Для багатьох людей Прилєпін залишиться у пам’яті як людина, яка прийшла зі зброєю в чужу країну воювати – Гудков

Захар Прилєпін

Новину про те, що російський письменник Захар Прилєпін став заступником командира одного з батальйонів угруповання «ДНР», обговорюють і в ЗМІ, і в соцмережах. Багато хто сприйняв це повідомлення з жалем, звернувши увагу на те, що вчинок Прилєпіна, відповідно до російського законодавства, підпадає під кримінальну статтю про найманство.

Письменник Захар Прилєпін став заступником командира батальйону «спецназу» угруповання «ДНР», яке в Україні визнане терористичним, по роботі з особовим складом, тобто «політруком» або «замполітом». Прилєпін вважає себе продовжувачем традицій російських письменників «Золотого століття», які добровільно брали участь у численних війнах, що їх вела Росія.

Російський письменник Дмитро Глуховський бачить в історії з Прилєпіним зовсім інший аспект, а саме участь у загарбницькій війні.

Дмитро Глуховський

Це якраз приклад війни несправедливої, війни братовбивчої, яка ніякого виправдання не має!
Дмитро Глуховський

«Що стосується ситуації тієї, чи можуть письменники, в принципі, в армії служити – напевно, такі випадки бувають, і тут важливо розрізняти праведні війни і війни неправедні. І війна в Україні між Росією й Україною, і дуже великою мірою участь Прилєпіна як російського громадянина – а зовсім ніякого не споконвічного жителя Донбасу, що постраждав, а просто російського найманця, що вирушив під якимось приводом воювати на територію іншої незалежної держави, в якихось своїх, одному йому зрозумілих, цілях, – мені здається, це якраз приклад війни несправедливої, війни братовбивчої, яка ніякого виправдання не має!» – зазначив Глуховський.

Письменник і влада

Воєнна риторика письменника, який колись позиціонував себе як опозиціонер, здивувала багатьох людей тим, що інтонаційно збігається з політичними поглядами російської влади. Письменник Дмитро Глуховський вважає, що, як і за радянських часів, російська влада намагається літературу і підкупити, і поставити собі на службу. За словами Глуховського, багато авторів заради певних благ готові йти на компроміс зі владою, а деякі йдуть до неї і на службу.

Жалкує, що Прилєпін поставив себе на службу владі, і російський опозиційний політик Дмитро Гудков.

Дмитро Гудков

Для багатьох людей Захар Прилєпін у пам’яті залишиться не як письменник, а як людина, яка прийшла зі зброєю в чужу країну воювати
Дмитро Гудков

«У якийсь момент просто його, мабуть, такі особисті інтереси збіглися з інтересами російської влади. Потім вони коли-небудь розійдуться, але для багатьох людей Захар Прилєпін у пам’яті залишиться не як письменник, до речі, у якого були непогані книжки (я маю на увазі раннього Прилєпіна), а залишиться як людина, яка прийшла зі зброєю в чужу країну воювати. Ось це дуже засмучує», – каже Гудков.

Піар на війні?

Письменник Віктор Шендерович на своїй сторінці в мережі «Фейсбук» написав, що в найманці, за серйозною статтею Кримінального кодексу Росії, пішов не Захар Прилєпін, а Євген Лавлинський – таким є справжнє ім’я письменника. «У найманців немає псевдонімів, у них «кликухи» і позивні, в найкращому разі», – зазначає Шендерович.

Іще один російський письменник Дмитро Биков в ефірі Радіо Свобода сказав, що, на його думку, привід для обговорення тільки один: якою мірою Захар Прилєпін дійсно буде бойовим командиром, а якою мірою він просто поєднав свій бойовий репортаж із початком продажів своєї нової книжки.