ЄС, допомагаючи Україні, допомагає сам собі – Лінкявічус

Ілюстраційне фото. Відеоконференція президента України Петра Порошенка транслюється в Європарламенті. Страсбург, вересень 2014 року

Брюссель – Реформи в Україні на тлі війни на Донбасі: про це нині йшлося в Європарламенті та кількох провідних брюссельських аналітичних центрах. Офіційний Київ стверджує, що війна «краде» час, який міг бути використаний на реформи. Тим часом євродепутати і деякі дипломати закликають весь Євросоюз не чекати, а дієвіше реагувати на безпекову ситуацію і підтримати українські перетворення. Адже, кажуть вони, Україна – вирішальна держава для європейської безпеки й процвітання.

Європейський союз дещо пригальмував свій вплив на ситуацію в Україні і в підтримці процесу реформ, і в економічній співпраці, і в сфері безпеки. Причина – «очікувальні настрої», пов’язані з виборами в ключових державах співдружності. На це звертає увагу міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус, виступаючи на відкритті платформи «Форум України», ініційованому Центром європейської політики у Брюсселі.

Лінас Лінкявічус

Нам ніколи не пізно втрутитися: звичайно, не ми окупували Крим і не чинимо агресію, але у тому, що коїться, є і наша відповідальність
Лінас Лінкявічус

«Як ми можемо почуватися комфортно, коли ситуація в Україні не покращується? Зрозуміло, що панує «настрій вичікування» – через вибори деяких держав, сподівання, що щось саме зміниться. Але ж можна чекати безкінечно, але агресія не буде припинена. Нам ніколи не пізно втрутитися: звичайно, не ми окупували Крим і не чинимо агресію, але якщо ми можемо вплинути на ситуацію, то в тому, що коїться, є і наша відповідальність», – закликав дипломат.

Він переконаний, що ЄС, допомагаючи Україні, допомагає сам собі, а провал України став би провалом ЄС.

Треба збільшити міжнародну присутність на Донбасі – дипломат

З огляду на це, голова зовнішньополітичного відомства Литви закликає партнерів по Європейському союзу зібрати всі ресурси – інтелектуальні, дипломатичні, фінансові та інші – і вплинути на ситуацію на сході України. На його думку, через міжнародні установи необхідно збільшити там міжнародну присутність.

«Знаю, що це непросто здійснити через ООН з відомих причин (російського вето), але принаймні ми можемо використати ті інструменти, що ми маємо у розпорядженні ЄС», – зазначає Лінкявичус.

Втім, на Заході нерідко лунають закиди на адресу Києва, мовляв, зволікання з реформами там «списують» на військову агресію на сході України. Заступник голови Адміністрації президента Дмитро Шимків у інтерв’ю Радіо Свобода наголошує: ситуація з безпекою таки «краде час, який би мав бути використаний на реформування», свідчення цього – атака Авдіївки наприкінці січня – початку лютого.

Вся безпекова ситуація краде енергію і час на можливість змін у країні
Дмитро Шимків

«Дуже прикро, бо інколи дається оцінка, що реформи не відбуваються, – заявляє представник президентської адміністрації. – А коли ми, скажімо, проаналізували, що відбувалося у ці два тижні – тоді була атака на Авдіївку. І міністр інфраструктури, і регіонального розвитку, і Міністерство економіки, і президент – всі займалися питанням Авдіївки. Вся безпекова ситуація краде енергію і час на можливість змін у країні».

І попри це, у 2016-му процес реформ почав отримувати добрі міжнародні оцінки, але в нинішньому році Київ сподівається, що ефект від реформ відчують і громадяни, каже Шимків.

«На кону» не лише українські, а й інтереси ЄС – Росаті

Ребекка Гармс, європарламентар від Німеччини зауважує, що занепокоєння у європейців далі зберігається через невеликі результати у боротьбі з корупцією та роботою деяких антикорупційних установ.

Євродепутат Петрас Ауштрявічус: «Прогрес реформ в Україні чудовий. Від радянського виробництва до європейських стандартів! Багато зроблено, але процес мусить тривати»

З тим, що європейцям слід активніше впливати на перебіг реформ та владнання агресії в Україні згодний і голова делегації Європарламенту до парламентського комітету асоціації Україна-ЄС Даріуш Росаті.

Україна є вирішальною державою для нашої власної стабільності й економічного розвитку. «На кону» не лише доля українців, але й інтереси Європейського союзу
Даріуш Росаті

«Україна є вирішальною державою для нашої власної стабільності й економічного розвитку, – пояснює він. – «На кону» не лише доля українців, але й інтереси Європейського союзу. З огляду на стратегічну важливість ми мусимо підтримувати Україну в її реформаторських зусиллях. Тому нам потрібно створити для неї спеціальну програму чи «план Маршалла».

Євродепутат від Польщі каже, що Україну, яка є безпосереднім сусідом ЄС, не можна сприймати як решту держав: надто важливою є ця країна для безпеки всього континенту.