Беззахисний Крим: усунення адвоката Курбедінова

Your browser doesn’t support HTML5

Затримання адвоката Курбедінова. Як це було? (відео)

Кримськотатарський національний рух на 10 днів втратив одного зі своїх головних захисників. На такий термін 26 січня в окупованому Криму в Сімферополі заарештували адвоката Еміля Курбедінова. Його затримання відбулося, коли він зі своїм колегою Едемом Семедляєвим поспішав на допомогу до Бахчисарайського активіста Сейрана Салієва, до якого прийшла з обшуком поліція. Кореспондент Крим.Реалії стежив за тим, як відбувалося затримання, обшук і арешт провідного кримського адвоката.

Вранці 26 січня в квартирі Бахчисарайського активіста Сейрана Салієва пролунав стук у двері. Він проживає там зі своєю матір’ю Зодіє ‒ ветеранкою кримськотатарського національного руху і дружиною Муміне, яка нещодавно лежала в лікарні через загрозу переривання вагітності.

Коли члени сім'ї Салієва відкрили двері, вони побачили на порозі озброєних до зубів бійців ФСБ і російської поліції. Ті зачитали їм постанову про проведення обшуку у зв'язку з публікаціями Сейрана в соціальних мережах «екстремістського змісту».

«Я говорю, а що це за цирк-шапіто? ‒ переказує те, що сталося дружина Сейрана Муміне Салієва, ‒ «А один кричить: «Який ще цирк?!». Я відповідаю: «Я маю на увазі, що ви прийшли з автоматами, собаками. З яким ви ще наміром прийшли?». А він каже: «Ми так боремося з ворогами держави».​

Після діалогу подібного змісту силовики провели обшук. За словами членів сім'ї Салієва, співробітники ФСБ шукали літературу, яка могла б свідчити про причетність Сейрана до угруповання «Ісламська держава» або «Хізб-ут-Тахрір». Вони перевернули книжкові полиці, але нічого забороненого там не знайшли. В результаті поліцейські вилучили два мобільних телефони, допитали Муміне Салієву і забрали її чоловіка з собою.

Викрадення таємниці

Поки у Сейрана тривав обшук, біля під'їзду його будинку поступово збиралися бахчисарайці, щоб підтримати свого соратника і єдиновірця. Салієв та його мати Зодіє користується великим авторитетом серед співвітчизників. Вони намагаються допомагати бахчисарайцям, у яких виникли проблеми з силовиками, і не пропускати обшуки і судові засідання.

Нещодавно Бахчисарайський суд присудив Сейрану штраф у розмірі 20 тисяч рублів. Приводом для цього стало те, що під час обшуку в кафе «Салачик'» 12 травня 2016 року, він через мікрофон, встановлений в мечеті, закликав допомогти співвітчизникам.

Під час обшуку у Салієва людей, які прийшли його підтримати, ставало все більше і більше. Коли Сейрана виводили з під'їзду, озброєним бійцям ОМОНу довелося вибудувати оточення. У цей момент обстановка загострилися: присутні почали скандувати «Аллаху Акбар!» та інші мусульманські гасла, один із силовиків відштовхнув жінку, що спровокувало невелику бійку і викликало агресію у громадськості.

Тим часом недалеко від місця проведення обшуку у сім'ї Салівих перебували кримські адвокати Еміль Курбедінов та Едем Семедляєв, які поспішили на допомогу до співвітчизників. За кілометр їхню машину зупинив патруль ДПС. Коли це сталося, Курбедінов почав пряму трансляцію в Facebook, і за подальшими подіями можна було спостерігати в режимі онлайн.

«Ми розцінюємо це як пряме перешкоджання адвокатській діяльності, інакше я це ніяк не назву. Всі машини проїжджають, саме наша машина була вибірково зупинена ось цими панами», ‒ сказав Курбедінов під час стриму.

Після цих слів до машини кинулася група російських поліцейських в масках. Прямо під час прямої трансляції вони підійшли до Курбедінова і оголосили про те, що він затриманий. Дві інші групи силовиків паралельно виїхали в офіс адвокатів і квартиру Курбедінова, де вони провели обшуки.

Your browser doesn’t support HTML5

Подробиці затримання кримського адвоката Еміля Курбедінова

В адвокатській конторі поліцейські перевернули догори дном папки з документами і вилучили комп'ютери та іншу оргтехніку.

Я повідомляв співробітникам МВС, що цей офіс є офісом адвокатів, і всі предмети, і всі справи, які тут перебувають, є адвокатською таємницею
Едем Семедляєв

«Я повідомляв співробітникам МВС, що цей офіс є офісом адвокатів, і всі предмети, і всі справи, які тут перебувають, є адвокатською таємницею. Однак, вони ніяк не реагували і продовжували свої слідчі дії», ‒ розповів Едем Семедляєв.

Інший обшук ‒ у квартирі Еміля Курбедінова відбувався у ще більш напруженій і драматичній атмосфері. У цей момент там перебувала майже вся його сім'я: стара бабуся, мати, дружина і малолітні діти. Дружина Курбедінова відмовлялася пропустити всередину поліцейських, адже в постанові суду був санкціонований не обшук, а обстеження їхнього житла. За тим, що відбувається, можна було також стежити в режимі реального часу у трансляції в Facebook, яку вів один із активістів, які перебували в квартирі.​

Під час суперечок сім'ї Курбедінова з поліцією його старенькій бабусі стало погано з серцем, і їй довелося викликати швидку. Через деякий час на місце прибув наряд ОМОНу, адвокат Джеміль Темішев і обшук таки відбувся.

