Після Майдану система просто перефарбувала фасад – Касьянов

Your browser doesn’t support HTML5

Новий Майдан буде, але я не хочу, щоб до влади прийшли пройдисвіти – Касьянов

За три роки після перемоги Революції гідності українці не змогли суттєво оновити лави ані політичної еліти, ані змінити систему, яка була створена впродовж останніх 25 років, заявив в ефірі програми «Ваша Свобода» волонтер Юрій Касьянов. Втім, на його думку, громадяни України після кожного Майдану стають розумнішими, досвідченішими і усвідомлюють цілі, які ставлять перед собою. «Нам не потрібен Ющенко-президент, Семенченко-президент, Соболєв-президент чи Саакашвілі-президент. Нам необхідні правильні ідеї побудови держави», – зауважив Касьянов.

Your browser doesn’t support HTML5

Ваша Свобода | Три роки потому: чи вартував Майдан пролитої крові?

В Україні вшановують пам’ять Героїв Небесної сотні – мітингувальників, які загинули під час Революції гідності три роки тому. Цьогоріч, зрештою, як і в попередні роки меморіальні заходи тривають під закликом покарати винних за злочини проти Майдану.

Адвокати родин загиблих зазначають: поступ у розслідуванні є, але стосується він переважно виконавців. У ГПУ ж обіцяють: високопоставлених організаторів вбивств вдасться притягнути до відповідальності після уточнення закону про особливості заочного засудження.

У роковини загибелі мітингувальники мовчать не всі – 6 адмінпротоколів склали у поліції за результати сутичок у центрі Києва 19 лютого. Те, що розпочалося як віче прихильників блокади окупованого Донбасу, завершилося зіткненням із правоохоронцями. Троє поліцейських травмовано, заявляють у профільному відомстві. Про поранених зі свого боку, кажуть і мітингувальники. Вони звинувачують владу у порушенні права на мирний протест і планують продовжувати акцію.

Безпека державних органів влади забезпечується, щоб провокатори «не творили чудеса», заявив народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Олег Барна. За його словами, саме радикали і популісти винні у сутичках, які сталися між силовиками і пікетувальниками у неділю на Банковій.

Your browser doesn’t support HTML5

Сутички в Києві: затримали Коханівського (відео)

Дозволяти розпускати собі руки до юнака, який стоїть у ланцюгу – вже не депутат, провокатор!
Олег Барна

«Дозволяти розпускати собі руки до юнака, який стоїть у ланцюгу – вже не депутат, провокатор! Без будь-якого обговорення, кидаються на радикальні популістичні заклики – їм не важлива держава, хочуть заробити собі дешевий піар», – говорить народний депутат.

«Так звані «еліти», як і раніше, обкрадають країну» – Касьянов

Не може бути третього Майдану, в якого немає чітких цілей, окрім торговельної блокади, і якщо його не підтримує основна частина населення, переконаний волонтер Юрій Касьянов.

Юрій Касьянов

Я не хочу, щоб група авантюристів захопила владу. Тоді буде тільки ще гірше
Юрій Касьянов

«Порівняти те, що було 1 грудня 2013 року чи у лютому на Грушевського, з тим, що зараз, неможливо... Цю владу слід міняти кардинально на кардинально нових людей. Але не таким чином. Я не хочу, щоб група авантюристів захопила владу. Тоді буде тільки ще гірше», – сказав волонтер.

Your browser doesn’t support HTML5

Чи не марним був Майдан? (Опитування)

Однак другий Майдан таки програв, переконаний Касьянов. Він вважає, що це треба визнати для того, щоб зробити висновки – «допустили, щоб система просто перефарбувала фасад».

Новий Майдан буде. Але я не хочу, щоб на цій хвилі якісь пройдисвіти прийшли до влади, після якого влада ще більше укріпить свої позиції
Юрій Касьянов

«Змінилися деякі люди на чолі системи, але ця корупційно-злодійська система країни залишилася тією ж, так звані «еліти», як і раніше, обкрадають країну, як і раніше, їм наплювати на простих людей. Новий Майдан безумовно буде. Але я не хочу, щоб це був фальстарт. Народ у стадії кипіння. Ось-ось може зірвати кришку на цьому котлі. Я не хочу, щоб на цій хвилі якісь пройдисвіти прийшли до влади, після якого влада ще більше укріпить свої позиції», – вважає Юрій Касьянов.

Красти стали менше – Барна

За три роки, що минули після перемоги Революції гідності, Україні все ж таки є чим гордитися, натомість стверджує Олег Барна. Основне досягнення – українцям вдалося зберегти державу, вважає парламентар.

Олег Барна

За два роки створили високоточну зброю, створили систему ПВО з нуля. Проходить боротьба з корупцією в енергосистемі
Олег Барна

«За два роки створили високоточну зброю, створили систему ПВО з нуля. Проходить боротьба з корупцією в енергосистемі. «Нафтогаз України» раніш із держбюджету крав 200 мільярдів і був збитковим, зараз субсидії складають 40 мільярдів і «Нафтогаз» став прибутковим. Це в п’ять разів менше красти почав», – говорить народний депутат.

Однак із Олегом Барною не погоджується волонтер Юрій Касьянов. За його словами, за три роки немає серйозних посадок корупціонерів, не перебувають за ґратами виконавці і замовники масових розстрілів у середмісті української столиці, боротьба з корупцією тільки імітується. Однак волонтер погодився зі словами президента України Петра Порошенка, що не слід робити поспішних висновків, бо плоди революції – справа тривала.

«Частково президент має рацію. Плоди революції можуть повернутися до нього знову, можливо, знову мітингом під Адміністрацією президента. І ще набагато більшим, ніж був 1 грудня 2013 року. Тому президенту треба добре подумати, яку політику він проводить. Влада звикла все хороше, що відбувається в державі (безумовно, відбувається і хороше, і погане) записувати собі в актив, а все погане вішати на людей: даєте хабарі, вибрали неправильних депутатів, а ми ту всі «білі і пухнасті», – зауважив волонтер.

(Над текстовою версією матеріалу працювала Тетяна Манільчук)