столиці Чехії. Прага, 7 травня 2016 року

У суботу, 6 травня, байкери прокремлівського клубу «Нічні вовки» планують проїхатися центром Праги – Вацлавською площею. Свою акцію в столиці Чехії вони запланували в рамках мотопробігу, під назвою «Дороги перемоги – на Берлін» (у столиці Німеччини вони планують бути 9 травня, коли в Росії святкують День перемоги).

Минулого року в Празі проросійських байкерів зустріли демонстранти, які скандували «Додому, окупанти!», «Чемодан, вокзал, Росія!» і «Свободу кримським татарам!». Якою ж буде зустріч «Нічних вовків» цього разу в Празі? Хто готується зустріти їх у центрі чеської столиці цього разу? Хто ці люди – чи це чехи, члени громадських організацій, чи ж росіяни, які живуть за кордоном? Чи ж просто ті, кому не подобається сучасна російська військово-пропагандистська символіка?

На ці запитання Російської служби Радіо Свобода відповідав громадський активіст, організатор празького фестивалю російської культури Kulturus Антон Літвін.

На 90 відсотків – це чехи. Звичайні пражани, які у вихідний приходять для того, щоб висловити свою незгоду, обурення і антипатію до такого прояву російського вторгнення

– На 90 відсотків – це чехи. Активісти готують наочну агітацію, якісь плакати, прапори та інше. Але переважно це – абсолютно звичайні пражани, які у вихідний приходять для того, щоб висловити свою незгоду, обурення і антипатію до такого прояву російського вторгнення. І це насправді дуже важливе питання. Тому що, наприклад, минулого року я звернув увагу і запитував активістів, запитував чехів – чому немає чеських прапорів на Вацлаваку (так у Празі називають Вацлавську площу – ред.)? Тобто були які завгодно. Наприклад, я був з прапором кримськотатарським, було багато американських, було багато українських.

І резонне запитання – чому ж немає чеських? І вони відповіли: ці «вовки» їдуть з державними прапорами Росії і Чехії, і для того, щоб себе відокремити від них, щоб було зрозуміло: хто з ким і проти кого. Тому вирішили не виходити з державними чеськими прапорами. Здебільшого з українськими були – загалом як символ такого опору.

Демонстративна зневага викликає обурення

– Цього року вони і з радянською символікою їдуть…

– Того року вони теж були з червоними радянськими прапорами, і це дійсно кричуще. Тому що це свідчить не тільки про те, що вони не розуміють, куди вони приїхали і в який день, а показує демонстративне нехтування цінностями історії тієї країни, куди вони приїхали в гості, і саме ця демонстративна зневага і викликає обурення.

Антон Літвін

– Чому ж їм не можна з’являтися в центрі Праги? Чому їхня поява викликає таку відразу?

Їдьте в посольство, там пируйте, робіть шашлики, піднімайте будь-які радянські прапори

– Питання руба стоїть саме про центр міста, про Вацлавську площу. Будь ласка, їдьте в посольство, там пируйте, робіть шашлики, піднімайте будь-які радянські прапори чи вклоняйтеся могилам, яких дуже багато в Чехії, загиблих 9 травня (і після цього) радянських воїнів.

Протести чехів викликає насамперед демонстративний проїзд таким святим місцем, де були спалення Яна Палаха і Яна Заїца, Вацлавська площа

Але протести чехів викликає насамперед демонстративний проїзд таким святим місцем, де були спалення, як відомо, Яна Палаха і Яна Заїца, виступала величезна кількість важливих політичних і громадських діячів. Вацлавська площа є буквально серцем Чехії. Це не образ, це дійсно там, де основні мітинги протестів, наймасовіші маніфестації громадські – вони були переважно на Вацлаваку.

І саме тому такий демонстративний проїзд таких наполовину мілітаристських, наполовину якихось гопницьких, хуліганських забав з радянською символікою, які, до того ж, абсолютно очевидно, відображають не пам’ять про Другу світову війну і перемогу над фашизмом, а саме імперськість сьогоднішнього Кремля. Саме це викликає роздратування – це дуже м’яко сказано. Практично презирство, ненависть – тут будь-яке слово підійде. Реакцію чехів на цей проїзд, звичайно, складно передати словами. Це треба бачити відео і дивитися хроніку.

У 2015 році після масових протестів жителів Польщі, Німеччини та Чехії, «Нічних вовків» зупинили на кордоні Білорусі та Польщі й анулювали в’їзні візи. Однак найбільше байкерів тоді обурило те, що їх обшукали – «кожну шкарпетку і косметичку».

Голова клубу Олександр «Хірург» Залдостанов тоді в інтерв’ю місцевим журналістам заявив, що причиною заборони була «русофобія»:

Залдостанов є одним із лідерів прокремлівського руху «Антимайдан». США і Канада внесли його до списку санкцій щодо осіб, «причетних до дестабілізації ситуації в Україні і анексії Криму».

На початку тижня – 1 травня 2017 року – польські прикордонники знову не пропустили «Нічних вовків» на територію ЄС.

Причиною відмови в’їзду на територію ЄС польські прикордонники назвали «підозру в причетності до екстремістської організації».

Представники прокремлівського байкерського клубу вже третій рік поспіль намагаються напередодні 9 травня провести мотопробіг від Москви до Берліна.

У квітні 2017 року представники «Нічних вовків» оголосили на своєму сайті, що в травні втретє спробують «взяти Берлін». Вони анонсували участь в мотопробігу до 20 тисяч байкерів, представників «різних регіонів, в тому числі Чечні», а також те, що організацією мотопробігу в Європі цього разу займається головний радник департаменту з гуманітарного співробітництва та прав людини МЗС Росії Сергій Морозов.

За даними Фонду боротьби з корупцією російського опозиціонера Олексія Навального, «Нічні вовки» отримують багатомільйонні гранти з федерального бюджету Росії.