«Порушення» 4-річної давності

Коли Еміля Курбедінова та Сейрана Салієва затримали, було незрозуміло, з чим це пов'язано, і що їм загрожує. У прокремлівських ЗМІ з'являлися тривожні новини з посиланням на голову російського Держкомнацу Криму Заура Смирнова про те, що на півострові йде операція зі знешкодження осередку «Хізб-ут-Тахрір». У багатьох виникло занепокоєння, що затриманим може загрожувати арешт за «терористичною» статтею.

Однак надалі виявилося, що Курбедінову і Салієву інкримінують адміністративні статті ‒ за нібито поширення екстремістських матеріалів. Їхня максимальна санкція ‒ це арешт на 15 діб.

Справа Курбедінова слухалася в Залізничному районному суді Сімферополя. Виявилося, що Центр «Е» вирішив притягнути його до відповідальності за публікацію в соціальній мережі «Вконтакте», розміщену в червні 2013 року. Вона становить собою перепост зі сторінки «Хізб-ут-Тахрір Україна» про мітинг членів цієї організації в Сімферополі.

У своєму виступі на суді Еміль Курбедінов допустив, що він дійсно зробив цю публікацію, але спростував факт поширення екстремістських матеріалів.

«Тоді, в далекому 2013 році, в Сімферополі відбувалося багато мітингів «Хізб ут-Тахрір», і я міг розмістити відео і фотоматеріали. Але ні про яку пропаганду не йдеться. Тоді «Хізб ут-Тахрір» не була заборонена в Криму, діяла легально. Я розмістив і забув про це. Якби співробітники ЦПЕ повідомили мені, що цей запис порушує закон, я б відразу видалив його. Якогось наміру не було. Я просто забув про запис», ‒ наголосив Курбедінов.

Еміль Курбедінов

Однак в остаточному підсумку аргументи адвоката не були взяті до уваги, і суддя Тетяна Бельничук визнала Курбедінова винним і призначила покарання у вигляді 10 діб арешту.

Паралельно в Бахчисарайському районному суді йшли слухання у справі Сейрана Салієва. За словами його адвоката Айдера Азаматова, активіста визнали винним в порушенні двох статей: 20.3 і 20.29 Кодексу про адміністративні правопорушення Росії. Це публічна демонстрація і розповсюдження екстремістських матеріалів. Салієв отримав 12 діб арешту.

«Суддя визнав екстремістськими аудіозаписи, які були у нього на сторінці «Вконтакте», і фотографії організації «Хізб ут-Тахрір», які він викладав нібито для поширення. Це прапори і все інше», ‒ сказав адвокат Азаматов.

Зачистка захисників

Сейран Салієв найближчі 12 днів проведе в ізоляторі тимчасового утримання. Очікується, що там же 10 днів проведе адвокат Еміль Курбедінов. Нагадаємо, він є захисником у великій кількості політичних кримінальних справ в Криму, включаючи справи журналіста Миколи Семени і заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова. Останній за два дні втратив відразу двох адвокатів. 25 січня співробітники ФСБ насильно забрали на допит його захисника, росіянина Миколу Полозова. Його допитали саме у справі Умерова, в зв'язку з чим він може втратити статус захисника, оскільки з нього намагалися взяти свідчення як свідка.

Сам Полозов розцінює події останніх двох днів в Криму, як удар по захисниках кримських політичних активістів. На його думку, це може свідчити про підготовку російських спецслужб до нового витка арештів і переслідувань.

«Російська влада зараз ставить своїм завданням насамперед зачистити захисників, які здійснюють захист людей у цих кримінальних справах. Я не виключаю, що стосовно Еміля в кінцевому підсумку буде порушена кримінальна справа. Все це відбувається на тлі абсолютного мовчання з боку Федеральної палати адвокатів, адвокатської спільноти, що безумовно розв'язує руки російським силовикам», ‒ сказав Микола Полозов.

Your browser doesn’t support HTML5

Росія ставить завдання: зачистити адвокатів кримчан – Полозов

У свою чергу Ільмі Умеров, який втратив двох адвокатів, також вважає, що те, що трапилося ‒ це акція залякування не тільки його особисто, але і всіх кримських татар, а також тих, хто їх захищає або може захистити.

«Це робиться, щоб залякати адвокатів не тільки діючих, а й потенційних, щоб вони подумали, перш ніж входити в якийсь процес, в якому обвинувачені ‒ кримські татари. І ще один момент ‒ вони потихеньку підступаються до репресій щодо Меджлісу, який тепер, як «Хізб ут-Тахрір», входить у список заборонених організацій», ‒ сказав Умеров у коментарі для Крим.Реалії.

Ільмі Умеров

Заступник голови Меджлісу переконаний, що нова тактика російських спецслужб нічим не допоможе ФСБ, і на місце кожного усунутого адвоката прийдуть двоє нових.

Керівництво ФСБ, МВС та інших російських силових органів не зробило жодної публічної заяви з приводу кримських обшуків та арештів, які відбулися 26 січня.

У Бахчисараї затримали кримського адвоката Еміля Курбедінова