Доброчинність у Великобританії і допомога українцям

Сотні тисяч британських доброчинних установ та організацій особливо активні у різдвяну пору, коли люди більш схильні згадувати про тих, кому важко. Саме у цей період збирають значну частину пожертв, які за рік складають понад 72 мільярди фунтів доходів доброчинної індустрії Великої Британії. Активісти кажуть, що доброчинність – це не лише грошова допомога, але й інформування суспільства та кампанії за впровадження необхідних змін у системі соціального захисту, освіти та інших галузей.

Серед установ та організацій, які влаштовують спеціальні різдвяні акції у Великій Британії, – і такі великі й давні, як «Армія Спасіння» – заснована 1865 року в Лондоні протестантська церква, а також невеликі й новостворені такі, як British-Ukrainian Aid («Британсько-українська допомога»).

Співзасновник British-Ukrainian Aid Олександр Гриб розповідає, що організація спеціалізується на допомозі пораненим і постраждалим від війни в Україні.

Your browser doesn’t support HTML5

Британці готові допомагати українцям

Допомога вдома і за кордоном

Згідно зі статистикою Charities Aid Foundation («Фундація доброчинної допомоги»), жителі Сполученого Королівства більш готові жертвувати на потреби у власній країні.

На першому місці упродовж останнього десятиліття у Британії – пожертви на медичні дослідження, але минулого року найбільше пожертв отримали кампанії й організації допомоги дітям і молоді.

На третьому місці – пожертви на лікарні та хоспіси, а потім йдуть пожертви на допомогу за кордоном. Хоча у різні роки пріоритетність цих головних напрямків пожертв змінюється.

На індивідуальному рівні проблеми українців сприймаються дуже тепло і саме на цьому ми будуємо свою стратегію. Це розвиток прямих контактів між британськими та українським родинами
Олександр Гриб

«Українське питання не стоїть високо на порядку денному в британському суспільстві, яке зараз переймається головно «Брекзитом», – каже Олександр Гриб, – Але на індивідуальному рівні проблеми українців сприймаються дуже тепло і саме на цьому ми будуємо свою стратегію. Це розвиток прямих контактів між британськими та українським родинами».

Податкові пільги

Статус доброчинної установи чи організації звільняє доходи від податків. Ці та інші пільги регулюються законами і контролюються. Доброчинні організації не можуть бути свавільними, розповідає Олександр Гриб.

Необхідно чітко вказувати, звідки походять кошти, на що вони витрачаються. Щороку фінансові звіти подаються у Charity Commission
Олександр Гриб

«Необхідно чітко вказувати, звідки походять кошти, це повинно бути дуже прозоро, а також на що вони витрачаються. Щороку фінансові звіти подаються у Charity Commission (державний регулюючий орган). Обов'язково повинна бути бухгалтерія», – каже він.

Але дрібні організації, якщо річний дохід не перевищує 5 тисяч фунтів на рік, реєструватися не зобов’язані. Чимало доброчинних акцій відбуваються у вигляді збору коштів одноразовими акція і передачею тих коштів доброчинним фондам.

Це роблять діти, продаючи у школах солодощі, і дорослі, збираючи гроші на спортивних подіях.

Деякі доброчинні ініціативи не передбачають грошових операцій. Головне – зацікавати людей і переконати їх у потребі допомогти. Так робить і British-Ukrainian Aid

Наша програма «Спонсоруй українську дитину» передбачає пряму допомогу дітям від британських родин. Ми зводимо разом британців, які хочуть допомогти, і українські родини, які потребують допомоги
Олександр Гриб

«Наприклад, наша програма «Спонсоруй українську дитину» передбачає пряму допомогу дітям від британських родин, – розповідає Олександр Гриб, – Ми зводимо разом британців, які хочуть допомогти, і українські родини, які потребують допомоги. Вони надають допомогу напряму. Ми лише є посередником».

Просвітницькі й агітаційні кампанії

За даними Charities Aid Foundation минулого року 67% британців жертвували на доброчинність. Це переважно грошові внески – в середньому – 14 фунтів на рік на жертводавця.

Активісти вказують на ще одну важливу роль доброчинних організацій та установ у Британії – лобіювання питань, які політики, державні або приватні установи не помічають.

«Ми бачимо результати філантропії: бібліотеки, лікарні, мистецькі галереї й музеї у містах по всій країні. Але, можливо, важливіший вплив доброчинності на формування суспільства», – розповідає Родрі Дейвіс з Charities Aid Foundation, яка досліджує роль доброчинності і філантропії.

З розростанням державної системи соціального захисту роль доброчинних організацій у наданні соціальних послуг зменшувалася. І тоді багато з тих організацій взялися за агітаційні і просвітницькі кампанії. І це нова роль філантропії
Родрі Дейвіс

«Ми живемо в країні з тривалою історією соціального захисту на державному рівні. Але навіть ті, хто працював над створенням тієї державної системи, визнають, що її не було б, якби ту роботу свого часу не започаткували філантропічні організації. Очевидно, що з розростанням державної системи соціального захисту роль доброчинних організацій у наданні соціальних послуг зменшувалася. І тоді багато з тих організацій взялися за агітаційні і просвітницькі кампанії. І це нова роль філантропії. Йдеться не лише про конкретну допомогу у подоланні симптомів проблем суспільства. Це спроба домагатися змін у законах і в суспільстві загалом, щоб дати раду причинам проблем. Можна почати зі згадки про рухи проти рабства, за надання права голосу жінкам і робітничому класу, про декриміналізацію гомосексуальності. Усі ті кампанії підтримувалися доброчинцями й активістами... Навіть помилки і невдачі доброчинців є корисними. Вони можуть собі дозволити експерименти і випробування, на які не готовий ні приватний, ні державний сектор», – каже Родрі Дейвіс.