Весь світ не може впоратися з Росією, а Україна її зупинила – Геращенко

Your browser doesn’t support HTML5

Росія не виконує «Мінськ», але він працює – Ірина Геращенко

Крим, безпека на Донбасі та українські заручники – ці питання стануть пріоритетними у ході двосторонніх зустрічей президента України Петра Порошенка на Мюнхенській конференції з безпеки, а також під час переговорів «нормандської четвірки» на полях заходу, зазначила в ефірі програми «Ваша Свобода» перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко.

Your browser doesn’t support HTML5

Ваша Свобода | Інтерв’ю з першим заступником голови Верховної ради Іриною Геращенко

Питання безпеки на сході України, гуманітарного спектру, залучення місії Міжнародного комітету Червоного Хреста до пошуку зниклих безвісти на Донбасі, звільнення українських заручників і Криму – ключові сигнали, які доноситиме на всіх майданчиках українська делегація у ході 53-ї щорічної конференції з питань безпеки, яка розпочалася 17 лютого у Мюнхені, сказала перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко. Під час заходу президент України Петро Порошенко матиме низку двосторонніх зустрічей, каже народний депутат, зокрема з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом, з президентом Польщі Анджеєм Дудою, з новим віце-президентом США Майком Пенсом.

Весь світ не може справитися з Росією. Україна її зупинила багато в чому
Ірина Геращенко

«Неправильно тільки посипати голову попелом і говорити, що нам нічого не вдалося. Весь світ не може справитися з Росією. Україна її зупинила багато в чому. Величезна подяка в першу чергу нашій армії, яка створюється на очах… І тут також дуже важливо – солідарна підтримка світу», – зауважує депутат.

Міністри закордонних справ Німеччини, Франції, Росії та України зустрінуться у «нормандському форматі». Павло Клімкін ставитиме як першочергове і пріоритетне питання звільнення заручників, і на території ОРДЛО, і в Росії, зазначила Геращенко.

Ірина Геращенко

Російська сторона робить усе, щоб «нормандський формат» не був настільки активним. Маємо тривожні сигнали про переведення так званих кримських диверсантів із Лефортовської тюрми (слідчий ізолятор у Москві – ред.) до кримських в’язниць. Це означає, що до них не потрапить український консул. Вони там залишаються ізольованими
Ірина Геращенко

«Це буде перша зустріч міністрів закордонних справ у «нормандському форматі» з новим міністром закордонних справ Німеччини. Міністр Франції в першу чергу опікується виборчою кампанією. Російська сторона це усвідомлює і робить усе, щоб «нормандський формат» не був настільки активним. Маємо тривожні сигнали про переведення так званих кримських диверсантів із Лефортовської тюрми (слідчий ізолятор у Москві – ред.) до кримських в’язниць. Євгена Панова вже перевезли. Це означає, що до них не потрапить український консул. Вони там залишаються ізольованими», – каже депутат.

«Мінськ» працює. Поки проти Росії працюють санкції, вона не йде далі»

Київ не виключає розширення «нормандського формату», стверджує парламентар. Втім, на її думку, для цього потрібна згода і бажання не тільки України, а й Німеччини та Франції, які представляють увесь ЄС, а також і країн, які хочуть або мають намір долучитися до переговорного процесу.

Як представник Києва з гуманітарних питань у Тристоронній контактній групі в Мінську, Ірина Геращенко переконана: відновлення територіальної цілісності і суверенітету України можливе через виконання мінських угод.

«Мінськ» працює. Поки проти Росії працюють санкції, вона не йде далі. Але поки що не схоже, що росіяни збираються віддати вкрадене і залишити Україну у спокої. Їхня мета – не цей нещасний, зруйнований Донбас, а Україна!
Ірина Геращенко

«Мінськ» працює. Поки проти Росії працюють санкції, вона не йде далі. Але поки що не схоже, що росіяни збираються віддати вкрадене і залишити Україну у спокої. Їхня мета – не цей нещасний, зруйнований Донбас, а Україна!» – наголошує Геращенко.

Торгівельна блокада неконтрольованих Києвом територій ні у звільненні українських полонених, ні в боротьбі з контрабандою у зоні АТО не допоможе, вважає Ірина Геращенко – вирішення питання українських бранців слід лишити державі, а «незаконне переміщення товарів», за словами парламентаря, – українським силовим структурам.

«Сьогодні українська влада веде переговори з Єврокомісією, Канадою про надання технічної допомоги про переобладнання КПВВ, щоб, наприклад, прикордонники були обладнані спецтехнікою, щоб запобігти пропуску «контрабанди», – сказала народний депутат.

(Над текстовою версією матеріалу працювала Тетяна Манільчук)