Львівське сміття, можливо, возитимуть у Польщу

У Львові 27 грудня 2016 року

Львів – Про сміття у Львові знають уже в світі. Міський голова Львова домовляється з польськими колегами про вивезення туди відходів. Адже в регіонах України не хочуть приймати сміття зі Львова, пояснюють у мерії. Сьогодні через сміттєвий колапс депутати міськради зібрались на позачергову сесію. Однак чи вирішать проблему з відходами у місті?

Сесія міської ради тривала менш ніж годину. Питання у порядку денному було одне: затвердити п’ять місць у Львові, де розташовуватимуться сортувальні й брикетувальні лінії сміття. На обладнання з бюджету розвитку міста торік депутати виділили майже 100 мільйонів гривень. Об’єм сміття під час пресування зменшиться у шість разів, переконують у мерії. Воду, яка виділятиметься з відходів, вивозитиме «Водоканал». Далі сміття у брикетах везтимуть на полігони. Однак якщо його не прийматимуть в українських регіонах, то відвезуть за кордон. Міський голова Львова Андрій Садовий наголошує, що брикетування – це безпечний метод і вже, каже, розмовляв з мерами міст-партнерів із Польщі.

Андрій Садовий

Ми у Польщі маємо вісім міст-партнерів. Вони готові допомогти. Але це поза межею здорового глузду
Андрій Садовий

«Я говорив із представниками міст-партнерів – як тільки отримую письмове погодження, то будемо везти, якщо в Україні не прийматимуть. Ми у Польщі маємо вісім міст-партнерів. Вони готові допомогти. Але це не зрозуміло світові, це поза межею здорового глузду», – каже міський голова.

За його словами, державні мужі блокують вивезення сміття зі Львова. Однак хто саме, у якому приміщенні працюють ці мужі, на це запитання Радіо Свобода міський голова не дав конкретної відповіді. Про те, що у львівському смітті є політична площина, мер говорить постійно, як і про те, що машини зі львівським сміттям «за вказівкою згори» повертають у Львів.

Коли розмовляєш з людьми, чому не приймають сміття зі Львова, то опускають очі на полігонах перевірки. Я звертався до прем’єр-міністра і до всіх керівників держави, щоб була державницька позиція
Андрій Садовий

«Коли розмовляєш з людьми, чому не приймають сміття зі Львова, то опускають очі на полігонах перевірки. Я звертався до прем’єр-міністра і до всіх керівників держави, щоб була державницька позиція», – зазначив Андрій Садовий.

Рішення ухвалили поспішно

Однак далеко не всі депутати міської ради поділяють думку мера, що саме політика заважає вирішити йому проблему зі сміттям у місті, бо у цьому бачать безвідповідальність міського голови. Ухвалу, підготовлену командою Андрія Садового про сортування сміття, підтримали 38 депутатів з 53 присутніх. Під час короткого й поспішного обговорення питання окремі депутати зазначали, що не голосуватимуть за цей документ, оскільки не було попереднього обговорення з громадою, до того ж, і самі депутати побачили проект документа у сесійній залі. До того ж, під час позачергової сесії обранці цікавились у мера, чому немає стратегічного плану щодо вирішення проблеми зі сміттям, що зроблено для вирішення проблеми у місті мером упродовж останніх восьми місяців, що буде зі сміттям, якщо воно не вивозитиметься з міста (навіть пресоване). Донині немає від мера відповіді на запитання, скільки і куди сміття було вивезено з міста від часу закриття Грибовицького сміттєзвалища, тобто за останні вісім місяців. Щодня Львів продукує понад 600 тонн відходів. До того ж, щоб затвердити ділянки у п’яти районах міста, спершу треба внести зміни у генеральний план міста, зазначив у коментарі Радіо Свобода депутат від «Української галицької партії» Тарас Чолій.

«Хотілося б знати, чи з точки зору безпеки ті ділянки надаються, щоб там складувати й сортувати сміття. Необхідні технічні умови для цього. Ми не були залучені до розробки цієї ухвали, лише про неї сьогодні дізнались, не є поінформовані», – каже депутат.

Керівник фракції «Блок Петра Порошенка» Петро Адамик вимагає контролю й прозорості у цьому питанні.

«Проблема почалась не вісім місяців тому, коли три людини загинули і одна пропала, коли сталась трагедія на сміттєзвалищі. Це проблема, яка не вирішується 5-7 років. Ми з року в рік підкуповували громаду села Малехова і вони продовжували нам дозвіл на рік на вивезення сміття. Має бути контроль громади, відсутність кулуарності, бо навіть у депутатів відсутня інформація», – зазначив депутат у коментарі для Радіо Свобода.

Your browser doesn’t support HTML5

Поблизу Львова шукають трьох рятувальників, яких накрило лавиною сміття (відео)

Голосування відбувалось поспіхом, під час нього група представників громадської організації вчинила галас і штовханину, але як тільки сесія завершилась – розійшлися.

Відтак протягом місяця у місті мають запрацювати станції брикетування сміття, але це аж ніяк не вирішить проблему загалом. У мерії обіцяють до кінця року збудувати сміттєпереробний завод. На сьогодні місто має проблеми з отриманням 75 мільйонів євро позики від Європейського інвестиційного банку на побудову заводу й рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища. Це кредит на 25 років під 1,5% річних. Після підписання угоди з Європейським інвестиційним банком Львів має вибрати ділянку під будівництво сміттєпереробного заводу. Однак Кабмін, кажуть у мерії, зволікає з ратифікацією угоди саме для Львова. Також керівник Львівської ОДА Олег Синютка заявив, що область має намір збудувати кілька сміттєпереробних заводів у регіоні. Правда, на сьогодні ще немає жодної затвердженої земельної ділянки для реалізації такого проекту.

Олег Синютка

Тим часом, допоки чиновники скандалять через сміття, яке є прибутковим бізнесом у світі, львів’яни втомлено понад місяць дивляться на гори відходів під своїми вікнами.